De vigerende juridisch-planologische situatie van het plangebied is vastgelegd in het bestemmingsplan ‘Buitengebied, Zorglandgoed, Stegerveld’ van de gemeente Ommen. Dit bestemmingsplan is vastgesteld door de raad van de gemeente Ommen op 27 januari 2011 en is onherroepelijk. In het vigerende bestemmingsplan kent het plangebied de bestemming Natuur. Op basis van deze bestemming kan het plan niet worden gerealiseerd.
Zoals in paragraaf 1.3 aangegeven kent het vigerende plan een wijzigingsbevoegdheid om de vigerende bestemming te wijzigen in de bestemming Maatschappelijk, indien wordt aangetoond dat de natuurwaarden niet onevenredig worden of kunnen worden aangetast.
Onderhavig plan omvat de toepassing van deze wijzigingsbevoegdheid. De motivatie dat de natuurwaarden niet onevenredig worden of kunnen worden aangetast is in paragraaf 4.1 opgenomen. De begrenzing van het onderhavige plangebied komt overeen met de begrenzing van de aanduiding 'wro-zone - wijzigingsgebied' uit het vigerende plan.
Conclusie voor het plangebied
De voorgenomen ontwikkeling past niet binnen het vigerend bestemmingsplan. Om de ontwikkelingen mogelijk te maken moet de bestemming Natuur door toepassing van de wijzigingsbevoegdheid ex artikel 3.6 lid 1 onder a Wro worden gewijzigd in de bestemming Maatschappelijk. Onderhavig plan voorziet daarin.
In 2008 is door bureau TMOP de visie op wonen, welzijn en zorg in Ommen ontwikkeld. De behoefte aan deze visie was groot, aangezien de markt voor zorg en welzijn enorm in beweging is. Vergrijzing, en ontgroening zijn factoren waar rekening mee moet worden gehouden.
Met opzet is de volgorde wonen - welzijn - zorg gekozen: wonen komt vóór welzijn: als een woning voldoende is aangepast, is voldaan aan een eerste voorwaarde om zelfstandig te kunnen (blijven) wonen. Welzijn gaat voor zorg: als er voldoende welzijnsactiviteiten zijn, is aan de tweede voorwaarde voldaan om zelfstandig te kunnen blijven. Uiteindelijk komt de zorg: met voldoende zorg op maat kan een inwoner met beperkingen zelfstandig blijven wonen.
Er is voor een viertal scenario's gekozen waar langs ontwikkeling op het gebied van wonen, welzijn en zorg kunnen plaatsvinden:
1. eigen boontjes doppen;
2. mogelijkheden binnen grenzen;
3. alles is mogelijk voor inwoners van Ommen;
4. de markt van zorg en welzijn.
Twee uitersten spelen hierbij een rol:
Scenario 3 is gekozen als streefbeeld voor Ommen. In dit scenario is er veel ruimte voor samenwerking tussen instellingen en voor vernieuwing. De gemeente neemt een regiorol op zich. Zorgvragers worden mondig en weten hun wensen te formuleren. Er komen beperkt aanvullende zorgvoorzieningen bij, omdat de vraag van de (huidige) bewoners centraal staat. Ommen wordt een zorggemeente voor de eigen bewoners.
Conclusie voor het plangebied
De ontwikkeling van het zorglandgoed, dus ook gebouw A1 als onderdeel van dit landgoed, past binnen deze visie, aangezien het tegemoet komt aan de zorgbehoefte van mensen met een verstandelijke beperking.