Plan: | De Munt A |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0171.BP00468-VS01 |
Ten behoeve van de voorbereiding van de bestemmingsplannen voor de verdere uitbreiding van het bedrijventerrein De Munt na De Munt I is eerst de structuurvisie "uitbreiding bedrijvenpark De Munt" opgesteld voor de voorgestane ruimtelijke ontwikkeling en in het bijzonder voor de toekomstige verkeersafwikkeling aan de oostzijde van Emmeloord op langere termijn (vastgesteld door burgemeester en wethouders op 1 december 1998). Uit deze structuurvisie blijkt het volgende.
Het bedrijventerrein De Munt zal op een gefaseerde wijze over een langere periode worden uitgebreid. De eerstvolgende fase van ontwikkeling zal plaatsvinden op de kavels M63 en M62 ten noorden en ten zuiden van de Marknesserweg. De kavel M62 zal worden benut voor de realisering van het ecologisch bedrijvenpark Emmeloord en staat verder relatief los van de onderhavige structuurvisie. Op de kavel ten noorden van de Marknesserweg zal een reguliere bedrijfsontwikkeling plaatsvinden. De indeling van deze kavel is rechtstreeks afhankelijk van de gekozen ruimtelijke hoofdstructuur voor het totale bedrijventerrein De Munt en daarmee samenhangend het gekozen tracé van de nieuwe oostelijke randweg.
Ruimtelijke hoofdstructuur (zie Bijlage 2 Structuurvisie uitbreiding De Munt)
Voor de vormgeving van de ruimtelijke hoofdstructuur is voorlopig gekozen voor de aanleg van de nieuwe oostelijke randweg volgens een combinatie van de varianten 2 "Langs Kuindertocht" (zuidelijk deel) en 4 "tracé Lindenweg" (noordelijk deel). Binnen de gekozen ruimtelijke hoofdstructuur blijft de aanleg volgens variant 2 of 4 mogelijk (hetgeen met stippellijnen op de structuurvisiekaart is aangegeven). Vanaf de oostelijke randweg zijn in principe geen directe entrees naar het bedrijventerrein aanwezig. Om langs de randweg de bedrijven met hun voorzijde naar de hoofdwegenstructuur te richten wordt over de volledige lengte van de randweg een parallelweg geprojecteerd.
De huidige Kuinderweg krijgt de functie van interne hoofdontsluitingsroute, maar blijft tevens de functie behouden als ontsluitingsroute in de richting van Kuinre en v.v. Als na te streven ruimtelijk beeld is de Nagelerweg ter plaatse van het bedrijventerrein Nagelerweg een passend voorbeeld.
Het tweede belangrijke structurerende element wordt gevormd door de Munttocht. Deze te verbreden watergang zorgt nu reeds voor de afwatering van het bedrijventerrein De Munt I in de richting van de Lemstervaart. In de structuurvisie is de Munttocht doorgetrokken in de richting van de Kuindertocht. Ter plaatse van de kruising van de watergang met de Kuinderweg is een zeer grote waterpartij geprojecteerd die als waterbuffer voor het enorme bedrijventerrein dienst kan doen. Maar zeker zo belangrijk is de structurerende werking van een dergelijke grote waterpartij op het immense bedrijventerrein. De bijzondere vormgeving van de Kuinderweg en de centraal gelegen waterpartij moeten de ruimtelijke structuur van het gehele bedrijventerrein voldoende differentiëren, zodat een heldere en leesbare structuur ontstaat.
Deelgebieden
De Kuinderweg en de Munttocht verdelen het gehele bedrijvenpark in vier overzichtelijke deelgebieden. Het zuidwestelijk deelgebied wordt gevormd door het reeds gerealiseerde bedrijvenpark De Munt I. Karakteristiek voor dit deelgebied is het enorme terrein dat in gebruik is bij één bedrijf.
Het zuidoostelijk deelgebied zal als Bedrijvenpark De Munt II worden ontwikkeld in
twee opeenvolgende fasen. Het deelgebied ligt tussen de Marknesserweg, de
Kuinderweg, de nieuwe oostelijke randweg (volgens variant 2) en de doorgetrokken
Munttocht en geprojecteerde waterpartij en omvat circa 60 hectare.
De verwachting is dat het noordwestelijk deelgebied (de huidige kavel Troost) zal
worden ontwikkeld als het Bedrijvenpark De Munt III. Het deelgebied wordt begrensd
door de Kuinderweg, de Muntweg, de Munttocht en in het westen door de A6 en de ten
behoeve van de aanleg van de Zuiderzeespoorlijn vrij te houden strook grond. Het
gebied omvat circa 70 hectare.
Het noordoostelijk deelgebied zal als laatste gebied worden gerealiseerd. Het gebied omvat circa 35 hectare. Wanneer de aanleg van dat gebied aan de orde is, kan alsnog worden bezien of de verdere omlegging van de rondweg naar de Muntweg mogelijk en/of noodzakelijk is.