direct naar inhoud van 3.3 Natuur, landschap en archeologie
Plan: Buitengebied 2007, 1e partiële herziening
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0173.BP16034-va01

3.3 Natuur, landschap en archeologie

3.3.1 Natuur

In het kader van de voorgenomen ontwikkeling moet rekening worden gehouden met het aspect ecologie. Bij elk ruimtelijk plan dient, met het oog op de natuurbescherming, rekening te worden gehouden met de Natuurbeschermingswet en de Flora- en faunawet. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in gebiedsbescherming en soortenbescherming.

Voor de percelen van Enexis en erve Hulsbeek is een ecologisch onderzoek uitgevoerd. In Bijlage 1 Natuurtoets Locatie Enexis en in Bijlage 2 Natuurtoets Erve Hulsbeek zijn de Natuurtoetsen voor de percelen van Enexis en Erve Hulsbeek opgenomen. Hierna worden de conclusie van beide toetsens weergegeven.

Locaties Enexis en Erve Hulsbeek:

De onderzoeksgebieden maken geen deel uit van een gebied dat is beschermd krachtens de Natuurbeschermingswet, Nota Ruimte of ander gebiedsgericht beleid. op basis van afstand, aard van de ingreep en tussenliggende barrières zijn uitstralende effecten op dergelijke gebieden ook niet aan de orde.

In de plangebieden zijn geen portentiële verblijfplaatsen van vleermuizen aangetroffen, daarnaast zijn de gebieden ook niet van belang als vliegroute en/of fourageergebied. In de onderzoeksgebieden zijn vaste verblijfplaatsen van enkele algemeen voorkomende, laag beschermde zoodiersoorten te verwachten. Er worden geen zwaarder beschermde soorten verwacht. In de plangebieden zijn geen jaarrond beschermde nestplaatsen van broedvogels aangetroffen en deze worden ook niet verwacht. Er zijn wel algemene broedvogels van bos en struweel te verwachten. In de plangebieden is overwintering verwacht van enkele algemene en beschermde amfibiesoorten in de strooisellaag onder de aanwezige beplanting. Er zijn geen reptielen of beschermde plantensoorten, vissen en ongewervelden aangetroffen en/of te verwachten. Geschikt biotopen voor deze soortgroepen ontbreken.

Er zijn geen vervolgstappen in het kader van de natuurwetgeving noodzakelijk. Bij de beoogde plannen verdwijnen mogelijk exemplaren van enkele algemene en laag beschermde kleine zoogdieren en amfibieën. Het overtreden van verbodsartikelen uit de Flora- en faunawet is hier voor laag beschermde soorten echter niet aan de orde, omdat automatisch vrijstelling van de verbodsartikelen geldt. Werkzaamheden die broedbiotopen van aanwezige vogels verstoren of beschadigen dienen te allen tijde te worden voorkomen. Dit is voor de meeste soorten mogelijk door gefaseerd te werken en de uitvoering in elk geval op te starten in de periode voor half maart en na eind juli of het onderzoeksgebied te controleren op broedende vogels en nesten binnen de invloedssfeer van de plannen. Voor het broedseizoen wordt geen standaardperiode gehanteerd, maar is het van belang of een broedgeval wordt verstoord, ongeacht de datum.

Voor het perceel Erve Huiskes geldt dat de gemeente geen nader onderzoek nodig acht. Het perceel is al verhard en er vindt geen kap van bomen plaats.

Gebiedsbescherming

Voor de gebiedsbescherming zijn in het kader van de Europese richtlijnen in Nederland speciale beschermingszones aangewezen met een hoge wettelijke bescherming. Hiervoor zijn Natura 2000-gebieden en gebieden onderdeel uitmakend van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) opgenomen.

Een planologische ontwikkeling mag geen significante gevolgen hebben voor een te beschermen gebied.

Het plangebied ligt niet in de nabijheid van een Natura 2000-gebied en/of EHS-gebied. Het dichtsbijzijnde Natura 2000-gebied is het Natura 2000-gebied "Landgoederen Oldenzaal". Dit gebied is gelegen aan de "andere kant" van Oldenzaal en de ontwikkelingen binnen onderhavige plangebieden hebben geen invloed op dit Natura 2000-gebied.

De plangebieden zijn niet gelegen binnen de Ecologische hoofdstructuur, of binnen zoekgebieden voor nieuwe natuur.

Soortbescherming

Op basis van de Flora- en faunawet zijn gebieden aangewezen voor de bescherming van dier- en plantensoorten. De werkingssfeer van de Flora- en faunawet is niet beperkt tot of gerelateerd aan speciaal aangewezen gebieden, maar geeft soorten overal in Nederland bescherming. Op grond van de Flora- en faunawet gelden algemene verboden tot het verwijderen van groeiplaatsen van beschermde plantensoorten en het beschadigen of verstoren van voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen van beschermde diersoorten.

Om te beoordelen of dit bestemmingsplan uitvoerbaar is, wordt hierop vooruitlopend, een verwachting uitgesproken over de eventuele gevolgen voor de beschermde planten- en diersoorten in het plangebied.

In de wet is een differentiatie aangebracht in niveau van bescherming. Op 23 februari 2005 is de zgn. "AMvB art. 75" van de Flora- en faunawet in werking getreden, waarin dit verschil is verwoord:

  • alle soorten, opgenomen in Habitatrichtlijn bijlage IV, de Vogelrichtlijn en beschermde soorten van de Rode Lijst zijn beschermd onder het zwaarste regime (soorten van tabel 3);
  • soorten met vrijstelling bij een vastgestelde gedragscode (soorten van tabel 2);
  • soorten waarvoor een algemene vrijstelling geldt.
3.3.2 Landschap

Onder het kopje "Omgevingsvisie" in paragraaf 2.4.1 is ingegaan op het landschap.

3.3.3 Archeologie

Per 1 september 2007 is de Wet op de archeologische monumentenzorg van kracht geworden. In het kader hiervan dient een gemeente ruimtelijke planvorming te toetsen op archeologische waarden. Indien potentiële archeologische waarden worden verstoord, dient hier nader onderzoek naar te worden verricht.

Er is binnen de plangebieden geen sprake van bouwkundige of aardkundige monumenten. Voor het perceel van Erve Hulsbeek is een advies uitgebracht door de proviniciaal archeoloog. Dit advies is in Bijlage 3 Archeologie Erve Hulsbeek opgenomen. Voor de percelen van Erve Huiskes en van Enexis is het niet nodig advies te vragen aan de provinciaal archeoloog. Dit omdat deze percelen op de plankaart van het bestemmingsplan "Buitengebied 2007" niet zijn aangeduid met een archeologische waarde.