direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Parapluplan woningen in centrum dorpskernen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0183.BPPARAPLUWONINGEN-VG01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

Dit paraplubestemmingsplan heeft betrekking op de kernen Tubbergen, Albergen, Geesteren en Kleine kernen (Harbrinkhoek-Mariaparochie, Manderveen, Langeveen, Fleringen, Reutum en Vasse) van de gemeente Tubbergen. In de centrumgebieden van de kernen met de bestemmingen 'Centrum', 'Detailhandel' en 'Horeca' is het aantal woningen niet gemaximaliseerd. Met dit paraplubestemmingsplan worden de woningaantallen binnen de centrumgebieden van de verschillende plannen gemaximaliseerd tot het bestaande aantal woningen.

1.2 Ligging plangebied

Het plangebied (zie figuur 1.1 tot en met 1.9) betreft de kernen Tubbergen, Albergen, Geesteren en Kleine kernen (Harbrinkhoek-Mariaparochie, Manderveen, Langeveen, Fleringen, Reutum en Vasse) van de gemeente Tubbergen. In dit paraplubestemmingsplan opgenomen regeling gaat over delen van de kernen en specifiek binnen de bestemmingen 'Centrum', 'Detailhandel' en 'Horeca'.

afbeelding "i_NL.IMRO.0183.BPPARAPLUWONINGEN-VG01_0001.jpg"

Figuur 1.1: Ligging plangebied Parapluplan woningen in centrum dorpskernen locatie Tubbergen

afbeelding "i_NL.IMRO.0183.BPPARAPLUWONINGEN-VG01_0002.jpg"

Figuur 1.2: Ligging plangebied Parapluplan woningen in centrum dorpskernen locatie Albergen

afbeelding "i_NL.IMRO.0183.BPPARAPLUWONINGEN-VG01_0003.jpg"

Figuur 1.3: Ligging plangebied Parapluplan woningen in centrum dorpskernen locatie Geesteren

afbeelding "i_NL.IMRO.0183.BPPARAPLUWONINGEN-VG01_0004.jpg"

Figuur 1.4: Ligging plangebied Parapluplan woningen in centrum dorpskernen locatie Fleringen

afbeelding "i_NL.IMRO.0183.BPPARAPLUWONINGEN-VG01_0005.jpg"

Figuur 1.5: Ligging plangebied Parapluplan woningen in centrum dorpskernen locatie Harbrinkhoek/Mariaparochie

afbeelding "i_NL.IMRO.0183.BPPARAPLUWONINGEN-VG01_0006.jpg"

Figuur 1.6: Ligging plangebied Parapluplan woningen in centrum dorpskernen locatie Langeveen

afbeelding "i_NL.IMRO.0183.BPPARAPLUWONINGEN-VG01_0007.jpg"

Figuur 1.7: Ligging plangebied Parapluplan woningen in centrum dorpskernen locatie Manderveen

afbeelding "i_NL.IMRO.0183.BPPARAPLUWONINGEN-VG01_0008.jpg"

Figuur 1.8: Ligging plangebied Parapluplan woningen in centrum dorpskernen locatie Reutum

afbeelding "i_NL.IMRO.0183.BPPARAPLUWONINGEN-VG01_0009.jpg"

Figuur 1.9: Ligging plangebied Parapluplan woningen in centrum dorpskernen locatie Vasse

1.3 Geldende bestemmingsplannen

Het plangebied betreft alle kernen van de gemeente Tubbergen. Hiervoor gelden verschillende bestemmingsplannen. In onderstaand overzicht is aangegeven welke regelingen in het plangebied voor de verschillende kernen gelden.

Kern   Bestemmingsplan   Vastgesteld op  
Tubbergen   Tubbergen   03-11-2014  
Albergen   Albergen en Geesteren   30-03-2015  
Geesteren   Albergen en Geesteren   30-03-2015  
Harbrinkhoek/Mariaparochie, Manderveen, Langeveen, Fleringen, Reutum en Vasse   Kleine kernen   14-03-2016  

Met dit bestemmingsplan worden regelingen in de genoemde bestemmingsplannen in de regels gedeeltelijk herzien.

1.4 Leeswijzer

In deze toelichting worden, na dit inleidende hoofdstuk, in hoofdstuk 2 de aanpassingen beschreven, waarbij de inhoud en juridische vertaling per locatie uiteen wordt gezet. Hoofdstuk 3 bevat het beleidskader en in hoofdstuk 4 worden de milieuaspecten bij het plan toegelicht. Tot slot wordt in hoofdstuk 5 de uitvoerbaarheid van het plan uitgewerkt.

Hoofdstuk 2 Aanpassingen

Dit hoofdstuk beschrijft de benodigde aanpassingen van de geldende bestemmingsplannen (zie ook paragraaf 1.3). In de eerste kolom worden de bestemmingsplannen aangegeven waarop de aanpassing van toepassing is. In de tweede kolom wordt de aanpassing beschreven en in de laatste kolom staat een korte motivatie waarom de aanpassing wordt doorgevoerd.

Bestemmingsplan   Aanpassing   Motivatie  
Tubbergen/Albergen en Geesteren/Kleine kernen   Voor deze kernen is binnen de bestemming "Centrum", "Detailhandel" en "Horeca" het aantal woningen gemaximaliseerd.   Het aantal woningen in de centrumgebieden van de kernen worden gemaximaliseerd om zo uitbreiding hiervan niet mogelijk te maken conform de Woonvisie 2016+.  

Hoofdstuk 3 Beleidskader

Een bestemmingsplan mag niet in strijd zijn met de beleidskaders op nationaal, provinciaal en gemeentelijk niveau. Op nationaal niveau zijn de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR) en het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro) relevant. Op provinciaal niveau zijn dit de Omgevingsvisie en Omgevingsverordening van de provincie Overijssel.

Dit bestemmingsplan maakt globaal het volgende mogelijk:

  • het maximaliseren van het aantal woningen binnen de bestemmingen 'Centrum', 'Detailhandel' en 'Horeca' in Tubbergen, Albergen, Geesteren en Kleine Kernen.

Voor de genoemde categorie wordt gesteld dat - gelet op de aard, de inhoud en de schaal van de wijziging - het provinciaal en Rijksbeleid geen rol spelen. Bovendien gaat het om het maximeren van de woningaantallen binnen centrumgebieden. De locaties van dit plangebied liggen niet op gronden waarvoor specifieke eisen uit geldende beleidsstukken op Rijks- en provinciaal niveau voortvloeien. Dit plan is dan ook in overeenstemming met dit beleid.

Vanuit het gemeentelijke beleid wordt enkel een geldende regeling aangepast. Dit is het maximaliseren van het aantal woningen binnen de centrumgebieden. De beleidsuitgangspunten hiervoor staan hierna beschreven.

Maximaliseren van het aantal woningen binnen de centrumgebieden

Vanuit de Woonvisie 2016+ zet de gemeente in op attractieve kernen, waarbij de aantrekkingskracht van de kernen wordt versterkt. Dit betekent voor de centrumgebieden van Tubbergen, Albergen en Geesteren dat de gemeente vooral inzet op een kwaliteitsvergroting, op een verduurzaming van de woningvoorraad en op transformatie en herstructurering. De gemeente volgt hiervoor het proces volgens 'Gebiedsontwikkeling 3.0', waarbij samen met participanten een ontwikkeling van het gebied teweeg gebracht wordt. Met kleine stappen wordt zo een ontwikkeling in gang gezet die een toegevoegde waarde levert voor het gebied (ruimtelijke kwaliteit, economische vitaliteit, sociale leefbaarheid).

De gemeente ziet mogelijkheden om vrijkomende winkelpanden beschikbaar te stellen voor bijvoorbeeld de functie wonen. Zo probeert de gemeente leegstand te voorkomen en wordt meer ruimte gecreëerd voor wonen in/nabij het centrum. Een onbeperkte groei van het aantal woningen in de centrumgebieden is niet wenselijk. Daarom worden het aantal woningen in de centrumgebieden (binnen de bestemmingen Centrum, Detailhandel en Horeca) van Tubbergen, Albergen en Geesteren en Kleine kernen gemaximaliseerd tot het bestaande aantal.

Hoofdstuk 4 Milieu- en omgevingsaspecten

In het kader van een goede ruimtelijke ordening mag een bestemmingsplan niet in strijd zijn met een aantal milieu- en omgevingsaspecten. Dit betreft de milieu- en omgevingsaspecten water, bodem, archeologie, cultuurhistorie, luchtkwaliteit, bedrijven en milieuzonering, externe veiligheid, kabels en leidingen en ecologie.

Bij het genoemde zijn geen specifieke ontwikkelingen aanwezig die naar aard, schaal en inhoud invloed hebben om milieu- en omgevingsaspecten. Een nadere toetsing aan de aspecten is dan ook niet noodzakelijk binnen dit paraplubestemmingsplan.

Hoofdstuk 5 Juridische planopzet

Er is gekozen voor de vorm van een herziening die wordt toegevoegd op of aan de bestaande bestemmingsplannen die in paragraaf 1.3 zijn genoemd. In de regels wordt aangegeven welke regels op welk plan van toepassing zijn.

De regels van de huidige bestemmingsplannen zijn op een aantal punten aangevuld of geheel of gedeeltelijk herzien, maar blijven voor het overige van kracht. De aanpassingen hebben geen gevolgen voor de opbouw en uitgangspunten van het bestemmingsplan.

In de regels staat op welke wijze de bestemmingsplannen zijn herzien en zijn hiervoor relevante begrippen opgenomen.

De verbeelding bevat de plancontour die het gehele plangebied (alle dorpen) omvat, waarbij de percelen met de bestemmingen Centrum, Detailhandel en Horeca binnen de kernen Tubbergen, Albergen en Geesteren specifiek zijn opgenomen en de percelen binnen de overige kleine kernen met de bestemming Horeca specifiek zijn opgenomen.

Tegelijkertijd met dit bestemmingsplan is het '(veeg)bestemmingsplan kernen gemeente Tubbergen' vastgesteld dat onder meer een aantal omissies in de geldende plannen herziet, vergunde situaties planologisch regelt en de regels voor woonpercelen vereenvoudigt en uniformeert.

De aanpassingen uit zowel het onderhavige plan als de aanpassingen in het veegplan zijn zodanig opgesteld dat deze - als ze aan de oorspronkelijke regels worden toegevoegd - integraal kunnen worden gelezen.

Hoofdstuk 6 Uitvoerbaarheid

6.1 Economische uitvoerbaarheid

De economische uitvoerbaarheid wordt enerzijds aangetoond door de financiële haalbaarheid en anderzijds via de grondexploitatieregeling vanuit de wetgeving. In dit bestemmingsplan worden vooreerst geen ontwikkelingen mogelijk gemaakt waarbij deze aspecten aangetoond moeten worden. Het plan maakt immers, ten opzichte van geldende regelingen, geen nieuwe bouwplannen mogelijk. Daarbij komt dat dit bestemmingsplan ook niet voorziet in de uitvoering van werken door de gemeente. Het aantonen van de financiële haalbaarheid is nodig en de grondexploitatieregeling is niet van toepassing. De vaststelling van een exploitatieplan is bij dit bestemmingsplan niet van toepassing.

6.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

De maatschappelijke uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan kan worden aangetoond door het doorlopen van de in de Wro opgenomen bestemmingsplanprocedure. De gemeente Tubbergen kiest er bij dit bestemmingsplan voor om de wettelijke procedure op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening de Uniforme Openbare Voorbereidingsprocedure (afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht) te doorlopen. Hierbij wordt een ieder gedurende zes weken in de gelegenheid gesteld een zienswijze naar voren te brengen over het ontwerpbestemmingsplan.

Het ontwerpbestemmingsplan 'parapluplan woningen in centrum dorpskernen' heeft van 29 mei 2019 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage gelegen. Tijdens deze periode zijn 15 zienswijzen ontvangen. De betreffende zienswijzen zijn van een gemeentelijke reactie voorzien. De samenvatting van de zienswijzen en de gemeentelijke reacties zijn opgenomen in bijlage 1. De zienswijzen hebben aanleiding gegeven tot aanpassing van het plan.

Nadat de gemeente op eventueel ingekomen zienswijzen heeft gereageerd en waar nodig het bestemmingsplan hierop heeft aangepast, wordt het plan door de gemeenteraad vastgesteld. Het besluit tot vaststelling wordt samen met het bestemmingsplan ter inzage gelegd, waarbij voor belanghebbenden beroep mogelijk is bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.