direct naar inhoud van 6.3 Planopzet
Plan: ''t Weusthag - infrastructuur
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0164.BP0071-0301

6.3 Planopzet

Het juridisch bindend gedeelte van het bestemmingsplan bestaat uit de regels en bijbehorend GML-bestand waarin de geometrisch bepaalde planobjecten zijn vervat. Het GML-bestand en de regels dienen in samenhang te worden bekeken.

De regels zijn onderverdeeld in vier hoofdstukken:

1. Inleidende regels;

2. Bestemmingsregels;

3. Algemene regels;

4. Overgangs- en slotregels.

In het navolgende worden de regels per hoofdstuk toegelicht.

6.3.1 Inleidende regels

Hoofdstuk I bevat de inleidende regels. Deze regels gelden voor het gehele plangebied.

6.3.1.1 Begrippen

Dit artikel bevat de definities van de in de regels gebruikte begrippen, waarmee een eenduidige interpretatie van deze begrippen is vastgelegd.

6.3.1.2 Wijze van meten

De "wijze van meten" geeft onder meer regels waar mag worden gebouwd en hoe voorkomende eisen betreffende de maatvoering begrepen moeten worden.

6.3.2 Bestemmingsregels

Hoofdstuk II van de regels bevat de juridische vertaling van de verschillende bestemmingen die voorkomen in het plangebied. Voor ieder gebied op de verbeelding is de bestemming aangegeven. In de regels is onder andere aangegeven welk gebruik is toegestaan, wat er gebouwd mag worden en wat verboden is. Hieronder worden de verschillende bestemmingen en dubbelbestemmingen toegelicht.

6.3.2.1 Agrarisch

De gronden met de bestemming 'Agrarisch' zijn bestemd voor agrarisch gebruik. Om de ontwikkeling van de heemtuin mogelijk te maken is een functieaanduiding "dagrecreatie" opgenomen. Bebouwing voor de heemtuin is toegestaan binnen het bouwvlak. Daarbuiten zijn maximaal twee gebouwtjes van maximaal 20 m2 toegestaan. Voor de realisatie van de wandelpaden en een fietspad is een functieaanduiding "specifieke vorm van agrarisch " opgenomen. Het gebruik voor volkstuinen/stadslandbouw is toegestaan binnen de functieaanduiding "volkstuinen". Binnen deze functieaanduiding mogen geen gebouwen worden gerealiseerd. In de bestemming agrarisch is een veldschuur aanwezig. Hiervoor is de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - veldschuur' opgenomen zodat specifiek voor de veldschuur regels gesteld kunnen worden ten aanzien van het bouwen. Aangezien er in het plangebied ook een gronddepot aanwezig is, is deze ook bestemd met de aanduiding 'gronddepot'.

6.3.2.2 Bos

Op de gronden met de bestemming 'Bos' is het, uitgezonderd binnen het opgenomen bouwvlak, niet toegestaan om gebouwen op te richten. Om de ontwikkeling van de heemtuin mogelijk te maken is een functieaanduiding "dagrecreatie" opgenomen. Bebouwing voor de heemtuin is toegestaan binnen het bouwvlak. Daarnaast zijn bouwwerken geen gebouw zijnde toegestaan.

6.3.2.3 Waarde - Archeologie Middel (binnen kom)

Op de gronden met de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie Middel (binnen kom)' zijn, behalve voor de andere daar voorkomende bestemming(en), mede bestemd voor de instandhouding en bescherming van archeologische waarden.

6.3.2.4 Waterstaat - Keur

De gronden met de dubbelbestemming 'Waterstaat - Keur' zijn mede bestemd voor het onderhoud van naastgelegen watergang. Voor het uitvoeren van werkzaamheden in deze dubbelbestemming ten behoeve van de onderliggende enkelbestemming, dient eerst advies te worden ingewonnen van de beheerder van de watergang, in dit geval het Waterschap Regge en Dinkel.

6.3.3 Algemene regels

Hoofdstuk 3 bevat de algemene regels. Deze gelden voor het gehele plangebied.

6.3.3.1 Anti-dubbeltelregel

De anti-dubbeltelregel is opgenomen om ervoor te zorgen dat grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is of alsnog kan worden gegeven, bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing wordt gelaten.

6.3.3.2 Algemene bouwregels

In dit artikel wordt de aanvullende werking van de bouwverordening voor zover betrekking hebbend op de stedenbouwkundige bepalingen in de bouwverordening buiten werking gesteld. Zou dit niet het geval zijn dan zouden deze stedenbouwkundige bepalingen automatisch de in de, in het bovenstaande beschreven, bestemmingen geboden ruimte inperken. Voor een aantal stedenbouwkundige bepalingen in de bouwverordening is echter een uitzondering opgenomen: deze blijven wel gelden. Deze bepalingen hebben voornamelijk betrekking op de toegankelijkheid van bouwwerken en de ruimte tussen bouwwerken.

6.3.3.3 Algemene gebruiksregels

Dit artikel regelt enkele aspecten met betrekking tot het gebruik van gronden.

6.3.3.4 Algemene aanduidingsregels

Dit artikel regelt enkele aspecten met betrekking tot de gebruikte aanduidingen.

Er zijn in het gehele plangebied vier algemene aanduiding (met bijbehorende regels) opgenomen;

  • 'milieuzone - grondwaterbeschermingsgebied'. Deze aanduiding dient ter bescherming van de kwaliteit van het grondwater als onderdeel van de drinkwatervoorziening en voor de waterhuishouding. In deze aanduiding zijn regels opgenomen die de bouw- en gebruiksmogelijkheden vanwege dit belang beperken.
  • 'milieuzone - intrekgebied'. De gronden met deze aanduiding zijn bestemd voor de bescherming en veiligstelling van de kwaliteit van het grondwater. In deze aanduiding zijn regels opgenomen die de bouw- en gebruiksmogelijkheden vanwege dit belang beperken.
  • 'vrijwaringszone - weg'. Deze aanduiding regelt een bebouwingsvrije zone zodat een eventuele aanpassing van de Rijksweg zo min mogelijk wordt belemmerd.
6.3.3.5 Algemene wijzigingsregels

In dit artikel is opgenomen aan welke voorwaarden moet worden voldaan ingeval gebruik gemaakt wordt van de wijzigingsmogelijkheden.

6.3.3.6 Algemene procedureregels

In dit artikel is de procedure beschreven die gevolgd moet worden bij het verlenen van een afwijking of een Omgevingsvergunning voor het uitvoeren een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden.

6.3.4 Overgangs- en slotregels
6.3.4.1 Overgangsrecht

Dit artikel regelt ten aanzien van gebouwen en van gebruik dat bestaande gebouwen of bestaand gebruik dat afwijkt van het plan, onder voorwaarden mag worden voortgezet.

6.3.4.2 Slotregel

In dit artikel staat de naam van het bestemmingsplan.