direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Sportpark Brilmansdennen
Status: ontwerp
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0168.01BP0005PB01-0301

3.3 Gemeentelijk beleid

3.3.1 Sport en welzijn

Het huidige sportbeleid stamt uit 1997. Dit jaar wordt echter de Kadernota Sport opgesteld, nadat de raad de hoofdlijnen van het welzijn/subsidiebeleid heeft bepaald.

Het initiatief sluit goed aan op het gemeentelijk sportbeleid. De nieuwe accommodatie levert een positieve bijdrage aan de sportstimulering van zowel de jeugd als senioren. De nieuwe accommodatie is een welkome aanvulling op het huidige aanbod van sportvoorzieningen, zal multifunctioneel worden gebruikt en zal volledig worden geëxploiteerd door de stichting/verenigingen. In dit verband past de nieuwe accommodatie prima in het streven om de gemeentelijke buitensportaccommodaties verder te verzelfstandigen.

3.3.2 Landschapsontwikkelingsvisie

In mei 2007 is de landschapsontwikkelingsvisie opgesteld voor het gebied Noordoost-Twente/Twenterand. Deze visie geeft het streefbeeld van het Landschapsontwikkelingsplan, hetgeen één van de uitvoeringsprojecten is van de reconstructie. Het gebied beslaat de gemeenten Dinkelland, Losser, Oldenzaal, Tubbergen en Twenterand.

De visie omvat een beeld van de toekomstige ontwikkelingen in de verschillende, aanwezige landschapstypen.
De visie is opgesteld aan de hand van een verdeling van het gehele gebied in een aantal deelgebieden met eigen landschappelijke kenmerken. Per deelgebied is een opgave gesteld omtrent het behoud en beheer van de aanwezige kenmerken. Het plangebied maakt deel uit van de volgende deelgebieden:

  • Grensgebied ((noord)oosten plangebied) --> Voor dit gebied heeft het behoud en herstel van de landschappelijke waarden de prioriteit. Deze waarden bestaan voornamelijk uit de kleinschalige afwisseling in het (agrarisch) grondgebruik binnen het aanwezige reliëf.
  • Losser (zuidwesten en zuidoosten plangebied) --> De prioriteiten van dit deelgebied liggen in het ontwikkelen van grondgebonden landbouw en het herstel van enkele beeksysteem, dienend ter verbetering van het gehele systeem van de Dinkel.
  • Oldenzaalse stuwwal ((noord)westen plangebied, met als grens de Dinkel) --> De prioriteit is het duurzaam behoud en beheer van de landgoederen in dit gebied. Ook het bieden van mogelijkheden voor de realisatie van nieuwe landgoederen, mits deze aansluiten bij de schaal en het karakter van het landschap, valt hieronder.
  • Dinkeldal --> Herstel van het Dinkeldalsysteem is één van de prioriteiten van het LOP. Daarnaast is een belangrijk punt het behoud en herstel van de historisch landschappelijke waarden van het oude cultuurlandschap langs de randen van de Dinkel. Deze waarden bestaan voornamelijk uit de kleinschalige afwisseling in het (agrarisch) grondgebruik binnen het aanwezige reliëf.

In oktober 2008 is de gemeentelijke uitwerking van het LOP vastgesteld. Hierin staan onder meer de specifieke kenmerken en mogelijkheden van de aanwezige landschappen benoemd. De gemeentelijke uitwerking van het LOP geldt onder meer als landschappelijk afwegingskader voor nieuwe ontwikkelingen en biedt een stimulans aan de vormgeving van een landschap waarin ruimte is voor economische ontwikkeling. De voor Losser geldende spelregels moeten nog worden vastgesteld. Ook vindt in het kader van dit plan nog een inventarisatie van de landschapselementen plaats.