Status: | vastgesteld |
---|---|
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0175.20111003001-va01 |
Toeristisch-recreatief beleids- en actieplan voor de gemeente Ommen, 2004
Dit beleidsstuk is vastgesteld om richting te geven aan toekomstige ontwikkelingen door het maken van duidelijke keuzes en om een krachtige stimulans te geven aan de verdere ontwikkeling van recreatie en toerisme. Daarnaast wil de gemeente inspelen op nieuwe ontwikkelingen, verbetering van de kwaliteit van het aanbod en het onderscheidend vermogen van Ommen vaststellen en daarop voortborduren. In de beleidsvisie wordt gesteld dat het toeristisch-recreatieve aanbod weliswaar groot en goed is, maar dat aansluiting moet worden gezocht bij vele trends en ontwikkelingen. Daartoe zijn thema's als kapstok geformuleerd om een gezamenlijk beeld uit te dragen:
Figuur 3.4: Uitsnede uit het toeristisch-recreatief actie- en beleidsplan Ommen
Voor het centrale gebied van de gemeente, waar het plangebied nog net binnenvalt, wil de gemeente recreatie en toerisme ontwikkelingsmogelijkheden geven. Het gaat daarbij om zowel dagrecreatie, plattelandstoerisme, recreatief medegebruik en verblijfsrecreatie, waarbij clustering op strategische plaatsen voorkeur verdient boven landschappelijke versnippering.
Op enkele strategische plaatsen zijn pleisterplaatsen en transferia voorzien, waarbij één bij de Regge, op korte afstand van het plangebied. Een transferium combineert voorzieningen, zoals parkeergelegenheid, eet- en drinkmogelijkheid, fiets- en kanoverhuur en is tevens start- en eindpunt van recreatieve routes.
Specifiek voor verblijfsrecreatie is gesteld dat nieuwvestiging niet wenselijk is en het streven is gericht op het verbeteren van de bestaande verblijfsrecreatie. Kwaliteitsverbeteringen kunnen gelet op de behoefte (destijds op 70 hectare geschat) worden gekoppeld aan uitbreiding. De voorwaarden hierbij zijn:
De voornemens van Camping Bergzicht leiden tot herinrichting en uitbreiding. Hierbij wordt gestreefd naar kwaliteitsverbetering door vergroting van de standplaatsen en in te spelen op de behoefte naar meer ruimte en luxe. Vanwege de ligging op het scharnierpunt van landschapstypen en aan routes en voorzieningen, past de camping ook na herinrichting en uitbreiding bij de typeringen van fraaie, groene natuurlijke omgeving. Met name Gastvrij Ommen en Beleef de natuur in Ommen zijn de thema's waarop deze ontwikkelingen aansluiten. De ontwikkelingen die met onderhavig bestemmingsplan zijn voorzien, passen binnen dit gemeentelijk beleidskader.
Het kampeerbeleid in de gemeente Ommen na afschaffing van de Wet op de Openluchtrecreatie, kampeerbeleid vastgesteld 27 maart 2008 en gewijzigd vastgesteld 29 januari 2009.
In de afschaffing van de Wet op de Openluchtrecreatie (WOR) per 1 januari 2008 heeft de gemeente Ommen aanleiding gezien beleid op te stellen ten aanzien van regelgeving over het kamperen. In het kampeerbeleid is Camping Bergzicht te categoriseren als "Kamperen op reguliere kampeerterreinen";
Het beleidsstuk beschrijft dat een aantal zaken die voorheen in de WOR en kampeervergunning waren geregeld, worden vastgelegd in het bestemmingsplan. Als eerste is de bestemming genoemd, waarin wordt vastgelegd dat deze is bedoeld voor kampeer- en caravanterrein met tent, tentwagen, kampeerauto, caravan en niet-bouwvergunningplichtige stacaravans. Daanaast zijn trekkershutten en tenthuisjes mogelijk, waarbij dit maximaal 10% van het aantal standplaatsen mag zijn.
Om versnipperde eigendomssituaties door uitponding (gedeeltelijke verkoop) te voorkomen, stelt de gemeente dat een centrale of bedrijfsmatige exploitatie van het terrein verplicht is voor die terreinen die ten tijde van het opstellen van het beleidsstuk ook reeds zo worden geëxploiteerd.
De maximumcapaciteit van kampeerterreinen wordt niet begrensd, maar er worden wel voorwaarden gesteld voor de plaatsing van kampeermiddelen die volgen uit oogpunt van ruimtelijke kwaliteit en brandveiligheid, zoals bijvoorbeeld de afstand tussen kampeermiddelen onderling en het aantal benodigde parkeerplaatsen. Ook voor stacaravans zijn maten voorgeschreven. Voor voldoende productdifferentiatie worden op alle kampeerterreinen ook trekkershutten en tenthuisjes toegestaan. Voor de landschappelijke inpassing zijn groenstroken rond terreinen voorgeschreven waar uitsluitend beplanting is toegestaan die niet zonder meer mag worden verwijderd.
Alle voorwaarden zijn overgenomen in de regels van onderhavig bestemmingsplan. De herinrichting en uitbreiding van Camping Bergzicht conformeert zich aan dit beleid.
Welstandsnota (2004)
De welstandsnota van de gemeente Ommen, in juni 2010 herzien, bevat naast algemene en loketcriteria ook gebiedskenmerken en specifieke ruimtelijke criteria voor deze gebieden. In figuur 3.5 is een uitsnede van de actuele kaart opgenomen. Het recreatieterrein van Camping Bergzicht valt na uitbreiding niet enkel in gebied 12: Recreatieterreinen, maar ook in gebieden 3 en gebied 13, respectievelijk: het essen- en kampenlandschap en bos- en natuurgebied.
Figuur 3.5 Uitsnede uit de welstandsnota Ommen, herziene versie (juni 2010).
De uitbreiding van de camping naar het noorden toe ligt in gebied 3, ofwel het essen- en kampenlandschap. De uitbreiding bevat geen hoofdgebouwen, enkel standplaatsen voor recreatieverblijven zoals stacaravans en kampeermiddelen. De bestaande camping, die ook geheel in onderhavig bestemmingsplan is opgenomen en waarop een tweede bedrijfswoning is beoogd, valt in gebied 12: recreatieterreinen. De uitbreiding naar de oostzijde toe, ligt in gebied 13: bos- en natuurgebieden. Hoewel op dit deel geen gebouwen zijn voorzien, gelden voor bouwwerken en qua uitstraling wel criteria die in het welstandsbeleid zijn opgenomen. Voorts gelden specifieke criteria voor reclame. Voor een compleet overzicht wordt verwezen naar de welstandsnota.
Conclusie voor het plangebied
Ter plaatse van de uitbreiding aan de noordzijde worden voor de in principe gebiedsvreemde stacaravans zo veel mogelijk natuurlijke materialen beoogd. Qua kleuren wordt aangesloten bij de gebiedseigen donkere kleuren, eventueel aangevuld met grijs en riet. De houtwal rond de uitbreiding is deels een bestaand landschapselement. Hierop wordt met nieuwe beplanting aangesloten en wordt zorg gedragen voor een zorgvuldige landschappelijke inpassing. Voor de bedrijfswoning en voor overige bouwwerken wordt aangesloten bij de bepalingen uit de welstandsnota voor de desbetreffende deelgebieden. De beoogde herinrichting en uitbreiding van de camping past hiermee binnen de welstandsnota.