direct naar inhoud van 4.4 Duurzaam bouwen
Plan: Het Meer 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0166.00991086-VB01

4.4 Duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen is het op zodanige manier bouwen dat gedurende de gehele levensloop van het gebouw en de gebouwde omgeving zo min mogelijk (milieu)belasting ontstaat. Nieuwbouwprojecten zijn bij uitstek geschikt voor het doen van duurzame investeringen en kunnen op termijn veel opleveren. Het gebruik van (hergebruikte en herbruikbare) bouwmaterialen met een lange levensduur is hierbij een belangrijke maatregel (minder onderhoud). Daarnaast liggen maatregelen vooral in het gebruik van energie door (de gebruikers van) het gebouw.

Duurzaam energieverbruik is eenvoudig samen te vatten door middel van de Trias Energetica, die ontwikkeld is door Novem (Nederlandse Organisatie voor Energie en Milieu, nu Agentschap NL). Drie stappen helpen bij het verduurzamen van een bouwproject.

afbeelding "i_NL.IMRO.0166.00991086-VB01_0010.png"

  • 1. Beperk de energievraag

De eerste en belangrijkste stap is: beperk de energievraag, oftewel: gebruik zo min mogelijk energie. Dit kan door isolatie, efficiënt en bewust verbruik. Door op deze manier energie te besparen valt veel winst te behalen.

  • 2. Gebruik duurzame energie

De tweede stap is gericht op duurzaam opgewekte energie zoals (passieve) zonne-energie of windenergie, bodemwarmte, biomassa en waterkracht. Deze vormen zorgen voor een beperkte aantasting van het milieu (geen tot weinig CO2-uitstoot) en zijn niet eindig zoals fossiele brandstoffen. Op deze manier wordt men ook minder afhankelijk van externe leveranciers.

  • 3. Gebruik fossiele energie (aardgas, kolen) zo schoon en efficiënt mogelijk

Indien er na stap één en twee nog een energiebehoefte overblijft, zal dit mogelijk aangevuld moeten worden met energie uit energiebronnen die op kunnen raken, zoals aardolie, aardgas en kolen.

Ook hierin kan een duurzamere keuze voor een aanbieder worden gemaakt. De keuze van bijvoorbeeld van elektriciteitscentrales op aardgas is vanwege de lagere CO2- uitstoot beter voor het milieu dan een kolencentrale.

Daarnaast kan voor de gebruiker de keuze voor een (zeer)hoge rendementsketel nog een groot verschil maken voor het energieverbruik.

In dit plan is gekozen voor het toepassen van: maatregel 1 en 2.

Duurzame stedenbouw

Duurzame stedenbouw is een belangrijk en voorwaardenscheppend onderdeel van duurzaam bouwen. Verschillende nieuwe, maar zeker ook al bestaande, initiatieven en/of maatregelen worden in het kader van duurzaam bouwen samengevoegd tot het concept van een plan. Deze initiatieven en maatregelen vormen samen de bouwstenen.

Momenteel is onderzoek gaande naar de mogelijkheden de energievraag zo veel mogelijk te beperken en de wijk op een duurzame wijze van energie te voorzien.

Voor de school is de doelsteling gesteld dat de energieprestatie tenminste 25 % beter moet zijn dat de huidige norm die hiervoor geldt.