direct naar inhoud van 4.6 Duurzaam bouwen
Plan: Langeler Erve - deelgebied Smederij
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0164.BP0063-0301

4.6 Duurzaam bouwen

De gemeente Hengelo heeft de beleidsnota Duurzame Ontwikkeling 2006-2010 opgesteld met als doel om Duurzame Ontwikkeling expliciet op de agenda van de ontwikkeling van Hengelo te plaatsen en daarmee een bijdrage te leveren aan de kwaliteitsambitie van de gemeente. Het beleidsplan geeft het algemene kader weer voor duurzame ontwikkeling binnen de gemeente Hengelo:

Duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen is bouwen op een wijze die past bij een duurzame ontwikkeling, een ontwikkeling die voorziet in de behoeften van de huidige generatie zonder daarmee voor de toekomstige generaties de mogelijkheden in gevaar te brengen om ook in hun behoefte te voorzien. Met het beleidsplan duurzaam bouwen 2009-2012 wil Hengelo bereiken dat wijken duurzaam ontwikkeld worden en woningen en utiliteitsgebouwen duurzaam gebouwd worden met behulp van prestatiegerichte instrumenten. Voor dete behalen prestaties zie betreffende beleidsstuk.

Duurzame energie en energie-efficiency

Duurzame energie is energie die opgewekt wordt door de oneindige bronnen, zoals wind, water en zon. Het gebruik van biomassa valt ook onder de categorie duurzame energie. Energie-efficiency is het beter benutten van de fossiele brandstoffen en van restproducten zoals warmte uit rookgassen, waardoor vermindering van de CO 2-emmissie ontstaat. Het uitgangspunt van de gemeente Hengelo voor toepassing van duurzame energie en energie-efficiency is de Trias Energetica. Het energiebeleid is gericht op prestatiegerichte energievisies waarin de gestelde ambitie is vertaald in concrete uitgangspunten.

In Hengelo wordt het Warmtenet Hengelo gerealiseerd. Dit is een duurzame energievoorziening die gebouwen van warmte voor ruimteverwarming/tapwater en/of koude voorziet. De locatie Hart van Zuid, en daarmee ook onderhavig plangebied, valt in het leveringsgebied van het Warmtenet Hengelo. Woningen en de gemeentelijke gebouwen worden hierop aangesloten (zie bouwverordening). Overige utiliteit naar wens opdrachtgever / ontwikkelaar.