direct naar inhoud van 2.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Buitengebied 2009
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0189.BP2009000002-0002

2.4 Gemeentelijk beleid

De gemeente Wierden heeft diverse beleidsdocumenten opgesteld die kaderstellend zijn voor de ontwikkelingen in het buitengebied. Algemene beleidstukken en/of beleidsstukken die meerdere beleidsthema's behandelen staan in deze paragraaf kort weergegeven. Gemeentelijke beleidsstukken die ingaan op één specifiek beleidsthema (zoals de gemeentelijke regeling ten aanzien van Vrijkomende Agrarische Bebouwing, Rood voor Rood of externe veiligheid) staan beschreven bij de beleidsuitgangspunten die in hoofdstuk 4 zijn opgenomen.

Welstandsnota Gemeente Wierden

Eén van de instrumenten die het gemeentebestuur heeft om een actief beleid te voeren om de kwaliteit van de leefomgeving te bevorderen, is het welstandstoezicht. Het welstandstoezicht gebeurt op basis van het door de gemeenteraad vastgestelde beleid. Via haar welstandsnota wil de gemeente de ruimtelijke kwaliteit van de dagelijkse leefomgeving duurzaam bevorderen. Hiervoor zijn verschillende criteria ontwikkeld die bij de welstandsbeoordeling van een bouwplan een rol spelen.

Het welstandsbeleid van de gemeente Wierden is opgesteld vanuit de overtuiging dat de lokale overheid het belang van een aantrekkelijke gebouwde omgeving dient te behartigen. Door het opstellen van een welstandsbeleid kan de gemeente in alle openheid een effectief en inzichtelijk welstandstoezicht inrichten. Het welstandsbeleid in de gemeente Wierden kent algemene en gebiedsgerichte welstandscriteria. In het buitengebied worden de deelgebieden "Heuvels", "Heuvelranden", "De Kolonie", "Heideontginningen, "Koppen en beken", "Recreatiegebieden" en "Sportparken" onderscheiden. Het welstandsbeleid voor het buitengebied richt zich op het creëren van samenhang en continuïteit tussen de bebouwing en het omliggende landschap. Voor de verschillende deelgebieden gelden afzonderlijke welstandscriteria die in de welstandsnota worden beschreven.

Landschapsontwikkelingsplan

Door de gemeente Wierden is een Landschapsontwikkelingsplan (LOP) opgesteld, dat op 10 februari 2009 door de gemeenteraad is vastgesteld. Het LOP is een gemeentelijk beleidsplan met als doel het waarborgen van het behoud en ontwikkeling van de kwaliteiten van het Wierdense landschap. Tevens wordt in het plan aangegeven hoe de gemeente, in samenwerking met een groot aantal organisaties, gaat werken aan het behoud en ontwikkeling het landschap.

In het LOP is het landschap geanalyseerd en zijn er doelstellingen geformuleerd, waarbij de gemeente is ingedeeld in 13 verschillende deelgebieden. Aan de hand hiervan is er een visie ontwikkeld. De landschapsontwikkelingsvisie is gericht op:

  • het behouden en versterken van de herkenbaarheid en diversiteit aan landschappen en landschapstypen;
  • het behouden en versterken van de (kern)kwaliteiten van het gebied;
  • het bieden van ruimte aan nieuwe ontwikkelingen, binnen een landschappelijk kader.

Verder zijn per deelgebied de opgaven vertaald naar een concrete visie.

Ontwikkelingsplan LOG's Wierden

In het Reconstructieplan Salland-Twente (zie paragraaf 2.3.) zijn twee landbouwontwikkelingsgebieden (LOG's) in de gemeente aangewezen: LOG De Kolonie en LOG Wierden. Voor deze gebieden zijn ontwikkelingsvisies opgesteld die op 30 september 2008 door de gemeenteraad (gewijzigd) zijn vastgesteld. Via het Ontwikkelingsplan LOG's Wierden wil de gemeente sturing geven aan de ontwikkeling van de LOG's. Het ontwikkelingsplan wordt juridisch-planologisch vastgelegd in dit bestemmingsplan Buitengebied.

De visie voor de ontwikkeling van de landbouwontwikkelingsgebieden is erop gericht om ruimte te bieden voor intensieve veehouderij: nieuw- en hervestiging van intensieve veehouderijen. Hierbij moeten de landschappelijke kwaliteiten van het huidige landschap behouden worden. Bij de vestiging van intensieve veehouderijen in de LOG's wordt gekeken naar de volgende twee zaken:

  • De schaal en de dichtheid van de (bestaande) bebouwing. Dit wordt bepaald door de hoeveelheid van de bebouwing in het gebied en de grootte van zowel de bestaande als de nieuwe bebouwing in het gebied waar de intensieve veehouderij moet komen.
  • De schaal van het landschap. Dit wordt bepaald door bijvoorbeeld de maat van de open ruimtes in het gebied, de dichtheid van de beplanting en wegen en kavelgroottes.

De verschijningsvorm en de landschappelijke inpassing van intensieve veehouderijen wordt nader gereguleerd via het beeldkwaliteitsplan voor de landbouwontwikkelingsgebieden (zie hieronder). Bij de inrichting van de LOG's wordt eveneens rekening gehouden met de omvang van de gebieden. Op basis van de opgestelde visie heeft de gemeenteraad besloten om 2 nieuwvestigingen toe te staan in de periode tot 2013. Uitgangspunt is dat bestaande bedrijven voldoende ontwikkelingsruimte moeten hebben. Bij nieuwe bedrijven heeft hervestiging de voorkeur.

Naast het aantal nieuwe bouwblokken wordt de bouwblokgrootte beperkt tot maximaal 2 hectare en de bouwhoogte gemaximaliseerd op 10 meter (met ontheffing tot 12 meter). Indien een groter bouwblok gewenst is, dient een afzonderlijke procedure te worden gevoerd.

Het Ontwikkelingsplan LOG's Wierden is als Bijlage 28 aan de toelichting toegevoegd.

Beeldkwaliteitsplan LOG's Wierden

Naast het ontwikkelingsplan is voor de landbouwontwikkelingsgebieden een beeldkwaliteitsplan opgesteld. Het doel van het beeldkwaliteitsplan LOG's Wierden is het geven van criteria voor de verschijningsvorm van de agrarische bebouwing en de landschappelijke inpassing van de agrarische bebouwing in de landbouwontwikkelingsgebieden. Onderwerpen die hierbij aan bod komen, zijn de situering van de bedrijven, de vorm en indeling van de bouwblokken, de afwerking van het erf, de omvang en de vorm van de bebouwing, de gevels, het materiaal- en kleurgebruik en reclameuitingen. Tevens zijn principeschetsen gemaakt van de situering van de nieuwe bedrijven in het landschap en van de wijze waarop het erf wordt opgebouwd. Ook zijn referentiebeelden toegevoegd. Het beeldkwaliteitsplan wordt als toetsingsinstrument gebruikt bij de aanvraag van een bouwvergunning.

Het beeldkwaliteitsplan wordt tevens betrokken bij toetsing van aanvragen voor uitbreidingen van grote agrarische bouwblokken buiten de landbouwontwikkelingsgebieden.

Het Beeldkwaliteitsplan LOG's Wierden is als Bijlage 29 bij de toelichting opgenomen.

Nota Meerjarenbeleid 2008-2010

De Nota Meerjarenbeleid zijn wensen van het gemeentebestuur opgenomen, die het bestuur de komende jaren wil gaan uitvoeren. Ten aanzien van het programma "Vitalisering landelijk gebied" heeft de gemeente twee speerpunten die bepalend zijn voor het succes van het programma. Dat zijn:

  • 1. Opstellen nieuw bestemmingsplan Buitengebied;
  • 2. Opstellen Landschapsontwikkelingsplan (LOP).

Deze beide plannen kennen een grote verwevenheid. Zo groot, dat ze onlosmakelijk aan elkaar zijn verbonden. In de plannen worden bestaande ontwikkelingen als regeling rood-voor-rood, vrijkomende agrarische gebouwen en dergelijke een plaats gegeven. Bij het opstellen van deze plannen wordt breed ingezet op de leefbaarheid van het landelijk gebied, waaraan ook maatschappelijke kanten zitten.

In de Nota Meerjarenbeleid schrijft de gemeente dat verpaupering van het platteland voorkomen moet worden. In het buitengebied moet ruimte zijn voor nieuwe economische dragers. Er kunnen andersoortige bedrijven komen, maar die mogen het landschap niet aantasten. Er is op dit gebied ook een relatie met zorg (zorgboerderijen) en toerisme (bijvoorbeeld bed en breakfast). Natuurbeheer kan ook een alternatief zijn. Binnen de resterende agrarische sector worden maatregelen overwogen om landbouwbedrijven alle kans te geven zich te ontwikkelen.

Wat betreft nieuwe bestemmingen en andere gebruiksmogelijkheden denkt de gemeente aan natuurbeheer in combinatie met bedrijfsvestiging. Bedrijvigheid en natuur in balans met elkaar. Daarbinnen past het streven om in Wierden enkele landgoederen te hebben. Landgoederen inclusief verplichte natuurontwikkeling en verplichte openstelling voor het publiek. Deze ontwikkelingen wil de gemeente actief bevorderen.

Nota Recreatie en toerisme 2005

De gemeente Wierden heeft haar beleid ten aanzien van toerisme vastgelegd in de "Nota Recreatie en toerisme 2005". De belangrijkste reden om het toerisme en de recreatie een impuls te geven komt voort uit het feit dat de wens bestaat de werkgelegenheid in de gemeente te bevorderen en de locale economie te versterken. Daarnaast biedt recreatie en toerisme een alternatief waar het gaat om de teruglopende werkgelegenheid in de agrarische sector. Er wordt nader gekeken welke activiteiten nader ontplooid moeten worden om het toerisme in de gemeente een impuls te geven.

Nota verblijfsrecreatie in het landelijk gebied

De gemeenteraad heeft op 20 januari 2009 de nota “Verblijfsrecreatie in het landelijk gebied” vastgesteld. Doel van de nota is om een heldere visie weer te geven voor de verblijfsrecreatie in de gemeente Wierden, alsmede duidelijke kaders en criteria vast te stellen voor diverse vormen van verblijfsrecreatie. De intentie is om verblijfsrecreatie in de gemeente te bevorderen.

De uitgangspunten en voorwaarden van de nota zijn in dit bestemmingsplan verwerkt.

Beleidsnotitie Nieuwe Landgoederen

De gemeenteraad heeft op 7 april 2009 de beleidsnotitie "Nieuwe Landgoederen" vastgesteld. Nieuwe landgoederen kunnen op verschillende wijze een bijdrage leveren aan het buitengebied van de gemeente Wierden. Allereerst zijn het nieuwe economische dragers en daarnaast leveren nieuwe landgoederen een bijdrage aan de ontwikkeling van nieuw bos, de verbetering van de landschappelijke kwaliteit, de realisatie van nieuwe natuurwaarden, het vergroten van toeristisch-recreatieve mogelijkheden en soms het oplossen van milieuhygiënische problemen en/of conflictsituaties. De voorwaarden van de notitie zijn in het bestemmingsplan verwerkt.