Plan: | De Munt A |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0171.BP00468-VS01 |
Archeologische waarden worden in toenemende mate in de planvorming betrokken. Een instrument hiervoor is de Archeologische monumentenkaart (AMK), hierop zijn de bekende en gewaardeerde vindplaatsen aangegeven. Er zijn in het plangebied geen archeologische monumenten bekend. Complementair aan deze kaart zijn de Indicatieve Kaart van Archeologische Waarden (IKAW) en de Archeologische Basis- en Beleidsadvieskaart voor het grondgebied van Noordoostpolder. Op de speciaal voor de gemeente Noordoostpolder ontwikkelde beleidskaart is aangegeven welke gebieden een hoge, een gematigde, dan wel een lage verwachtingskans op archeologische vondsten hebben. Verder is op de kaart aangegeven waar zich scheepswrakken bevinden en welke gebieden een archeologisch monument betreffen. Op basis van de beleidskaart kan gesteld worden dat voor een gedeelte van het gebied een hoge trefkans aanwezig is op het aantreffen van archeologische waarden, voor een andere gedeelte een gematigde trefkans en voor weer een ander gedeelte een lage trefkans op archeologische waarden aanwezig is. Om deze reden is destijds voor het bestemmingsplan "De Munt II, fase 2 2005" een archeologisch onderzoek uitgevoerd.
Uit dit onderzoek is gebleken dat zich op die kavel behoudenswaardige archeologische waarden bevinden. Namelijk, vuursteenresten die kunnen wijzen op een vuursteenplaats uit de steentijd. De waarden bevinden zich aan de zuidkant van de kavel nabij de watergang die de scheiding vormt tussen fase 1 en fase 2 van De Munt II. Omdat de verwachting is dat toekomstige generaties betere technieken hebben om op te graven en opgraven een kostbare zaak is, is destijds gekozen om de resten "in situ" te bewaren. Op de vigerend plankaart is dit gebied als zodanig te herkennen. Dit wordt ook in het onderhavige plan meegenomen. Met de provinciale archeoloog is afgesproken om twee meter extra om het gebied aan te houden. Aangrenzend aan de vindplaats vindt binnen het plangebied geen daadwerkelijke planologische wijziging plaats die schade toebrengt aan de gevonden archeologische waarden.
Verder valt het gebied dat ten zuiden van de Marknesserweg is gelegen onder het Uitwerkingsgebied van de provincie Flevoland. De provincie wil in deze gebieden de komende jaren een actiever stimuleringsbeleid en toezichtregime gaan hanteren, gericht op het maximaal benutten van kansen om het archeologisch bodemarchief beter te beheren en beleefbaar te maken. Zie Bijlage 3 Archeologische beleidsadvieskaart.
In 2009 heeft aanvullend archeologisch onderzoek plaatsgevonden voor het gedeelte van het bedrijventerrein ten noorden van de Marknesserweg (gebied omgeving Escudo, Reaal, Florijn). De uitkomsten daarvan hebben aanleiding gegeven tot een verfijning van het gebied met archeologische verwachtingswaarde.