direct naar inhoud van 7.3 Beeldkwaliteit
Plan: De Munt A
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0171.BP00468-VS01

7.3 Beeldkwaliteit

De planuitgangspunten van bedrijventerrein De Munt zijn verwoord in hoofdstuk 6. Voor het bestaande terrein (De Munt A) geldt dat voor bepaalde gronden nadere eisen kunnen worden gesteld ten aanzien van de beeldkwaliteit van het bedrijfsgebouw en de inrichting van de bedrijfspercelen. Het gaat hierbij om gronden langs de hoofdinfrastructuur en op het Ecopark. Bedoelde gronden worden op de verbeelding (plankaart) voorzien van een aanduiding.

Bij de realisering van bedrijfsgebouwen die worden gesitueerd langs de nieuwe oostelijke randweg en de Marknesserweg dient rekening te worden gehouden met de onderstaande beeldkwaliteitscriteria.

  • Alle bedrijfsfuncties (inclusief opslag en stalling) dienen in één samenhangende bouwmassa te worden ondergebracht, waarbij wel onderscheid kan worden gemaakt in de verschillende onderdelen van het bedrijf door middel van een geleding van de bouwmassa. Indien het bedrijfsgebouw een vloeroppervlakte heeft van meer dan 5.000 m2, mag de bouwmassa in meerdere gebouwen worden ondergebracht.
  • Het gebouw dient te worden gesitueerd in een ruime en groene omgeving.
  • Parkeren bij voorkeur oplossen binnen de bouwcontouren. Waar dat niet mogelijk is wordt het parkeren zoveel mogelijk uit de zichtlocaties gerealiseerd. Het parkeren dient plaats te vinden achter de voorgevelrooilijn en dient aan het zicht vanaf de openbare weg te zijn onttrokken door middel van verlaging van parkeerterreinen, beplanting (hagen); het onbebouwde voorerf dient op een groene wijze te worden ingericht.
  • De gevel of hoek van het gebouw gericht naar de oostelijke randweg dient een representatief uiterlijk te hebben. De representatieve zijde dient met name functies te bevatten, zoals kantoor- en vergaderruimtes, die gebaat zijn bij een vrij uitzicht, of representatieve werkruimtes en hoofdentrees.
  • Hekwerken waarmee bedrijfspercelen kunnen worden afgesloten dienen bij voorkeur in het verlengde van de voorgevel(rooilijn) te worden geplaatst. Indien de hekwerken vanwege veiligheidsoverwegingen voor de voorgevel noodzakelijk zijn dienen zij op een passende wijze in de omgeving te worden geplaatst.
  • Reclame-uitingen zijn ondergeschikt. Reclame uitingen van individuele ondernemingen moeten bij voorkeur op de gevel geplaatst worden onder de daklijn. Reclame-uitingen op het dak dienen voorkomen te worden.

Voor het Ecopark geldt net als op het overige bedrijventerrein dat er minder zware beeldkwaliteitseisen worden gesteld, maar wel op een wijze dat de hoofduitgangspunten gehandhaafd blijven. Het doel ervan is het totstandbrengen van een eigen herkenbare identiteit van het Ecopark, waarbij het ecologische en duurzame karakter van het Ecopark wordt benadrukt. Met betrekking tot de invulling van de afzonderlijke buitenranden van het bedrijvenpark wordt gestreefd naar het creëren van een gemeenschappelijk referentiebeeld waarmee het Ecopark zich naar "buiten" presenteert met een samenhangende verschijningsvorm. Intern kan met name rondom de hoven sprake zijn van "kleinschaligheid" en van een zekere mate van individuele expressie van de bedrijven.

  • De aansluiting van de hoofdontsluitingsweg op de Betonweg en de Marknesserweg (rotonde) moeten zodanig worden vormgegeven dat er een pleinvormige ruimte dan wel een poortwerking wordt verkregen.
  • De waterboulevard dient een landschappelijke sfeer uit te stralen door gebruik te maken van een bomenlaan, natuurlijk uitziende oeverzones en bloemrijke grasstroken.
  • De noodzakelijke oeververbindingen of dammen in de waterboulevard worden uniform vormgegeven opdat de continuïteit van de watergang zoveel mogelijk blijft gewaarborgd.
  • De noordelijke randzone moet een representatieve uitstraling krijgen met ondermeer kantoren en hoogwaardige bedrijvenfuncties; de groenvoorziening van de zichtzone langs de Marknesserweg bestaat uit losse boomgroepen in een bloemrijke grasberm en uit een waterpartij met rietkragen.

Ten aanzien van de bedrijfsgebouwen en -kavels zullen de onderstaande algemene beeldkwaliteitseisen worden toegepast.

  • De architectuur van de bebouwing dient bij voorkeur een plastische/duurzame uitstraling te bezitten en ten dele voorzien te zijn van dakoverstekken.
  • De bouwhoogte bedraagt maximaal 12 meter met bij een aantal percelen een ontheffingsmogelijkheid tot 18 meter.
  • De naar de hoven toegekeerde gevels zijn relatief hoog en representatief.
  • De toe te passen kleuren worden afgestemd op het in het kwaliteitsplan omschreven kleurengebruik (Het kwaliteitsplan Eco Bedrijven-/woonpark De Munt 2 te Emmeloord).
  • Reclame-uitingen van individuele ondernemers moeten op de gevel geplaatst worden en onder de daklijn. Reclame uitingen op het dak dienen voorkomen te worden.

Naast de algemene beeldkwaliteitseisen worden voor de afzonderlijke zones op het Ecopark enkele specifieke beeldkwaliteitscriteria gehanteerd. Uitgangspunt is dat langs de belangrijkste ontsluitingen een hoogwaardige beeldkwaliteit vereist is. In de stedenbouwkundige uitwerking worden zichtlijnen ingebracht en doorzichten naar het landelijk gebied gecreëerd. Bij de uitwerking dient aandacht te zijn voor hoogwaardige invulling van de binnenterreinen, de sociale veiligheid, parkeren zoveel mogelijk uit het zicht en toepassing van water en groen.

Bij de realisering van bedrijfsgebouwen die worden gesitueerd in de zichtzone langs de Marknesserweg zal naast dan wel in plaats van de algemene beeldkwaliteits-criteria tevens rekening worden gehouden met onderstaande beeldkwaliteitscriteria:

  • de hoofdmassa van een gebouw bestaat voornamelijk uit hout en baksteen. Kozijnen, randen en accenten mogen in metaal worden uitgevoerd.
  • Alle bedrijfsfuncties (inclusief opslag en stalling) dienen in één samenhangende bouwmassa te worden ondergebracht, waarbij wel onderscheid kan worden gemaakt in de verschillende onderdelen van het bedrijf door middel van een geleding van de bouwmassa. Indien het bedrijfsgebouw een vloeroppervlakte heeft van meer dan 5.000 m², mag de bouwmassa in meerdere gebouwen worden ondergebracht.
  • Het (bedrijfs)gebouw dient te worden gesitueerd in een ruime en groene omgeving waarbij het privé-groen op een logische wijze overgaat in het openbare groen. Een zone van de bedrijfspercelen die direct grenst aan de Marknesserweg zal om de gewenste groene inrichting krijgen ook de bestemming "groen" krijgen.
  • De oeverzone van de waterpartij ten zuiden van de Marknesserweg dient eenduidig en uniform te worden vormgegeven.
  • De beplanting langs de Marknesserweg en waterpartij dient uniform te worden vormgegeven en qua samenstelling aan te sluiten bij plantensoorten die aangebracht zijn in de noordzuid gerichte bosstroken.
  • De gevel of hoek van het gebouw gericht naar de openbare ruimte dient een representatief uiterlijk te hebben.
  • De bouwhoogte van kantoorgebouwen gesitueerd op de kavels langs de Marknesserweg kunnen middels ontheffing tot maximaal 18 meter worden verhoogd.
  • Parkeren voor vrachtwagens op eigen erf dient aan het zicht vanaf de Marknesserweg te zijn onttrokken.
  • Op de onbebouwde erven in de zichtzone langs de Marknesserweg mag geen opslag plaatsvinden. De afhandeling van goederen dient aan het zicht vanaf de Marknesserweg te worden onttrokken en dient bij voorkeur inpandig te geschieden.

Bij de realisering van bedrijfsgebouwen die worden gesitueerd in de zone langs de Zwolse Vaart dient naast dan wel in plaats van de algemene beeldkwaliteitscriteria tevens rekening te worden gehouden met onderstaande kwaliteitscriteria:

  • de hoofdmassa van een gebouw bestaat voornamelijk uit hout en baksteen. Kozijnen, randen en accenten mogen in metaal worden uitgevoerd.
  • Parkeren voor vrachtwagens op eigen erf dient aan het zicht vanaf de Marknesserweg te zijn onttrokken.
  • Op de onbebouwde erven in de zichtzone langs de Zwolse Vaart mag geen opslag plaatsvinden.

Bij de realisering van bedrijfsgebouwen die worden gesitueerd langs de hoofdontsluiting van het bedrijventerrein dient naast dan wel in plaats van de algemene beeldkwaliteitscriteria tevens rekening te worden gehouden met onderstaande kwaliteitscriteria:

  • De gevel of hoek van het gebouw gericht naar de hoofdontsluiting is relatief hoog en dient een representatief uiterlijk te hebben. Hoekpanden hebben twee representatieve gevels.
  • De hoofdingang van het bedrijf alsmede eventuele showrooms met een open karakter en of werkruimtes met een representatief karakter, bevinden zich aan de zijde van de hoofdontsluiting.
  • Het voorerf van de bedrijven is open en groen ingericht en kan deels worden gebruikt voor bezoekersparkeren.
  • Op de onbebouwde erven in de zone langs de hoofdontsluiting mag geen opslag plaatsvinden.

Samenvatting vertaling beeldkwaliteit

Onderhavige paragraaf zal haar vertaling krijgen in het welstandsbeleidsplan, zodat het geheel kan worden gebruikt bij de welstandstoets voor nieuwe bouwplannen vallend in het betreffende gebied. Een aantal beeldkwaliteitscriteria krijgt een directe vertaling naar de planregels. Het gaat om criteria waarbij dit planologisch-juridisch mogelijk is. Daarnaast kunnen de beeldkwaliteitscriteria als input dienen voor het nieuw op te stellen beheerplan van en voor het Ecopark.