direct naar inhoud van 5.3 Monumenten en archeologie
Plan: P&R garage Gieskesstraat
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0164.BP0068-0301

5.3 Monumenten en archeologie

5.3.1 Monumenten

Hengelo heeft 80 rijksmonumenten (RM), ca. 130 gemeentelijke monumenten (GM) (waarvan 10 met de status voorgedragen), 35 beeldbepalende gemeentelijk karakteristieke panden (BGKP) en een beschermd dorpsgezicht, Tuindorp 't Lansink.

Binnen het plangebied P&R garage Gieskesstraat bevinden zich geen monumenten.

5.3.2 Archeologie

In 1992 is op Malta het Europees verdrag gesloten over het cultureel erfgoed in de bodem, het Verdrag van Valletta genoemd. Doel: bij ruimtelijke planning meer en beter rekening houden met de archeologische waarden die zich in de bodem bevinden. Het verdrag van Malta is vertaald in de Wet op de Archeologische Monumentenzorg. De wet treedt is op 1 september 2007 in werking getreden.

In opdracht van de gemeente Hengelo is in september 2012 een bureau en inventariserend veldonderzoek uitgevoerd in het plangebied.

Op baisis van de resultaten van het bureauonderzoek gold bij aanvang van het veldonderzoek voor het plangebied een middelmatige verwachting voor het aantreffen van archeologische overblijfselen. Deze verwachting geldt vooral voor resten van kampementen uit de Steentijd in de vorm van een spreiding van (vuurstenen) artefacten in de ondergrond. Archeologische resten werden verwacht in de top van het dekzand. Ter plaatse van het huidige pand werden geen intacte archeologische resten meer verwacht, vanwege verstoring door heipalen, de vloer en leidingen.

Tijdens het veldonderzoek is vastgesteld dat de bodem verstoord is tot minstens 1,2m -Mv. Eventuele archeologische resten zijn daarom hoogstwaarschijnlijk verloren gegaan.

Gezien de onderzoeksresultaten en de voorgenomen ingrepen in het plangebied is geconcludeerd dat bij de uitvoering hiervan geen archeologische waarden zullen worden verstoord. Op basis hiervan wordt aanbevolen om geen aanvullend archeologisch vooronderzoek te laten verrichten en het plangebied vrij te geven.

Indien bij de uitvoering van werkzaamheden onverwacht tot archeologische resten worden aangetroffen, dan is conform artikel 53 en 54 van de Monumentenwet (herzien in 2007) aanmelding van de betreffende vondsten bij de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap c.q. de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed verplicht (vondstmelding via AR-CHIS).