direct naar inhoud van 7.2 Beschrijving van de onderdelen
Plan: De Munt A
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0171.BP00468-VS01

7.2 Beschrijving van de onderdelen

Infrastructuur

De hoofdstructuur van het plan wordt bepaald door de Marknesserweg en de Rondweg (De Gulden). Direct langs het plan loopt aan de westzijde de snelweg A6 en aan de zuidzijde de Zwolse Vaart.

Bouwhoogte bedrijventerrein

De opbouw van de verschillende bouwhoogten is als volgt.

De Zwolse Vaart, een groot gedeelte van De Munt I, de randzone van de Rondweg (De Munt II) en het Ecopark kent een maximale bouwhoogte van 12 meter.

Twee percelen op het Ecopark (met kantooraanduiding) krijgen een minimale bouwhoogte van 8 meter en tevens ontheffingsmogelijkheid van de maximale bouwhoogte tot 18 meter. Deze twee percelen liggen ten zuiden van de rotonde van de Marknesserweg en de Rondweg en vormen de entree van het bedrijventerrein.

Op de MUNT I krijgt de kantorenstrook langs de Marknesserweg en het braakliggende perceel tussen de Marknesserweg, de Ecu en de Penning een ontheffing van de maximale bouwhoogte tot 20 meter, waarmee het aansluit op de hoogte van het kantoor op de hoek van de Marknesserweg en de Ecu, en het gestelde in de Ruimtelijke Visie voor het bedrijventerrein (Zie hoofdstuk 6).

De Munt II krijgt met uitzondering van de randzone een standaardbouwhoogte van 25 meter. Het college krijgt een ontheffingsmogelijkheid tot 35 meter (indien er sprake is van een kwaliteitsverbetering middels een architectonisch accent en/of bedrijfseconomische noodzaak). Met betrekking tot het nieuwe pand van Koopman worden verschillende hoogtes gehanteerd (12-15-35 meter). Langs de Marknesserweg wordt een minimale bouwhoogte aangehouden van 8 meter. De kantoorbestemming op de hoek van de Marknesserweg krijgt een standaard bouwhoogte overeenkomstig het overig terrein (25 meter). Hier is een ontheffingsmogelijkheid voor het college opgenomen om een bouwhoogte voor een hoger kantoorgebouw toe te staan tot maximaal 50 meter.

Het plan kent specifieke kantoorbestemmingen nabij de hoek Marknesserweg - Kuinderweg. Langs de A6 is reeds sprake van bedrijfsbebouwing en daarvoor geldt de bestemming "Bedrijventerrein", met voor nader aangeduide gebiedsdelen gebruiksmogelijkheden voor zelfstandige kantoren.

Verdere planologische regelingen

De bestemming "Agrarisch" is opgenomen voor een perceel dat nog altijd is gereserveerd voor een tracé van de Zuiderzeespoorlijn.

Naast de specifieke bestemming "Kantoor" zijn er twee bestemmingen "Bedrijventerrein (BT - ..)", afgestemd op de toegestane milieucategorie.

Omdat met name op het terrein nabij de Zwolse Vaart voorkomen moet worden dat er verpaupering optreedt - en kapitaalintensieve herstructureringsopgaves nodig zijn - is er voor gekozen om meer bijzondere functies (zoals bijvoorbeeld leisure) na ontheffing toe te staan in daarvoor toereikende gebouwen.

Voor het Ecopark, het bedrijventerrein in het zuidoostelijk deel van het plangebied, geldt de voorgestane realisatie van een bedrijvenpark met een ecologisch karakter en de ontwikkeling van een duurzaam en ecologisch bedrijfsmilieu. Dat verklaart de toekenning van de 'specifieke vorm van bedrijventerrein - eco'.

Voor de waterpartijen en de bossingels zijn daarbij behorende bestemmingen opgenomen.

De in het plangebied aanwezige aardgastransportleiding is als zodanig positief bestemd. Bij de situering van het bouwvlakken is rekening gehouden met een in acht te nemen veiligheidsafstand (zoals is toegelicht onder "externe veiligheid").

Tot slot zijn er twee bestemmingen opgenomen ten behoeve van archeologie (verwachtingswaarde hoog en gematigd). Zie hiervoor ook de toelichting in hoofdstuk 4 onder "Archeologie".