direct naar inhoud van 10.2 Overleg
Plan: De Munt A
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0171.BP00468-VS01

10.2 Overleg

Het voorontwerp is op de gebruikelijke wijze voor (voor)overleg aangeboden aan de provincie Flevoland, de Vrom-Inspectie Regio Noord-West, Waterschap Zuiderzeeland, Vitens, KPN en Gasunie.

Onderstaand een korte inhoud van de ingekomen vooroverlegreacties en een eventueel voorstel voor het gemeentelijk commentaar daarop.

  • 1. Provincie Flevoland (reactie ingekomen 15 juni 2009)

Vanuit het provinciale belang, zoals verwoord in de Handreiking provinciaal belang Wro, wordt het volgende aanbevolen/opgemerkt:

  • a. Teneinde de grootte en situering van het te beschermen gebied te verduidelijken, wordt aanbevolen het archeologisch onderzoek als bijlage bij de toelichting op te nemen;
  • b. Geconcludeerd wordt dat het plan in overeenstemming is met de Gemeentelijke Vestigingsvisie Noordoostpolder (GVV), zoals dat op 24 maart 2009 is goedgekeurd door Gedeputeerde Staten

Gemeentelijk commentaar

Ad a.

De gevolgen van het archeologisch onderzoek voor het plangebied zijn inzichtelijk gemaakt en hebben een vertaling gevonden in de regels. Om praktische redenen wordt toevoeging van het rapport – dat overigens verslag doet van bevindingen voor het hele gemeentelijke grondgebied – niet nodig geacht.

Inmiddels heeft aanvullend archeologisch onderzoek plaatsgevonden. Op grond van de uitkomsten is een nader bepaald gebied bestemd met een hoge archeologische verwachtingswaarde.

Ad b.

Van deze opmerking wordt goede nota genomen.

  • 2. VROM-Inspectie Regio Noord-West ( reactie ingekomen 5 juni 2009)

Namens de rijksdiensten worden de volgende opmerkingen gemaakt:

  • a. Luchtkwaliteit. Uit de toelichting valt niet op te maken wat de totale samenstelling aan kantoren wen bedrijven is. Bedrijven vallen niet per definitie onder de categorie kantoren. Als een project niet onder een NIBM-categorie valt, moet een berekening worden aangetoond dat het NIBM is
  • b. In het voorjaar van 2009 zijn het Bevi en het Revi gewijzigd en de wijzigingen betreffen onder meer de LPG-stations. Verzocht wordt het plan aan die veranderingen aan te passen.
  • c. Aan de in het plangebied aanwezige hogedrukaardgasleiding wordt beperkt aandacht besteed. Verzocht wordt de circulaire Zonering langs hogedruk-aardgastransportleidingen toe te passen. Voorts wordt geadviseerd om inzicht te krijgen in toekomstige knelpunten en een 10 -6 contour te (laten) bepalen en op de plankaart aan te geven. Voorts wordt verzocht een zakelijk-rechtzone van 5 m op te nemen in de regels.
  • d. Geadviseerd wordt om het Ankerrapport “Risico's bij het vervoer van gevaarlijke stoffen (2006)” als bijlage bij het plan te voegen, alsmede de ontbrekende bijlage over het Groepsrisico.

Gemeentelijk commentaar

Ad a.

Met een berekening is aangetoond dat sprake is van NIBM.

Ad b.

De toelichting is met het oog op de wijzigingen in regelgeving worden geactualiseerd. Voorts zijn de externe veiligheidsaspecten met betrekking tot een tankstation met lpg-verkooppunt toegelicht en is een daarbij behorende veiligheidszone op de plankaart aangeduid.

Ad c.

In de toelichting is verslag gedaan van het vooroverleg met de Gasunie. De Gasunie heeft een groepsrisicoberekening aangeboden. De uitkomsten daarvan zijn in dit plan verwerkt.

Opneming van een zakelijk rechtzone is niet aan de orde met als achterliggend idee dat de planologische relevantie van de leiding vertaling vindt in veiligheids- en toetsingsafstanden. Benadrukt wordt dat de zakelijk rechtzone is gesitueerd binnen de veiligheidszone en dat in beginsel uitsluitend sprake is van bebouwing ten dienste van de leiding.

Ad d.

Toevoeging van het Ankerrapport als bijlage zal niet veel toegevoegde waarde hebben en wordt niet nodig geacht.

  • 3. Waterschap Zuiderzeeland (reactie ingekomen 16 juli 2009).

De reactie van het waterschap betreft het volgende:

  • a. Gevraagd wordt om conform afspraken de bestemming water ook op te nemen voor een perceel nabij de A6/ hoek Marknesserweg.
  • b. Gevraagd wordt om met het oog op de belangen van de waterhuishouding bij de wijzigingsbevoegdheid te bepalen dat aan de waterbeheerder advies zal worden gevraagd.
  • c. Geattendeerd wordt op de omstandigheid dat in “De Munt II” en “Ecopark” de toename van het verhard oppervlak is gecompenseerd door de aanleg van water (met vastlegging op de plankaart).

Gemeentelijk commentaar

Ad a.

De bedoelde gronden zullen als 'Water' bestemd worden.

Ad b.

Ter wille van een zorgvuldige voorbereiding ontmoet het geen bezwaren om te bepalen dat in voorkomend geval advies aan de waterbeheerder zal worden gevraagd.

Ad c.

Deze constatering is in de toelichting van het plan benadrukt.

  • 4. NV Nederlandse Gasunie (reactie ingekomen 7 mei 2009)
  • a. De Gasunie brengt advies uit betreffende externe veiligheidsaspecten die aan de aardgastransportleiding zijn gerelateerd. De 100% letaliteitsgrens van de leiding ligt op 50 meter en binnen die grens kunnen objecten worden toegelaten waar zich aanzienlijke aantallen mensen kunnen ophouden. Geadviseerd wordt om een groepsrisicoberekening te laten maken.
  • b. De belemmerde strook is noodzakelijk ten dienste van de leiding. Vanwege de veiligheid van personen, leveringszekerheid, doelmatig beheer en toegankelijkheid dient daarmee bij planontwikkeling rekening te worden gehouden en dienen met het oog daarop regels te worden gesteld.
  • c. Er wordt een tekstvoorstel voor de bestemming Leiding aangeboden. Dit voorstel is ook aangeboden aan VROM ter opname in de AMvB Buisleidingen. Er is daarbij rekening gehouden met de inwerkingtreding van de grondroerdersregeling en daaronder vallende werkzaamheden zijn niet meer opgenomen in het aanlegvergunningstelsel.

Gemeentelijk commentaar

Ad a.

Het advies is overgenomen. Aan de uitkomsten van de berekening is in de toelichting aandacht besteed.

Ad b.

Naar huidige inzichten wordt de omvang van de belemmerde strook vastgelegd in regels dan wel verbeelding en worden ten dienste van de leiding de nodige regels gesteld.

Ad c.

Het tekstvoorstel wijkt niet wezenlijk af van hetgeen in de regels is opgenomen. Vanwege de wenselijkheid om in deze gemeente zo veel als mogelijk te beschikken over gelijkluidende regels is besloten de regeling aan te passen.

  • 5. KPN Infrastructuur (reactie ingekomen 8 juli 2009 )

KPN Infrastructuur komt met de gebruikelijke opmerkingen over handhaving van bestaande tracés, het vrijhouden van tracés van bomen en beplantingen en het in overleg beschikbaar stellen van ruimten voor kabelverdeelkasten en dergelijke.

Gemeentelijk commentaar

In het plangebied is geen sprake van ontwikkelingen die gevolgen hebben voor de KPN-infrastructuur. In voorkomend geval dient met KPN in contact te worden getreden. De bestemmingsomschrijving Groen is aangepast in die zin dat die gronden ook gebruikt kunnen worden voor nutsvoorzieningen.