direct naar inhoud van 2.1 Ruimtelijke en functionele karakteristiek
Plan: Sloetsweg/Bellinckhof
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0164.BP0056-0301

2.1 Ruimtelijke en functionele karakteristiek

2.1.1 Bestaande situatie

Het plangebied betreft voor een groot deel een braakliggend terrein. Op dit braakliggend terrein was in het verleden de Gamma gesitueerd. Nadat de Gamma is verhuist is het pand gesloopt. Naast de voormalige Gamma stond het pand waar de machinefabriek Heerbaart in heeft gezeten. Hiernaast lag ook een groenstrook en een openbare parkeerplaats.

Het gebied valt in de wijk Hengelose Es. Deze wijk bestaat uit de buurten Harmsveld, Tichelwerk, 't Wilbert en de Hengelose Es Noord. Centraal in de wijk ligt het nieuwe winkelcentrum, met daarop een woon-zorgcomplex.

Harmsveld/Tichelwerk is de oudste buurt en dateert van voor 1900. In de groene buurt zijn veel verschillende bouwstijlen te vinden. Beeldbepalend is het centraal in de buurt gelegen scholeneiland, meerdere scholen voor voorgezet onderwijs. De Hengelose Es noord stamt uit de jaren zestig. Het Weusthagpark, het Twentebad, de kinderboerderij en de sporthal zijn opvallende elementen in deze buurt.

De Sloetsweg vormt een grens in de overgang van een gegroeide stedenbouwkundige situatie naar de grootschalige planmatige naoorlogse uitbreiding.

De Sloetsweg kenmerkt zich als een straat met lintbebouwing. De buurten Tichelwerk en Weusthag/Hengelose Es verschillen sterk van structuur.

De bebouwing aan de Sloetsweg kenmerkt zich als veelal individuele ontwikkelingen met vrijstaande woningen en bedrijfspanden op sterk verschillende kavelgroottes. De onduidelijke overgangen tussen de twee wijken bieden ruimte aan deze ontwikkeling.

2.1.2 Nieuwe situatie

Het nieuwe stedenbouwkundige plan zorgt voor een goede aansluiting / overgang vanuit de Sloetsweg naar de noordelijk gelegen woonwijk. Dit was in het verleden niet mogelijk, omdat hier twee grootschalige bedrijfspanden lagen. Er wordt hierbij aansluiting gezocht op de bestaande stedenbouwkundige structuur van de wijk. Deze aansluiting vindt zowel op straatniveau als op korrel grootte van de massa plaats. Het deel van de Sloetsweg en de Dennenbosweg tot Mr. P.J. Troelstrastraat maakt onderdeel uit van de wijkring. Ondanks dat de straatnaam Sloetsweg zich in westelijke richting voortzet, buigt de hoofdrijrichting van de wijkring af richting het zuiden, de Dennenbosweg. Om dit punt als bijzondere plek te markeren is hier een woonzorgcomplex gepositioneerd in vier bouwlagen als hoekaccent. Het vormt daarmee samen met het tegenover gelegen scholeneiland een eenheid om deze bijzondere plek aan te duiden.

Vanuit de Sloetsweg wordt er middels een parkje een visuele relatie gelegd met de woonwijk. Deze groene verbinding is voor voetgangers en fietsers toegankelijk. Aan het parkje is een appartementencomplex gelegen dat een geheel vormt met het woonzorgcomplex. Het parkeren van auto’s wordt door beide complexen en de bestaande groenwal gedeeltelijk uit het zicht onttrokken. Verderop langs de Sloetsweg is ruimte voor een aantal woon/werk eenheden. Deze sluiten aan bij de diversiteit en architectuur van de bestaande bebouwing om zodoende samenhang te bereiken. De erfafscheidingen en hekwerken grenzend aan de openbare ruimte dienen als onderdeel van het gebouw en zijn omgeving te worden ontworpen en een duurzaam karakter te hebben. Het totale plan bestaande uit drie deelgebieden verankerd zich hierdoor in de situatie.

afbeelding "i_NL.IMRO.0164.BP0056-0301_0003.jpg"

figuur 3: stedenbouwkundig plan