direct naar inhoud van 3.1 Provinciaal beleid
Plan: ´Buitengebied Rood voor rood Stegerdijk 23 Stegeren'
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0175.20091003005-oh01

3.1 Provinciaal beleid

3.1.1 Reconstructieplan Salland-Twente (2004)

Het Reconstructieplan Salland-Twente is vastgesteld bij besluit van Provinciale Staten van Overijssel op 15 september 2004. De ontwikkelingslocatie is gelegen op de rand van het extensiveringsgebied en het verwevingsgebied van het reconstructieplan. Hier gaan landbouw, natuur en recreatie samen. Nieuwbouw van woningen in het kader van de Rood voor Rood-regeling is hier mogelijk.

Conclusie voor het plangebied

De voorgenomen ontwikkeling past binnen het beleid van het reconstructieplan. Door landschapsontsierende, vrijkomende agrarische bebouwing te slopen, een nieuwe woning toe te voegen in het kader van de Rood voor Rood-regeling, het perceel opnieuw in te richten, en het aanzicht van de historische, relevante boerderij te herstellen, wordt de beleving en aantrekkelijkheid van het landschap vergroot.

3.1.2 Omgevingsvisie Overijssel (2009)

De Omgevingsvisie is in juli 2009 vastgesteld als structuurvisie onder de Wet ruimtelijke ordening. Het betreft het integrale, provinciale beleidsplan voor de fysieke leefomgeving van Overijssel.

De beleidsambities van de provincie voor dit gebied zijn verwoord in de ontwikkelingsperspectieven. Voor het plangebied geldt het ontwikkelingsperspectief ‘buitengebied accent productie’, zie figuur 11. Hoofdaccent van de visie hier is ‘veelzijdige gebruiksruimte’. Het plangebied wordt omringd door een gebied met het ontwikkelingsperspectief ‘groene en blauwe hoofdstructuur’. Het belangrijkste accent op de visie hier is de ontwikkeling van natuur en versterking van het watersysteem. Dit betekent dat niet alleen ruimte voor landbouw, landschapsontwikkeling en cultuurhistorie belangrijk zijn, maar ook natuur en water een prominente rol spelen. De kernkwaliteiten zijn dan ook natuurkwaliteit, landschappelijke kwaliteit en beleving van rust.

afbeelding "i_NL.IMRO.0175.20091003005-oh01_0013.png"

Figuur 11: Omgevingsvisie provincie Overijssel

De ontwikkelingsperspectieven maken verschillende combinaties van functies mogelijk. Volgens de Gebiedskenmerkencatalogus ligt het plangebied op de rand van het dekzandlandschap en valt het landschappelijk gezien in het essenlandschap.

Conclusie voor het plangebied

Het verdwijnen van een agrarisch bedrijf en het toevoegen van een compensatiewoning is een voorbeeld van een positieve ontwikkeling in dit gebied. Met de herinrichting van de kavel wordt aangesloten bij de gebiedskenmerken.

3.1.3 Omgevingsverordening Overijssel 2009

De Omgevingsverordening is op 1 september 2009 in werking getreden en bevat onder meer de doorwerking van het omgevingsbeleid naar gemeentelijk niveau.

De realisatie van de nieuwe woning en de investering in de ruimtelijke kwaliteit die plaatsvindt, hebben geen significante, negatieve effecten op de wezenlijke kenmerken en waarden van de aangrenzende natuur of het winterbed van de Vecht. Het plan draagt juist bij aan één van de kernkwaliteiten (rust en beleving) door het verwijderen van het agrarisch bedrijf en de opstallen aan de Stegerdijk.

Conclusie voor het plangebied

Karakteristieke landschapselementen worden hersteld of versterkt. De agrarische bestemming verdwijnt van het perceel en de nieuwe woning wordt landschappelijk ingepast. Er is aandacht besteed aan de exacte situering van de woningbouwkavel en hierdoor vormt het geheel een goed ensemble. Er is geen sprake van een significant negatief effect op de wezenlijke kenmerken en waarden van natuur en het winterbed. Het plan is dan ook niet in strijd met het provinciaal beleid en draagt juist bij aan de beleefbaarheid van landschap en natuur.

3.1.4 Kwaliteitsimpuls Groene omgeving

De provincie wil ontwikkelingen in de Groene omgeving samen laten gaan met een impuls in kwaliteit. Daarom is de 'Kwaliteitsimpuls Groene omgeving' ontwikkelt als een eenduidige bundeling van diverse bestaande regelingen als rood voor rood, rood voor groen, vab's, landgoederen etc. Deze regelingen blijven daarin overigens wel herkenbaar.

Er is een eenvoudige werkwijze ontwikkeld om principes van ontwikkelingsplanologie toepasbaar te maken voor sociaal-economische ontwikkelingen in de Groene omgeving. De basis ligt in de principes van zuinig en zorgvuldig ruimtegebruik, de ontwikkelingsperspectieven en 'Catalogus Gebiedskenmerken'.

Ontwikkelingen in de Groene omgeving worden als volgt benaderd:

Er wordt ruimte voor sociaal-economische ontwikkeling geboden als deze ontwikkeling vanuit zuinig en zorgvuldig ruimtegebruik verantwoord is en in het ontwikkelingsperspectief ter plekke past en volgens de 'Catalogus Gebiedskenmerken' wordt uitgevoerd.

Aan de geboden ontwikkelruimte worden dus voorwaarden verbonden om ruimtelijke kwaliteit te handhaven danwel in voorkomende gevallen de gewenste ruimtelijke kwaliteit te kunnen realiseren. Het gaat hierbij in alle gevallen in ieder geval om een goede ruimtelijke inpassing van de ontwikkeling. Op deze manier wordt aantasting van de omgevingskwaliteit en een verlies aan ecologisch en landschappelijk kapitaal als gevolg van de nieuwe ontwikkeling voorkomen danwel in voldoende mate gecompenseerd. Een en ander moet nader worden onderbouwd in een bij het ruimtelijk plan behorende toelichting.

Conclusie voor het plangebied

De ontwikkeling vinden plaats in het kader van de regeling 'Rood voor rood met gesloten beurs'. Op basis van deze regeling worden vrijgekomen agrarische bedrijfsgebouwen gesloopt en wordt de huidige bestemming omgezet naar een woonbestemming en een compensatiekavel gerealiseerd.

Door de sloop van de ontsierende schuren en een adequate landschappelijke inpassing van de compensatiekavel wordt een grote kwaliteitsimpuls aan de groene ruimte gegeven. De ruimtelijke ontwikkeling past in het ontwikkelingsperspectief ter plekke. Het plan wordt volgens de 'Catalogus Gebiedskenmerken' uitgevoerd.

Hiermee wordt voldaan aan de wens van de provincie Overijssel met betrekking tot de impuls aan de groene omgeving.

3.1.5 Natura-2000 gebieden

Nederland wijst op dit moment 162 gebieden aan als Natura-2000 gebieden met als doel de gevarieerde en rijke natuur te behouden en te versterken. Natura-2000 vormt op die manier een samenhangend netwerk van beschermde natuurgebieden.

Conclusie voor het plangebied

Zowel het agrarische bouwperceel in het huidige bestemmingsplan als het woonblok in het ontwerpbestemmingsplan vallen deels binnen de begrenzing van het Natura-2000 gebied ‘Vecht en Reggegebied’ (nr. 39). Ook de compensatiekavel waarop de Rood voor Rood-woning wordt gepland, valt deels binnen de begrenzing van het Natura-2000 gebied. Uitgangspunt is dat de voorgenomen ontwikkeling in het plangebied niet interfereert met de doelstellingen van Natura-2000. Het beheerplan waaraan dit kan worden getoetst is evenwel nog niet definitief vastgesteld. Daarom is een voortoets gevraagd aan GS van de provincie Overijssel. Op grond van de overlegde gegevens is geoordeeld dat de ontwikkeling in het plangebied niet interfereert met de doelstellingen van Natura-2000 (zie ook punt 4.4.).

3.1.6 Ruimte voor de Vecht

Onder deze noemer werkt de provincie samen met Vechtdal-gemeenten en waterschappen om het Vechtdal te versterken en veiligheid te vergroten. Dit houdt onder meer in dat door ontstening van de oevers en vergroting van het winterbed de natuurlijke loop van de rivier wordt teruggebracht en bewoners tegen overstroming worden beschermd.

Conclusie voor het plangebied

Het traject Junne-Diffelen zal in 2009-2010 worden ontsteend. Het betrokken erf ligt binnen dit traject en ligt kort op de Vecht. In het plan is opgenomen dat het Vechtfront van het erf zal worden versterkt door grond op te schuiven vanaf de Vecht naar het erf, zodat een steilrand ontstaat in het verlengde van de steilrand van de naastgelegen es. Het volume van het winterbed op locatie blijft hierdoor intact, terwijl het erf sterker wordt begrensd en beveiligd. E.e.a. gebeurt in overleg met en met instemming van Waterschap Velt en Vecht (zie ook 4.7).