Plan: | Buitengebied 2009, herziening Witmoesdijk ong./Schapendijk 6 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0189.BP2010000024-0003 |
Bodem
Voor het verlenen van de bouwvergunning dient een bodemonderzoek te worden uitgevoerd. Gezien het gebruik van de bouwkavel in het verleden (agrarische grond zonder bebouwing) is het niet de verwachting dat de realisatie van de nieuwe woning hierdoor belemmerd wordt.
Geluid
De nieuwbouwlocatie aan de Witmoesdijk ligt in het landelijk gebied. De Witmoesdijk is aangewezen als 60 km/h gebied. Er zijn in 2006 verkeerstellingen gehouden op het viaduct bij de gemeentegrens. Er zijn 1.029 motorvoertuigen per etmaal langs dit punt gekomen. Indicatief is berekend hoe ver de woning van de as van de weg moet worden gebouwd om een gevelbelasting van maximaal 50 dB(A) te krijgen. Dit is minimaal 14,2 meter van de as van de weg. In de regels is opgenomen dat minimaal 15 meter uit de as van de weg moet worden gebouwd. Hierdoor is het uitvoeren van een akoestisch onderzoek niet nodig.
Externe veiligheid
In of nabij het plangebied is geen sprake van inrichtingen als bedoeld in het Bevi dan wel andere risico's of gevaarbronnen. Ook zijn er geen routes gevaarlijke stoffen (over de weg, het spoor of het water) en buisleidingen in de nabije omgeving van het plangebied aanwezig. Nader onderzoek naar het aspect externe veiligheid is daarom niet aan de orde.
Luchtkwaliteit
Op 15 november is de wijziging van de Wet milieubeheer op het gebied van luchtkwaliteitseisen (Hoofdstuk 5 titel 2 Wm, Stb. 2007, 414) in werking getreden. Dit vervangt het Besluit luchtkwaliteit 2005. Luchtkwaliteitseisen vormen onder de nieuwe wettelijke regels geen belemmering voor ruimtelijke ontwikkeling als:
Veel projecten in de gemeente Wierden vallen onder de regeling NIBM. In deze regeling staan de getalsmatige grenzen van projecten die ´niet in betekenende mate´(NIBM) bijdragen aan de luchtverontreiniging. Van de overige projecten moet worden aangetoond dat de concentratietoename beneden de 1% ligt, hetgeen voor fijn stof (PM10) en NO2 overeenkomt met 0,4 mg/m³. Er zijn dus twee mogelijkheden om aannemelijk te maken dat een project binnen de NIBM-grens blijft:
Onderhavig initiatief behelst een zodanig kleinschalige ontwikkeling dat duidelijk is dat niet in betekenende mate wordt bijgedragen aan de luchtkwaliteit. Het aspect luchtkwaliteit brengt geen belemmeringen met zich mee.
Hinder
De bouwlocatie is in het Reconstructieplan aangewezen als verwevingsgebied. In het kader van de Wet geurhinder en veehouderij (Wgv) dient een minimale afstand van 50 meter tussen dit bouwblok en een agrarisch bouwblok van derden te liggen.
Aan de Witmoesdijk 18b is een agrarisch bedrijf aanwezig. Tussen de nieuwe woning en het agrarisch bedrijf dient een minimale afstand van 50 meter aangehouden te worden. De afstand tussen de rand van het perceel tot aan het dichtst bij gelegen gebouw is 134 meter. Geconcludeerd kan worden dat de nieuwe woning geen belemmering vormt voor het nabijgelegen agrarisch bedrijf.