direct naar inhoud van 4.3 Horeca
Plan: Overdinkel 2004, partiële herziening kulturhus
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0168.01BP0004PH01-0401

4.3 Horeca

Om inzicht te verkrijgen in de haalbare functionele mogelijkheden voor de toevoeging van een horecafaciliteit in het kulturhus te Overdinkel is een onderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek is als Bijlage 6 bij deze toelichting gevoegd en wordt hieronder verkort weergegeven.

Het Horecabeleid van de gemeente Losser stamt uit 2008 en is opgesteld om de recreatieve, sociale en maatschappelijke functie en de openbare orde en veiligheid van de gemeente verder te ondersteunen. Het gemeentelijk beleid richt zich enerzijds op het verbeteren van het uitgaansklimaat voor alle doelgroepen (betrokkenen) en anderzijds de overlast in en rond horecagelegen-heden terug te dringen.

De gemeente Losser wil zich in de komende jaren steeds meer ontwikkelen naar een toeristische en recreatieve gemeente. In de gemeente ligt een aantal bijzondere trekpleisters en natuurgebieden die erg aantrekkelijk zijn voor toerisme. Horecagelegenheden in de kernen horen bij de recreatieve functie en kunnen deze functie in positieve zin aanvullen.

De gemeente laat het bestemmingsplan en de mate van overlast die zou kunnen worden ervaren van een horecagelegenheid door de omgeving vooralsnog leidend zijn.

In het bestemmingsplan of in ander (ruimtelijk) beleid is geen maximum opgenomen ten aanzien van het aantal horecagelegenheden dat de gemeente wenst toe te staan binnen haar grenzen. Aangezien de problematiek zich niet hierop toespitst, is het ook thans geen beleidsdoel deze in te stellen. Voor nieuwe horecagelegenheden geldt dat de horecagelegenheden en hun exploitanten eerst over de benodigde vergunningen (een dranken horecavergunning en een gebruiksvergunning) dienen te beschikken, alvorens de horecagelegenheid voor publiek geopend kan worden, en dus in bedrijf mag zijn.

Bij de bepaling van de functie van het aanwezige horeca-aanbod kan een aantal opmerkingen worden gemaakt:

  • de horeca in Overdinkel heeft voornamelijk een lokale functie;
  • het huidige aanbod heeft echter meerdere doelgroepen: lokale bevolking, (grens)toerisme en in beperkte mate de regio;
  • de reikwijdte en rol van het aanwezige aanbod verschilt per bedrijf / sector;
  • zo heeft een dorpscafé een totaal andere functie en reikwijdte dan een zaalverhuurder;
  • er is weinig samenhang tussen de winkels, ofwel nauwelijks combinatiebezoek door de consument;
  • de toeristische functie van de horeca is in Overdinkel beduidend minder dan in een dorp als De Lutte.

Horecaprogramma voor het kulturhus

Algemeen

In het door de Woningbouwcorporatie Domijn én de gemeente Losser ontwikkelde plan voor een kulturhus in Overdinkel wordt uitgegaan van een bestaande deelbare sportzaal, een bibliotheek, een gezondheidscentrum, faciliteiten voor welzijnswerk, een school en dagbesteding.

Een onderdeel van het kulturhus is de toevoeging van een horecafaciliteit. Gezien de specifieke functie van het kulturhus, waarbij de bezoek- en verblijfsfunctie de basis vormt van het complex, ligt het voor de hand om een horecafaciliteit in het programma op te nemen. De beoogde horecafunctie zal, als ondersteunende functie, voornamelijk gericht zijn op de bezoekers van het kulturhus en de daarbij behorende accommodaties.

Tevens zal de horecafaciliteit in het kulturhus in kunnen spelen op de, zij het beperkte, toeristische functie die Overdinkel vervult. Dit is in overeenstemming met het beleid van de gemeente Losser om het toerisme in de haar gemeente te bevorderen.

Horecaprogramma

Het ambitieniveau van de Woningbouwcorporatie Domijn en de gemeente ligt hoog: gestreefd wordt naar een hoog kwaliteitsniveau voor het horeca-etablissement passend binnen het concept voor het kulturhus.

Het horecaconcept binnen het kulturhus wordt, in overleg met de participanten, nog verder uitgewerkt. Op dit moment wordt gedacht aan een samengestelde horecavestiging waarbij, naast een bar/keuken, wordt gedacht aan een lunchroomachtige invulling met een konditorei/ijssalon. Deze beoogde, qua functie samengestelde horecafaciliteit, is thans in Overdinkel niet aanwezig. De totale oppervlakte van de horecafaciliteit bedraagt ca. 200 m².

Een belangrijk onderdeel van het horecaconcept zal het terras vormen dat aan het nieuwe plein wordt gesitueerd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0168.01BP0004PH01-0401_0004.jpg"

Situering horeca-onderdeel

De exploitatie van het horeca-onderdeel

Gestreefd wordt naar een commerciële exploitatie van het horeca-onderdeel in het kulturhus. Hierbij wordt tevens de mogelijkheid geboden om, in overleg, de ruimten van de Stichting Cluster én de sporthal (gehuurd door de gemeente Losser) te gebruiken ten behoeve van horeca-activiteiten. De gemeente Losser zal, indien aan de voorwaarden wordt voldaan, hiervoor een volledige drank- en horecavergunning verlenen.

De ruimtelijke condities

De beoogde horecafaciliteit in het kulturhus bevindt zich op de begane grond van het nieuwe complex. De projectlocatie is gelegen bij de hoofdentree.

De ruimtelijke condities van de horecavestiging in het kulturhus zijn, wat betreft de strategische ligging in het complex, de omvang en de toegankelijkheid, als 'positief' te benoemen. Met name ook de interactie met andere voorzieningen (sport, cultuur, maatschappelijk) biedt kansen en een direct publiek.

Aandachtspunten bij de verdere uitwerking zijn 'de zichtbaarheid / herkenbaarheid' en de mogelijkheid voor een terras.