direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Veegplan Buitengebied
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0164.BP0084-0301

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding tot herziening bestemmingsplan

Op 21 september 2010 is het bestemmingsplan Buitengebied van de gemeente Hengelo vastgesteld. Op 17 december 2010 is het bestemmingsplan Buitengebied vervolgens in werking getreden. Om ervoor te zorgen dat er sprake is van een zo actueel mogelijk ruimtelijk toetsingskader, kan een zogenaamd 'veegplan' worden opgesteld. Hiermee kan zowel het beleid actueel gehouden worden, maar kunnen ook gewenste ontwikkelingen worden gebundeld etc.

Onderhavig veegplan bestaat uit aanpassingen van het bestemmingsplan Buitengebied uit 2010. Dit betreffen bijvoorbeeld correcties en aanpassingen die de juridische regeling in overeenstemming brengt met de feitelijke situatie, beleidsaanpassingen in de regels, het herstel van onduidelijkheden of onvolkomenheden in de regels en / of op de verbeelding en het mogelijk maken van enkele ontwikkelingen. Voor nadere informatie over de gegeven bestemmingen, wordt verwezen naar de toelichting behorende bij het op 21 september 2010 vastgestelde bestemmingsplan Buitengebied.

In paragraaf 1.2 is een toelichting gegeven op de wijze waarop de wijzigingen zijn weergegeven.

In paragraaf 1.3 en 1.4 zijn alle aanpassingen vermeld die betrekking hebben op dit veegplan.

1.2 Toelichting

Dit bestemmingsplan is een gedeeltelijke herziening van het bestemmingsplan Buitengebied. Dat wil zeggen dat het bestemmingsplan Buitengebied van kracht blijft, maar dat hierop middels de verbeelding en regels van deze herziening een aanvulling wordt gedaan. De aanvulling bestaat uit een verbeelding en een set regels.

De regels zijn volledig uit het bestemmingsplan Buitengebied overgenomen. In de regels is door middel van doorhalingen aangegeven welke regelingen uit het bestemmingsplan Buitengebied door dit veegplan zijn komen te vervallen. De aanvullingen ten opzichte van dit plan zijn rood weergegeven. Deze regels zijn van toepassing op het totale plangebied van het op 21 september 2010 vastgestelde bestemmingsplan Buitengebied en daarom valt het hele gebied ook onder dit veegplan. Deze regels vervangen dus eigenlijk de regels van het bestemmingsplan Buitengebied en kunnen worden gelezen in samenhang met de verbeelding van het bestemmingsplan Buitengebied en de verbeelding van dit veegplan.

De verbeelding bevat naast de plancontour die het gehele plangebied omvat, een aantal bestemmingen die ook in het vastgestelde bestemmingsplan Buitengebied zijn opgenomen, en aanduidingen, die deels ook nieuw zijn. Deze bestemmingen en aanduidingen geven de veranderingen op de verbeelding weer ten opzichte van het bestemmingsplan Buitengebied.

1.3 Herziening perceelsniveau

In deze paragraaf wordt ingegaan op de herzieningen welke ten opzichte van het vastgestelde bestemmingsplan Buitengebied op perceelsniveau in dit veegplan zijn opgenomen.

  • Baardinksweg ong. (kad. percelen, sectie K, nr. 718 ged. 729, 1374, 2346 ged. en 2498 ged.)

Deze percelen hadden de bestemming 'Agrarisch met waarden - Agrarische functie met landschapswaarden'. Echter, deze gronden zijn inmiddels ingericht als nieuw natuurgebied. Op de verbeelding is aan deze gronden nu dan ook de bestemming 'Natuur' toegekend.

  • Bellersweg 8 / 10

Op de verbeelding is het bouwvlak zodanig aangepast dat de bestaande bebouwing binnen het bouwvlak past.

  • Bellersweg 13 e.o.

Voor dit perceel en een aantal omliggende percelen geldt inmiddels een onherroepelijk bestemmingsplan. In de regels is in bijlage 1 ('Agrarische bedrijven met intensieve veehouderij(tak)) nr. 19 verwijderd. In bijlage 2 ('Bestaande nevenfunctie(s) bij agrarische bedrijven') is nr. 8 verwijderd.

  • Bellersweg 14

Op de verbeelding is het bouwvlak zodanig aangepast dat de bestaande bebouwing binnen het bouwvlak past.

  • Bentelerweg 27

De bed & breakfast die hier al jaren is gevestigd was niet op de verbeelding opgenomen. Eveneens is hier sprake van een aan-huis-gebonden-bedrijf. Op de verbeelding is deze locatie voorzien van een specifieke aanduiding (sw-17). Aan de regels is in bijlage 4 ('Wonen (specifiek)') nr. 17 toegevoegd.

  • Boekelose veldweg ong. (kad. perceel, sectie K, nr. 635 ged.)

Dit perceel werd voorheen gebruikt door de boogschietvereniging en door AKZO deels ook als opslagruimte. De boogschietvereniging heeft haar activiteiten echter verplaatst en AKZO heeft het gebruik t.b.v. opslag hier gestaakt. In de regels is de tabel in artikel 12, lid 1 onder a. aangepast en is in bijlage 3 ('Bedrijven (niet-agrarisch)') nr. 27 verwijderd. Op de verbeelding is de aanduiding sb-27 verwijderd en de bestemming gewijzigd van 'Sport' naar 'Agrarisch'.

  • Bruninksweg 14

De hier aanwezige opstallen zijn gesloopt. Op de verbeelding is de bestemming 'Wonen' gewijzigd in 'Agrarisch'.

  • Dalmedenweg ong. (kad. perceel, sectie V, nr. 80)

Op dit perceel worden twee woningen gerealiseerd in het kader van de regeling 'Rood voor Rood' (zie bijlage 1 bij de toelichting en bijlage 5 bij de regels). De verbeelding is hierop aangepast.

  • Dalmedenweg 2

Hier is sprake van een aan-huis-gebonden-bedrijf. Op de verbeelding is deze locatie voorzien van een specifieke aanduiding (sw-16). Aan de regels is in bijlage 4 ('Wonen (specifiek)') nr. 16 toegevoegd.

  • Dalmedenweg 16

Het oppervlak van de intensieve tak van het agrarisch bedrijf is gewijzigd. In de regels is in bijlage 1 ('Agrarische bedrijven met intensieve veehouderij(tak)) nr. 15 aangepast.

  • Deldenerdijk 10

Op dit perceel is de intensieve tak van het agrarisch bedrijf beëindigd. Eveneens is hier al jaren sprake van een caravanstalling welke niet was opgenomen op de verbeelding. Op de verbeelding is deze locatie nu voorzien van een specifieke aanduiding (sa-25), terwijl de aanduiding behorende bij de intensieve tak (sa-iv01) van de verbeelding is verwijderd. In de regels is in bijlage 1 ('Agrarische bedrijven met intensieve veehouderij(tak)) nr. 1 verwijderd. Aan de regels is in bijlage 2 ('Bestaande nevenfunctie(s) bij agrarische bedrijven) nr. 25 toegevoegd.

  • Deldenerdijk 80

Het hier al jaren aanwezige en vergunde gebouw was buiten het bouwvlak gesitueerd. De verbeelding is hierop aangepast.

  • Drieneresweg ong. (kad. percelen, sectie M, nr. 5275)

Dit perceel maakt deel uit van een legaat, waardoor deze grond omgevormd is/wordt tot natuur en de bestemming 'Natuur' dient te krijgen. De verbeelding is hierop aangepast.

  • Drieneresweg 124/126

Dit perceel bleek bij de omzetting van het bestemmingsplan Buitengebied 2000 naar bestemmingsplan Buitengebied uit 2010 niet juist te zijn overgenomen. De verbeelding is hierop aangepast.

  • Drieneresweg 133/135

Hier is al jaren sprake van twee woningen (bestemmingsplan Buitengebied 2000). De verbeelding is hierop aangepast.

  • Drieneresweg 136

Dit perceel maakte deel uit van een legaat, waardoor de om de bestaande woning liggende gronden omgevormd zijn/worden tot natuur en de bestemming 'Natuur' dienen te krijgen. De verbeelding is hierop aangepast.

  • Drienerschoolweg ong. (kad. perceel, sectie M, nummer 810)

Dit perceel maakte deel uit van een legaat, waardoor deze gronden omgevormd zijn/worden tot natuur en de bestemming 'Natuur' dienen te krijgen. De verbeelding is hierop aangepast.

  • Drienerschoolweg 5

De hier aanwege pensionstalling was niet op de verbeelding en in de regels opgenomen. Aan de regels is lid u. aan artikel 4.1 toegevoegd. Op de verbeelding is de functieaanduiding 'paardenhouderij' toegevoegd.

  • Drienerwoldeweg ong. (kad. perceel, sectie M, nr. 5305 ged.)

De hier aanwezige antennemast was niet op de verbeelding opgenomen. Op de verbeelding is dit perceel nu voorzien van de aanduiding 'antennemast'. Aan de regels is lid t. aan artikel 4.1 toegevoegd en aan artikel 4.2.3 is lid f. toegevoegd.

  • Drienerwoldeweg 33/35

Op de verbeelding was voor dit perceel de functieaanduiding 'bedrijfswoning' opgenomen. Echter, conform de regels is per bouwvlak standaard al maximaal één bedrijfswoning toegestaan. De functieaanduiding was dan ook overbodig en verwijderd.

  • Engelbertsweg 1

Op dit perceel is een ander bedrijf gevestigd dan in bijlage 3 behorende bij de regels was opgenomen. In de regels is in bijlage 3 ('Bedrijven (niet-agrarisch)') de beschrijving achter punt 19 aangepast. Tevens is op de verbeelding het bouwvlak zodanig aangepast dat de bestaande bebouwing binnen het bouwvlak past.

  • Engelbertsweg 3 / 7

Op dit perceel is een zelfstandig bedrijf gevestigd inclusief bedrijfswoning. Dit bedrijf stond echter in de tabel behorende bij de regels vermeld als zijnde één geheel met Engelbertsweg 7. Op de verbeelding is deze locatie nu voorzien van een eigen, specifieke aanduiding (sb-36). Aan de regels is in bijlage 3 ('Bedrijven (niet-agrarisch)') nr. 36 toegevoegd.

  • Engelbertsweg 11

In de regels in tabel 3 stond de feitelijke bedrijvigheid niet volledig weergegeven. In de regels is in bijlage 3 ('Bedrijven (niet-agrarisch)') de beschrijving achter punt 32 aangepast.

  • Enschedese Havenweg 15

Het bouwvlak had op de verbeelding niet de juiste afmetingen. Het bouwvlak is nu zodanig aangepast dat de bestaande bebouwing binnen het bouwvlak past.

  • Flierveldsweg 34

Op dit perceel is een ander bedrijf gevstigd dan in bijlage 3 was opgenomen. In de regels is in bijlage 3 ('Bedrijven (niet-agrarisch)') de beschrijving achter punt 34 aangepast.

  • Geurdsweg 14/20

Op dit perceel wordt de voormalige deel van nr. 20 gebruikt t.b.v. dagbesteding. Op de verbeelding is deze locatie voorzien van een specifieke aanduiding (sw-19). Aan de regels is in bijlage 4 ('Wonen (specifiek)') nr. 19 toegevoegd.

  • Geurdsweg 24

De hier aanwezige woning is gesplitst in twee woningen. Op de verbeelding is dit aangepast.

  • Geurdsweg 36 - 38

De mogelijkheid tot het realiseren van 'Bed & Breakfast' is/wordt niet benut. Op de verbeelding is de functieaanduiding 'bb' dan ook verwijderd en het bouwvlak is aangepast. In de regels is in bijlage 4 ('Wonen (specifiek)') punt 9 verwijderd.

  • Geurdsweg 64

Het bouwvlak had niet de juiste afmetingen zoals die in de overeenkomst waren vastgelegd. Op de verbeelding is het bouwvlak hierop aangepast.

  • Haaksbergerstraat 127

Het bouwvlak had niet de juiste afmetingen zoals die in de overeenkomst waren vastgelegd. Op de verbeelding is het bouwvlak hierop aangepast.

  • Haaksbergerstraat 128

Op dit perceel is geen hondenpension meer aanwezig. Wel worden hier workhops gegeven. In de regels is in bijlage 4 ('Wonen (specifiek)') de beschrijving achter punt 8 aangepast.

  • Haaksbergerstraat 130

In de regels stond in tabel 3 de feitelijke bedrijvigheid niet volledig weergegeven. In de regels is in bijlage 3 ('Bedrijven (niet-agrarisch)') de beschrijving achter punt 8 aangepast.

  • Haaksbergerstraat 140 (is nu: Sluitersdijk 32)

Op dit perceel is een ander bedrijf gevestigd dan in bijlage 3 was opgenomen. In de regels is nu in bijlage 3 ('Bedrijven (niet-agrarisch)') de beschrijving achter punt 7 aangepast. Overigens, dit bedrijf hanteert als vestigingsadres: Sluitersdijk 32.

  • Hagmolenbeek

Deze beek is opnieuw ingericht en een deel van de gronden wordt ingezet in het kader van de regeling 'Boeren voor Natuur'. De bestemming van de betreffende gronden is hierop aangepast.

  • Holmersweg ong. (kad. perceel, sectie K, nr. 635 ged., 637, 640 ged., 648)

Deze percelen werden voorheen (gedeeltelijk) gebruikt als opslagterrein, maar zijn nu volledig teruggegeven aan de natuur. Op de verbeelding is de aanduiding sb-31 verwijderd en is de bestemming gewijzigd van 'Bedrijf' naar 'Natuur'. In de regels is in bijlage 3 ('Bedrijven (niet-agrarisch)') nr. 31 verwijderd.

  • Kerkpad 8

De hier aanwege pensionstalling was niet op de verbeelding en in de regels opgenomen. Aan de regels is lid u. aan artikel 4.1 toegevoegd. Op de verbeelding is de functieaanduiding 'paardenhouderij' toegevoegd. Tevens is het bouwvlak zodanig aangepast dat de bestaande bebouwing binnen het bouwvlak past.

  • Mensinkweg 46

In de regels was in bijlage 3 ('Bedrijven (niet-agrarisch)') het maximaal oppervlak aan bedrijfsgebouwen niet juist opgenomen. In de regels is in bijlage 3 ('Bedrijven (niet-agrarisch)') het oppervlak achter punt 29 aangepast.

  • Morshoekweg ong. (kad. perceel, sectie M, nr. 796)

Dit perceel maakte deel uit van een legaat, waardoor deze gronden omgevormd zijn/worden tot natuur en de bestemming 'Natuur' dienen te krijgen. De verbeelding is hierop aangepast.

  • Nieuwe Grensweg ong. (kad. perceel, sectie M, nr. 905)

Op de verbeelding is het bouwvlak zodanig aangepast dat de vergunde mestopslag nu binnen het bouwvlak ligt.

  • Nieuwe Grensweg 63

Op de verbeelding was de hier aanwezige (VAB-)woning niet opgenomen. De verbeelding is hierop aangepast.

  • Nieuwe Grensweg 157

In de regels is in artikel 6.2.1, lid d. de maximaal toegestane bouwhoogte niet juist vermeld. Deze bouwhoogte is aangepast. Ook stond in de regels in tabel 3 de feitelijke bedrijvigheid niet volledig weergegeven. In de regels is in bijlage 3 ('Bedrijven (niet-agrarisch)') de beschrijving achter punt 22 aangepast. Op de verbeelding is de functieaanduiding 'bedrijfswoning uitgesloten' opgenomen.

  • Nieuwe Grensweg 173

Dit perceel had de bestemming 'Bedrijf'. Echter, hier is sprake van een 'burgerwoning' die geen deel uitmaakt van een bedrijf. Aan dit perceel is nu de bestemming 'Wonen' toegekend.

  • Oelerschoolpad 14

De bed & breakfast die hier is gevestigd was niet op de verbeelding opgenomen. Op de verbeelding is deze locatie voorzien van een specifieke aanduiding (sa-22). Aan de regels is in bijlage 4 ('Bestaande nevenfunctie(s) bij agrarische bedrijven') nr. 22 toegevoegd.

  • Oldenzaalsestraat ong. (kad. perceel, sectie T, nr. 9108)

Op dit perceel was voorheen een manege gevestigd. Deze is nu niet meer aanwezig. Op de verbeelding is de bestemming gewijzigd van 'Bedrijf' naar 'Maatschappelijk' (zie ook Vliegveldstraat 18).

  • Oldenzaalsestraat 518

In de regels is in artikel 12.2.1, lid c. de maximaal toegestane goothoogte niet juist vermeld. Deze goothoogte is aangepast.

  • Pentropsdijk 6 en 8

Op dit perceel zijn twee woningen aanwezig. De verbeelding is hierop aangepast.

  • Pentropsdijk 10

Aan een deel van dit perceel was de bestemming 'Bedrijf' toegekend, terwijl hier geen sprake is van een bedrijf. Op de verbeelding is de bestemming voor dit deel dan ook gewijzigd van 'Bedrijf' naar 'Wonen'.

  • Potsenweg 4

De aanwezige educatieruimte was niet opgenomen. Op de verbeelding is deze locatie nu voorzien van een specifieke aanduiding (sa-23). Aan de regels is in bijlage 2 ('Bestaande nevenfunctie(s) bij agrarische bedrijven') nr. 23 toegevoegd.

  • Rotersweg 21/23

Op dit perceel zijn twee woningen aanwezig. De verbeelding is hierop aangepast.

  • Schalmedenweg 6

Op dit perceel wordt het agrarisch bedrijf gestaakt en wordt de aanwezige bebouwing gesloopt in het kader van de regeling 'Rood voor Rood'. Dit perceel heeft de bestemming 'Wonen' gekregen (zie ook bijlage 1 bij de toelichting en bijlage 5 bij de regels).

  • Schalmedenweg 24

Het bouwvlak had niet de juiste afmetingen. Op dit perceel is al jaren een schuur aanwezig. Deze schuur is met vergunning opgericht, maar was buiten het bouwvlak gesitueerd. Gezien het feit dat het bijgebouw met vergunning is gerealiseerd, hier al jaren aanwezig is en eveneens ruimtelijk aanvaardbaar is op deze plek, is deze schuur ingepast en is op de verbeelding het bouwvlak aangepast.

  • Sluitersdijk 40 / 42

Op dit perceel is ook een Bed & Breakfast aanwezig. In de regels is in bijlage 2 ('Bestaande nevenfunctie(s) bij agrarische bedrijven') de beschrijving achter punt 1 aangepast.

  • Twekkelerweg ong. (kad. perceel, sectie K, nr. 2312 ged.)

Er is hier geen sprake van de aanwezigheid van een bedrijfje (hondentrimsalon). Op de verbeelding is de aanduiding sb-16 verwijderd en is de bestemming 'Bedrijf' gewijzigd in de bestemming 'Natuur'. In de regels is in bijlage 3 ('Bedrijven (niet-agrarisch)') nr. 16 verwijderd.

  • Twekkelerweg 323

Op de verbeelding waren de bedrijfswoningen niet goed opgenomen, dit is nu hersteld.

  • Twekkelerweg 350

Het oppervlak van de intensieve tak van het agrarisch bedrijf is gewijzigd. In de regels is in bijlage 1 ('Agrarische bedrijven met intensieve veehouderij(tak)) nr. 11 aangepast.

  • Vliegveldstraat 16

Aan een deel van dit perceel was de bestemming 'Bedrijf' toegekend, terwijl hier geen sprake is van een bedrijf. Op de verbeelding is de bestemming voor dit deel dan ook gewijzigd van 'Bedrijf' naar 'Wonen'. Het overige deel van het perceel had reeds de bestemming wonen en was voorzien van de aanduiding Wonen (specifiek). De eigendomssituatie is hier gewijzigd. De aanduiding sw-11 is van de verbeelding verwijderd. In de regels is in bijlage 4 ('Wonen (specifiek)') nr. 11 verwijderd.

  • Vliegveldstraat 18

Op dit perceel was voorheen een manege gevestigd. Deze is nu niet meer aanwezig. Op de verbeelding is de bestemming gewijzigd van 'Bedrijf' naar 'Wonen'. In de regels is in bijlage 3 ('Bedrijven (niet-agrarisch)') nr. 28 verwijderd.

  • Vöckersweg 6 en 8

Hier is sprake van een aan-huis-gebonden-bedrijf. Op de verbeelding is deze locatie voorzien van een specifieke aanduiding (sw-18). Aan de regels is in bijlage 4 ('Wonen (specifiek)') nr. 18 toegevoegd.

  • Vöckersweg 19

Op dit perceel zijn vijftien camperplaatsen aanwezig. Op de verbeelding is deze locatie nu voorzien van een specifieke aanduiding (sa-24). Aan de regels is in bijlage 2 ('Bestaande nevenfunctie(s) bij agrarische bedrijven') nr. 24 toegevoegd.

  • Vöckersweg 23

Het oppervlak van de intensieve tak van het agrarisch bedrijf is gewijzigd. In de regels is in bijlage 1 ('Agrarische bedrijven met intensieve veehouderij(tak)) nr. 2 aangepast.

  • Withagsmedenweg 5

Op de verbeelding is het bouwvlak zodanig aangepast dat de toekomstige woning binnen het bouwvlak ligt. Tevens is de aanduiding 'maximale inhoud' op de verbeelding toegevoegd.

  • Wolfkaterweg ong. (kad. perceel, sectie H, nr. 1309)

De voorheen hier aanwezige veldschuur is gesloopt. De aanduiding 'ka' is van de verbeelding verwijderd.

  • Wolfkaterweg 19

Deze woning maakt geen deel meer uit van een veehouderij. Voor deze woning geldt echter een, voor wat betreft de bescherming tegen geurhinder, afwijkend wettelijk regime. Op de verbeelding is dan ook de aanduiding 'specifieke vorm van wonen - bab' toegevoegd.

  • Wolfkaterweg 46

Op dit perceel is een ander bedrijf gevestigd dan in bijlage 3 was opgenomen. In de regels is in bijlage 3 ('Bedrijven (niet-agrarisch)') de beschrijving achter punt 3 aangepast.

  • Wolfkaterweg 59A

Op dit perceel was voorheen een hondenpension gevestigd. Deze is nu niet meer aanwezig. Op de verbeelding is de bestemming gewijzigd van 'Bedrijf' naar 'Wonen' en in de regels is in bijlage 3 nr. 1 verwijderd.

  • Wolfkaterweg 64

Op de verbeelding is het bouwvlak zodanig aangepast dat het vergunde bijgebouw nu binnen het bouwvlak ligt.

  • Wolfkaterweg 76

Op dit perceel is de intensieve tak van het agrarisch bedrijf beëindigd. Op de verbeelding is de aanduiding behorende bij de intensieve tak (sa-iv08) verwijderd. In de regels is in bijlage 1 ('Agrarische bedrijven met intensieve veehouderij(tak)) nr. 8 verwijderd. Tevens is hier een woning zoals bedoeld in artikel 1.1. eerste lid Wet algemene bepalingen omgevingsrecht aanwezig. Op de verbeelding is dan ook de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - plattelandswoning' toegevoegd.

1.4 Herziening algemeen

Naast de in paragraaf 1.3 vermelde aanpassingen van het bestemmingsplan op perceelsniveau worden eveneens de volgende herzieningen aangebracht. Deze zijn ingegeven vanuit het oogpunt van verbetering, dan wel vanuit het oogpunt van actualisering. Daar waar de verbeteringen alleen spel- en/of taalfouten betreffen, zijn deze overigens niet specifiek vermeld.

  • SVBP 2012

In verband met de invoering van de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen (SVBP) 2012 is de gebiedsaanduiding 'zoutwinning' hernoemd. Deze aanduiding wordt nu voorafgegaan door de naam van de hoofdgroep 'overige zone'.

  • Aanduiding relatie

Binnen de bestemming 'Wonen' is op de verbeelding voor een aantal percelen sprake van de aanduiding 'relatie'. Echter, in de regels was hierover niets opgenomen. Artikel 17.2.1, lid b. is hier nu op aangepast.

  • In de toelichting van het bestemmingsplan Buitengebied wordt in paragraaf 2.2.3 de volgende tekst toegevoegd:

Voormalige bedrijfswoningen

Per 1 januari 2013 is een wet van kracht (Wet plattelandswoningen) die het mogelijk maakt in bestemmingsplannen een specifieke regeling op te nemen ten behoeve van privaatrechtelijk afgesplitste bedrijfswoningen. Voor een voormalige bedrijfswoning betekent dit dat de woning feitelijk als burgerwoning mag worden gebruikt, waardoor niet langer sprake is van strijdig gebruik van de woning. Ook wordt met deze wet geregeld dat de woning minder bescherming geniet tegen negatieve milieueffecten (bijvoorbeeld geluid) van het bedrijf waarvan de woning oorspronkelijk deel uitmaakte. Voor het bedrijf geldt dat er minder belemmeringen in de weg worden gelegd voor ontwikkeling van het bedrijf.

  • Karakteristieke bebouwing

Door Het Oversticht is een inventarisatie uitgevoerd van karakteristieke bebouwing in het buitengebied van Hengelo. De resultaten hiervan zijn opgenomen in het rapport 'Karakteristieke erven en panden, een inventarisatie van panden en erven in het buitengebied van de gemeente Hengelo' (zie bijlage 8). Alle bebouwing die in dit rapport als karakteristiek is aangemerkt, is op de verbeelding voorzien van de aanduiding 'karakteristiek'. In de regels is de bestemmingsomschrijving in de artikelen 3, 4, 5, 6, 8, 11, 17 en 18 hierop aangepast en eveneens is aan deze artikelen het lid 'Omgevingsvergunning voor het slopen van een bouwwerk' toegevoegd. Op deze wijze zijn alle karakteristieke panden in het voorliggende bestemmingsplan voorzien van een beschermende regeling. Uitgangspunt daarbij is dat de ruimtelijke waarden van de karakteristieke objecten zoveel mogelijk in stand worden gehouden. Aan de andere kant hoeft uitbreiding en/of aanpassing van deze panden niet in alle gevallen op bezwaren te stuiten, mits de bestaande hoofdvorm gehandhaafd blijft.

  • Ontwikkelingen in het buitengebied

Door Het Oversticht is de visie 'Ontwikkelen met kwaliteit, een visie op het buitengebied van Hengelo' opgesteld. Deze visie geeft richting aan de vraag wat in het buitengebied van Hengelo aan ontwikkelingen kan plaatsvinden. In dit document is het buitengebied opgesplitst in verschillende deelgebieden met elk hun eigen ontwikkelingsrichting. Een bepaalde ontwikkeling kan namelijk op de ene plek leiden tot een grote verbetering, maar op een andere plek juist leiden tot aantasting van de identiteit. Nieuwe ontwikkelingen in het buitengebied dienen getoetst te worden aan het bepaalde in deze visie. Deze visie zal apart in procedure worden gebracht.

  • 'Boeren voor natuur'

Met de provincie is afgesproken dat gronden die vallen onder de regeling 'Boeren voor Natuur de bestemming 'Agrarisch met waarden - Agrarisch met natuur- en landschapswaarden' zullen krijgen. Op de verbeelding is deze bestemming dan ook toegekend aan de betreffende gronden.

Hoofdstuk 2 Milieuaspecten

In een bestemmingsplan dient aangetoond te worden dat er sprake is van een 'goede ruimtelijke ordening'. Onderdeel hiervan is dat het plan niet in strijd is met een aantal milieuaspecten, zoals bodem en water.

Voorliggend bestemmingsplan betreft een herziening van het reeds onherroepelijke bestemmingsplan Buitengebied (2010) en bestaat uit aanpassingen van het bestemmingsplan Buitengebied uit 2010. Dit betreffen bijvoorbeeld correcties en aanpassingen die de juridische regeling in overeenstemming brengt met de feitelijke situatie, beleidsaanpassingen in de regels, het herstel van onduidelijkheden of onvolkomenheden in de regels en / of op de verbeelding en het mogelijk maken van enkele ontwikkelingen. Een verwijzing naar de milieuaspecten in de toelichting van het onherroepelijke bestemmingsplan Buitengebied (2010) volstaat dan ook.

Hoofdstuk 3 Uitvoerbaarheid

3.1 Economische uitvoerbaarheid

De aanpassingen die in dit veegplan worden gedaan met betrekking tot het bestemmingsplan Buitengebied (2010) hebben onder andere betrekking op het vastleggen van feitelijk bestaande situaties of ontwikkelingsmogelijkheden die veelal reeds middels eerdere planologische herzieningen c.q. ontheffingsprocedures zijn vastgelegd.

De mogelijkheden voor nieuwe ontwikkelingen zijn in dit plan dus beperkt en zijn bovendien van dusdanige aard dat hiervoor geen gemeenschapsgelden moeten worden aangesproken. Het kostenverhaal in het algemeen en in het kader van artikel 6.12 Wet ruimtelijke ordening is mede daarom ook niet aan de orde.

Hoofdstuk 4 Vooroverleg, zienswijzen en verder verloop van de procedure

4.1 Vooroverleg en zienswijzen

Vooroverleg

Ingevolge artikel 3.1.1 van het Besluit op de ruimtelijke ordening plegen burgemeester en wethouders, waar nodig, overleg met de nader in dit artikel genoemde instanties en functionarissen. Van plan tot plan dient te worden beoordeeld met wie dit overleg dient plaats te vinden.

Het ontwerp bestemmingsplan Veegplan Buitengebied is in het kader van het vooroverleg toegezonden aan diverse overleginstanties, waaronder de Provincie, het Waterschap etc. De reacties zijn behandeld in de 'Nota zienswijzen en verslag vooroverleg - Ontwerp bestemmingsplan Veegplan Buitengebied' en hebben niet geleid tot aanpassingen van het plan. Zie

Zienswijzen

Na voorafgaande publicatie in het Hengelo's Weekblad en de Staatscourant heeft het ontwerp bestemmingsplan Veegplan Buitengebied van 27 mei 2015 tot en met 7 juli 2015 ter inzage gelegen. Binnen de termijn van terinzagelegging zijn acht schriftelijke zienswijzen ingediend. In de bijgevoegde "Nota zienswijzen en verslag vooroverleg - Ontwerp bestemmingsplan Veegplan Buitengebied" is de inhoud van de zienswijzen verkort weergegeven en van commentaar voorzien (zie bijlage 2 bij de toelichting). In de nota wordt aangegeven op welke wijze met de zienswijzen dient te worden omgegaan.

4.2 Verder verloop van de procedure

Conform de gemeentelijke inspraakverordening en het gestelde in de Wet ruimtelijke ordening zullen de volgende stappen worden ondernomen:

  • 1. het bestemmingsplan wordt gezamenlijk met de ingediende zienswijzen voorgelegd aan de gemeenteraad. Deze stelt het plan inclusief wijzigingen vast;
  • 2. 2e ter inzage legging: het vastgestelde bestemmingsplan ligt gedurende 6 weken ter inzage. Gedurende deze termijn is beroep mogelijk bij de Raad van State; indien geen beroep is ingesteld bij de Raad van State treedt de beslissing van de gemeenteraad in werking daags na afloop van de beroepstermijn.