direct naar inhoud van 4.1 Watertoets
Plan: Buitengebied - Woolde
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0164.BP0048-0301

4.1 Watertoets

4.1.1 Beleid

De Kaderrichtlijn Water (KRW, richtlijn 2000/60/EC) is in 2000 van kracht geworden en heeft als doel de kwaliteit van oppervlakte- en grondwater in Europa te waarborgen. De KRW gaat uit van het stand-still principe: De toetstand (waterkwaliteit) mag niet meer achteruitgaan (verslechteren) ten opzichte van de kwaliteit zoals die aanwezig was in het jaar 2000.

Bij ruimtelijke plannen geldt vanaf 1 november 2003 de wettelijke verplichting van een watertoets. De watertoets is één van de pijlers van het Waterbeleid voor de 21e eeuw, waarin aan water een meesturende rol in de ruimtelijke ordening is toegekend. Met de watertoets wordt beoogd waterbeheerders vroegtijdig in het ruimtelijke ordeningsproces te betrekken. De watertoets betreft het hele proces van informeren, adviseren, afwegen en beoordelen van waterhuishoudkundige aspecten in ruimtelijke plannen en besluiten. Het doel van een watertoets is een samenhangend beeld te geven van de wijze waarop in het plan rekening is gehouden met duurzaam waterbeheer en de gevolgen van het plan voor de waterhuishouding. Het voorkomen van negatieve effecten op de waterhuishouding staat bij de watertoets voorop. Dan pas komen inrichtingsmaatregelen en compensatie in beeld. Het Waterschap Regge en Dinkel streeft ernaar de formele watertoets te vergemakkelijken door al in een vroeg stadium van de planvorming een bijdrage te leveren.

4.1.2 Oppervlaktewater

Voor de Woolderbinnenbeek zijn de opgaven vanuit de Kaderrichtlijn Water vertaald in een laag ambitieniveau, waarbij aan beide zijden minimaal 2,5 meter of eenzijdig minimaal 5 meter natuurvriendelijke oever gerealiseerd dient te worden. In het buitengebied geldt in bepaalde delen (mix-landschap conform de Provinciale Omgevingsvisie) een inspanningsverplichting om aan beide zijden 5 meter natuurvriendelijke oever te realiseren. Daarnaast dienen verschillende stuwen en obstakels vispasseerbaar gemaakt te worden.

In het plangebied is tevens de bestaande bergingsvijver van het waterschap Regge en Dinkel aanwezig nabij de Brugginksweg.

De Woolderbinnenbeek (inclusief oeverstroken en schouwpaden) en de bergingsvijver hebben de bestemming 'Water' gekregen. De bergingsvijver heeft tevens de dubbelbestemming Waterstaat - Waterbergingsgebied gekregen.

De kleine waterlopen van de 3e, 4e en 5e soort leggerwaterlopen alsook de vele (kavel)sloten, vallen binnen de gebiedsbestemmingen. In de bestemmingsomschrijving van deze gebiedsbestemmingen is opgenomen dat de gronden mede bestemd zijn voor voorzieningen ten behoeve van waterhuishouding, waaronder ook het bergen van water wordt verstaan.

4.1.3 Grondwater

Vooral ten behoeve van de drinkwatervoorziening en de landbouw (beregening) wordt veel grondwater onttrokken. Bovendien vindt door stadsuitbreidingen, naast een blijvende verlaging van het waterpeil, steeds minder aanvulling van het grondwater plaats.

Als gevolg van de aanleg van het Gezondheidspark ten oosten van de Brugginksweg zal regenwater op verharde oppervlakken via wadi's deels in de bodem infiltreren. Onder in de wadi ligt een drainagebuis, waarvoor ook bij hoge grondwaterstanden het overtollige water goed kan worden afgevoerd. Vanwege slecht doorlatende lagen in de ondergrond wordt een deel van de neerslag ook naar het oppervlaktewater afgevoerd.

De genoemde wadi's wateren af op het reeds bestaande water in het plangebied en op nieuw aan te leggen oppervlaktewater in het Gezondheidspark. Het water kan via de bestaande bergingsvijver van het waterschap Regge en Dinkel aan de Brugginksweg afwateren in westelijke richting.

In het plangebied Buitengebied - Woolde is geen sprake van een beschermingsgebied (intrekgebied).

4.1.4 Conclusie

Het bestemmingsplan Buitengebied Woolde is een conserverend plan waarin de bestaande situatie opnieuw wordt vastgelegd. Het bestemmingsplan beoogt dan ook geen veranderingen te brengen in het heersende watersysteem in het gebied. De waterloop met een waterafvoerende functie (Woolderbinnenbeek) en de bergingsvijver zijn bestemd als 'Water', waarbij de bergingsvijver tevens de dubbel bestemming Waterstaat - Waterbergingsgebied heeft gekregen.

In het plangebied Buitengebied - Woolde is geen sprake van een beschermingsgebied (intrekgebied).

Het waterschap heeft op 4 april 2011 ingestemd met de wijze waarop met water wordt omgegaan in dit plan.