Plan: | Rondweg Enter 2010 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0189.BP2010000023-0003 |
Enkele oude boerderijen zijn beeldbepalend voor de Rondweg en zijn als cultuurhistorische elementen het behouden waard. Langs de Rondweg staan in de huidige situatie hiernaast ook minder aansprekende en minder fraaie schuren en boerderijen. Samen, fraai en minder fraai, zorgen zij voor het specifieke karakter aan de Rondweg.
Bestaande bebouwing aan de Rondweg
Om het specifieke karakter in stand te houden/te versterken worden eisen gesteld aan de situering van de bebouwing op de kavel. Achter de bebouwing op de eerste rij, meestal de woning, is op de kavel verdichting door middel van bebouwing mogelijk.
Deze nieuwe bebouwing mag niet te hoog zijn en niet te groot. Qua uitstraling dient de nieuwe bebouwing te zijn opgezet in een agrarisch gerelateerde beeldtaal.
Van minimaal de voorzijde, de façade van de nieuwbouw, aan de zijde van de Rondweg wordt verwacht dat het hoofdmateriaal bestaat uit baksteen, eventueel in combinatie met hout. Het uitgangspunt is dat het zicht op de bebouwing achter de façade beperkt wordt door de aanleg van de houtsingel. Deze houtsingel is achter de woning minimaal 4 meter breed en aan de voorzijde minimaal 2 meter breed.
De beeldtaal aan de Baanakkers en de A-1 sluit uiteraard aan op meer forsere bebouwing van het bestaande bedrijventerrein.
Bebouwing langs de A-1 en aan de Baanakkers
In het beeldkwaliteitsplan zijn richtlijnen opgenomen ten aanzien van de nieuwe bebouwing.
In het gebied ten oosten van de Rondweg zijn er weinig mogelijkheden voor extra afvoer van hemelwater. Zoals in de huidige situatie blijven de perceelseigenaren mede verantwoordelijk voor de afvoer van hemelwater door de berging op eigen terrein.
In het westelijke deel liggen de grondwaterstanden hoger en zijn de gronden dus natter. De mogelijkheden om de watersituatie te verbeteren zijn aan westzijde ruimtelijk gezien minder ingrijpend.
De waterberging kan direct worden gerelateerd aan de hoeveelheid uitbreiding aan achterzijde of in dwarsrichting gecombineerd met de groensingel.
Aan achterzijde van de kavels aan westzijde is hiertoe een onbebouwde zone opgenomen. Zo wordt tevens voorkomen dat de nieuwe bebouwing ruimtelijk gezien te dicht bij de ontsluiting en de bebouwing van het bedrijventerrein Enter-Rijssen komt.
De waterberging op eigen terrein dwars op de Rondweg kan worden gecombineerd met de groensingels.
Tussen nieuwe weg ten zuiden van het perceel Rondweg 30 en de A-1 komt nieuw water in het verlengde van de vijver tussen de Baanakkers en de A-1. Hiermee wordt mede bergingscapaciteit gecreëerd voor de bedrijvenlocaties.
Aan noord- en aan zuidzijde van het plangebied liggen open en openbare groene ruimten. Bij de driehoekige open ruimte aan de noordzijde zal de aanliggende bebouwing in het groen komen te staan.
Langs de toekomstige verbindingsweg tussen het bedrijventerrein Enter-Rijssen en de Baanakkers aan zuidzijde van het plangebied is ruimte voor groen en voor eventueel extra bergingscapaciteit in de vorm van wadi/ bergingsvijvers.
Hiertussen ligt het patroon van afwisselend open en gesloten gebied. waardoor het kleinschalige karakter van de Rondweg behouden blijft.
Het groene karakter en de charme van de bestaande Rondweg wordt in hoofdzaak bepaald door privé-groen. In het profiel van de Rondweg is geen ruimte voor structureel groen op openbaar terrein.
Groen aan de Rondweg, tunnel onder de A-1
Het groene karakter van de Rondweg zal worden versterkt door de aanleg van groensingels aan de zij- en achterkant van de kavels op het moment dat deze kavels extra zullen worden bebouwd via de wijzigingsbevoegdheid. Het ligt voor de hand om hiervoor streekeigen soorten zoals elzen en populieren toe te passen.
In het beeldkwaliteitsplan zullen bovenstaande onderwerpen met betrekking tot de beeldkwaliteit nader worden omschreven.