direct naar inhoud van 3.2 Gemeentelijk beleid
Plan: ´Buitengebied Rood voor rood Stegerdijk 23 Stegeren'
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0175.20091003005-oh01

3.2 Gemeentelijk beleid

3.2.1 Bestemmingsplan buitengebied 1994

Het ‘Bestemmingsplan buitengebied 1994’ van de gemeente Ommen is door de Raad vastgesteld bij besluit van 19 mei 1994 en door Gedeputeerde Staten (gedeeltelijk) goedgekeurd op d.d. 10 januari 1995. Het onderhavige perceel is momenteel bestemd als ‘Agrarisch gebied’, met bouwblok.

De algehele herziening van dit bestemmingsplan is op 18 februari 2010 vastgesteld door de gemeenteraad in Ommen. Dit bestemmingsplan is nog niet in werking getreden. In het nieuwe bestemmingsplan heeft het perceel de bestemming ‘Woondoeleinden, voormalig agrarisch bedrijf’ (figuur 4).

Conclusie voor het plangebied

De voorgenomen ontwikkeling past niet binnen het vigerende bestemmingsplan en het in procedure gebrachte ontwerpbestemmingsplan Buitengebied. Om de ontwikkelingen mogelijk te maken, is een wijziging van het bestemmingsplan nodig.

3.2.2 Beleidskader Rood voor Rood

Dit beleidskader is een uitwerking van het provinciale Rood voor Rood-beleid en is vastgesteld door de gemeenteraad op 28 juni 2007. De gemeente Ommen kiest ervoor maximaal gebruik te maken van de mogelijkheden die het instrument Rood voor Rood met gesloten beurs biedt. Het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit in de breedste zin van het woord staat hierbij voorop. Dit betekent dat, naast herinrichting van het erf, de restauratie van historische en/of karakteristieke bebouwing wordt beschouwd als ruimtelijke kwaliteitsinvestering, ook wanneer dit het hoofdgebouw betreft.

De nieuwe bestemming van de ontwikkellocatie zal een combinatie zijn van een bouwvlak van 1000 m² met een woonbestemming en een passende bestemming zonder bouwmogelijkheden, die samenhangt met de landschappelijke inpassing (bijv. agrarisch gebied, natuur, bos).

Door de relatief grote omvang aan nieuwe bebouwing wordt extra geïnvesteerd in de ruimtelijke kwaliteit, dit in de vorm van natuurgerichte inrichting en beheer van de omliggende gronden.

Conclusie voor het plangebied

De voorgenomen ontwikkeling past binnen het beleid inzake de Rood voor Rood-regeling van de gemeente Ommen. Een belangrijk punt hierbij is dat het restaureren van de historische boerderij op de betreffende locatie wordt gezien als een investering in de ruimtelijke kwaliteit binnen de Rood voor Rood regeling. Dit betreft uitdrukkelijk alleen het aanzicht van deze boerderij; andere wijzigingen (interne verbouwing, wooncomfort) vallen buiten deze regeling.

3.2.3 Welstandsnota Ommen (2003)

De locatie valt in de Welstandsnota onder de gebiedsbeschrijving ‘Essen-kampenlandschap’ (figuur 12). Hiervoor zijn de volgende, specifieke gebiedscriteria van belang:

Situering

  • De situering van de hoofdgebouwen kan verschillend zijn maar moet wel worden afgestemd op de plaatselijke situatie.
  • De situering van bijgebouwen kan verschillend zijn maar dient onderling en ten opzichte van het hoofdgebouw wel samenhang te vertonen.

Vormgeving

  • Bebouwing dient overwegend kleinschalig te zijn. Voor nieuwe agrarische bebouwing kan een grotere schaal worden toegepast.
  • Gebouwen met een woonfunctie dienen een duidelijke voor- en achterzijde te hebben.
  • Het dak dient te bestaan uit een zadeldak met een duidelijke nokrichting en een relatief lage gootlijn waarbij het aanbrengen van wolfseinden en/of aan één zijde een dakschild, wordt aanbevolen.

Detaillering, kleuren en materialen

  • De detaillering dient overwegend sober te zijn.
  • De kleuren dienen overwegend gedekt te zijn. - De kleur van de kozijnen en windveren dient bij voorkeur wit te zijn. Windveren van (agrarische) bedrijfsgebouwen dienen een gedekte kleur te hebben.
  • De kleur van het metselwerk dient gedekt te zijn.
  • De dakbedekking dient gedekt van kleur te zijn en te bestaan uit materiaal met voldoende reliëf.
  • Het gebruik van glimmende materialen is niet toegestaan.

Conclusie voor het plangebied

Bij de landschappelijke inpassing en vormgeving van de nieuw te bouwen woning moet en zal worden rekening gehouden met het beleid uit de Welstandsnota.

afbeelding "i_NL.IMRO.0175.20091003005-oh01_0014.png"

Figuur 12: Uit de Welstandsnota: essen- en kampenlandschap rond de Vecht ten oosten van Ommen