direct naar inhoud van 3.8 Luchtkwaliteit
Plan: Melmerpark, deelplan B
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0166.00060601-VB01

3.8 Luchtkwaliteit

De Wet milieubeheer stelt eisen aan de kwaliteit van de lucht. Indien (ruimtelijke) plannen een verslechtering mogelijk maken waardoor de concentraties van verschillende, in de Wet genoemde, stoffen de in diezelfde Wet genoemde normen overschrijden is dit niet (zonder meer) toegestaan. De luchtkwaliteit in de gemeente Kampen overschrijdt momenteel nergens de genoemde normen.

Voor het onderhavige plan is in 2006 een onderzoeknaar de luchtkwaliteit uitgevoerd (zie bijlage Luchtkwaliteit). In de onderzoeksberekening is alleen de eindsituatie (inclusief planontwikkeling) berekend, aangezien in de aan de berekening ten grondslag liggende verkeersprognose de ontwikkeling van het plangebied reeds is meegenomen. Omdat er geen overschrijdingen van de huidige luchtkwaliteit gebleken zijn is het uitvoeren van een separate berekening naar de gevolgen van de planontwikkeling niet meer relevant.

De uitkomsten van het onderzoek, hoewel destijds uitgevoerd voor het (thans vervallen) Besluit luchtkwaliteit zijn nog als representatief te beschouwen voor toetsing aan de kwaliteitseisen van de Wet milieubeheer.

In de Wet milieubeheer zijn grenswaarden gesteld voor stikstofoxide (NO), stikstofdioxide (N02), koolmonoxide (CO), fijn stof (PM10), benzeen (C6H6), zwaveldioxide (S02) en lood (Pb). Er zijn grenswaarden voor jaargemiddelde en uurgemiddelde concentraties. Voor stikstofoxide, koolmonoxide, benzeen, zwaveldioxide en lood zijn bij landelijke metingen en berekeningen geen overschrijdingen van de grenswaarden geconstateerd of te verwachten. Voor stikstofdioxide en fijn stof ligt dat anders. Voor fijn stof komen thans - landelijk bezien - op sterk verkeersbelaste locaties in stedelijk gebied overschrijdingen voor van de jaargemiddelde grenswaarde en in vrijwel geheel Nederland van de 24-uursgemiddelde grenswaarde. Voor stikstofdioxide gelden in en na 2010 andere grenswaarden dan thans. Uitgaande van doorzetting van de huidige dalende trend in concentraties stikstofdioxide wordt voor 2010 verwacht dat landelijk grotendeels aan de grenswaarden voor stikstofdioxide wordt voldaan.

Uit het onderzoek blijkt dat de grenswaarde voor fijn stof PM10 niet wordt overschreden. De 24 uurgemiddelde concentratie voor fijn stof wordt wel een aantal malen overschreden, echter niet vaker dan de toegestane (35+6) overschrijdingen. Tot slot blijkt dat de grenswaarden voor de overige stoffen eveneens niet worden overschreden. Geconcludeerd kan worden dat de grenswaarden in 2010 en in 2020 en in de tussenliggende periode niet worden overschreden ten gevolge van het verkeer op de wegen rondom het plangebied.