direct naar inhoud van 1.1 Inleiding
Plan: Wellerwaard
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0171.BP00479-VS01

1.1 Inleiding

De gemeente Noordoostpolder wil de Corridor, het gebied tussen de kern Emmeloord en het Kuinderbos, ontwikkelen als een recreatief uitloopgebied.


Het voorgenomen project Wellerwaard maakt deel uit van de toekomstige Corridor. Omgeven door water, natuur en agrarisch gebied worden hier circa 165 woningen ontwikkeld. Daarnaast is in de Corridor een aantal andere plannen ontwikkeld. Deze concentreren zich hoofdzakelijk rondom de Burchttocht, De Terp (golfbaan) en de Casteleynsplas. Diverse ecologische en recreatieve voorzieningen zijn reeds gerealiseerd of nog in aanleg. Het project is een natuurontwikkelingsproject mede gericht op dagrecreatie, waarbinnen ruiter-, fiets- en wandelpaden worden aangelegd. Het project behelst daarnaast de aanleg van water met ondermeer een waterbergingsfunctie. De Terp, de voormalige vuilstort, is niet meer als zodanig in gebruik en is afgedekt. Op de voormalige vuilstortlocatie is een 6-holes golfbaan aangelegd. De bestaande naastliggende oefenbaan heeft 3 holes. Tezamen is hiermee een nieuwe 9-holes golfbaan gerealiseerd.

De ligging van het plangebied Wellerwaard is aangegeven in figuur 1.1.


Planologische situatie

Het project Wellerwaard inclusief de uitbreiding van de golfbaan is, gelet op de omvang en inrichting van het recreatiegebied en de ligging in Belvedèregebied, m.e.r.-plichtig (m.e.r. = milieueffectrapportage, zie uitleg §1.2 ). De m.e.r. is noodzakelijk voor de besluitvorming over dit nieuwe bestemmingsplan. De m.e.r.-procedure is erop gericht het milieubelang vroegtijdig en volwaardig in het plan- en besluitvormingsproces te betrekken. Met het MER kan gezocht worden naar de meest geschikte of wenselijke inrichting van het plangebied. In 2005 is een start gemaakt met de m.e.r.-procedure door een startnotitie op te stellen. Deze notitie heeft ter inzage gelegen en de commissie voor de milieueffectrapportage heeft haar richtlijnen opgesteld (18 oktober 2007).


De uitbreiding van de golfbaan past binnen het provinciaal en gemeentelijk beleid. De uitbreiding valt binnen de bestemming 'recreatie' van het vigerende bestemmingsplan 'Landelijk gebied 2004', het overige deel van de golfbaan is in strijd met het bestemmingsplan. Daarom is een procedure ex artikel 19 lid 1 WRO (Wet op de Ruimtelijke Ordening) gevoerd. Deze procedure is gevolgd door een besluit-MER waarbij het effect van de gehele 9-holes golfbaan is onderzocht. Hiermee is de uitbreiding planologisch geregeld.


De voorgenomen bouw van de circa 165 woningen is in strijd met het vigerende bestemmingsplan 'Landelijk gebied 2004'. De bestemming is 'Agrarisch gebied' waar onder andere agrarische bedrijvigheid in de vorm van grondgebonden agrarische bedrijven en intensieve veehouderijen toegestaan zijn, inclusief de bij een agrarisch bedrijf behorende bebouwing. Binnen deze bestemming zijn geen woningen toegestaan, met uitzondering van boerderijen behorend bij het agrarisch bedrijf. Derhalve is een wijziging van het bestemmingsplan 'Landelijk gebied 2004' noodzakelijk. Tegelijkertijd sluit het plan Wellerwaard op voorhand niet aan op vigerend provinciaal beleid (Provinciaal Omgevingsplan Flevoland 2006, zie ook § 2.4). Alvorens te starten met een project-MER en dit nieuwe bestemmingsplan is daarom een Nota Experimentenkader opgesteld (zie Bijlage 1). De Nota Experimentenkader vormt de inhoudelijke onderbouwing die aangeeft op welke wijze de ontwikkeling Wellerwaard planologisch geregeld kan worden, ondanks de strijdigheid met het provinciaal beleid. Het doel van deze Nota is inzicht geven in de wijze waarop het project Wellerwaard een kwaliteitsimpuls geeft aan het gebied tussen Emmeloord en het Kuinderbos. In de Nota Experimentenkader wordt onder andere ingegaan op de ambities voor het versterken van de vitaliteit van het landelijk gebied en op de wijze waarop wordt omgegaan met waarden, zoals natuur-, landschappelijke, cultuurhistorische en aardkundige waarden. Het resultaat is een kwalitatieve beschrijving die de inhoudelijke bouwstenen voor de onderbouwing en aanvulling van het plan binnen het Experimentenkader geeft. Om in aanmerking te komen voor toepassing van het Experimentenkader moet een plan aan meer formele en materiële vereisten voldoen dan het geval is bij een 'gewone' goedkeuring. Provinciale Staten (PS) hebben aangegeven planologische medewerking te willen verlenen middels het experimentenkader.


Hiermee is voldaan aan de planologische vereisten van het Provinciaal Omgevingsplan 2006. Dit vormt het startpunt voor het opstellen van dit bestemmingsplan. Het bestemmingsplan biedt de planologisch-juridische regeling op basis waarvan getoetst en gehandhaafd kan worden.