direct naar inhoud van 2.7 Wonen
Plan: Hengelo Zuid - Veldwijk e.o.
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0164.BP0044-0302

2.7 Wonen

Vitale wijken

Hengelo zet in op het versterken van de vitaliteit van de wijken. Een vitale wijk is een wijk bestaande uit meerdere buurten met meerdere leefstijlen waar mensen graag wonen en bewoners zich veilig en betrokken voelen en waarvoor ze zich willen inzetten. De wijk biedt perspectief om vooruit te kunnen in sociaal, fysiek en in economisch opzicht. Dit betekent dat het gemeentelijk beleid de aanwezige dynamiek in de wijk zoveel mogelijk probeert te faciliteren. Een wijk kan hierdoor (op kleine schaal) transformeren zonder uit te gaan van groei en hoge investeringskosten. Dit beleid bevordert het maken van een wooncarrière binnen de wijk. In dit beleid past ook dat gebouwen of woningen een nieuwe functie kunnen krijgen als bijv. leegstand, verpaupering of verschraling van het voorzieningenaanbod dreigt.

Om vitale wijken te maken of te behouden is het van belang dat de wijken van elkaar verschillen. Een gevarieerde woningvoorraad naar segmenten en typologieën draagt bij aan behoud van draagvlak van wijkvoorzieningen en het mogelijk maken van een wooncarrière binnen de wijk.

Hengelo wil voorkomen dat wijken en buurten door een transformatieproces naar het stedelijk gemiddelde worden getrokken.

Stadsdeel Zuid

Het stadsdeel Zuid is een gebied dat het onderscheidend vermogen van Hengelo bepaalt. Hier ligt de focus op het toevoegen van (woon)kwaliteit voor het vergroten van de aantrekkingskracht van onze stad. Herstructurering of kleinschalige transformatie biedt een kans voor de instroom van nieuwe bewoners en gebruikers als in het woningbouwprogramma ingezet wordt op meer differentiatie en er ruimte is voor functiemenging.

Herstructurering en verdichting: kansen voor bewoners in de wijk

Voor herstructurering geldt dat nieuwbouw en renovatie bijdraagt aan de vitaliteit van de wijk. Herstructureringsopgaven vinden plaats in buurten met een eenzijdige verouderde woningvoorraad, waardoor ook een ongewenste eenzijdige samenstelling van de bevolking en economische structuur is ontstaan. Bij herstructurering wordt in algemene zin gestreefd naar betere woonkwaliteit voor de aandachtsgroep, sociale stijging en vergroten van sociale betrokkenheid, het kunnen maken van een wooncarrière in de buurt en indien mogelijk meer koopkracht aantrekken in de wijk.

Woonladder

Het zijn weliswaar vaak kleine stapjes op de woonladder, maar voor een bewoner van enorme betekenis om zich gelukkig en daarmee betrokken te voelen in de buurt. De betaalbaarheid van grondgebonden koopwoningen in herstructureringsgebieden is hiervoor een belangrijke randvoorwaarde. Voor de sociale doelgroep geldt dat er op stadsniveau voldoende kwalitatief goede huurwoningen moeten zijn. Uiteraard is dit aanbod verdeeld over de stad, waarbij we uitgaan van een minimaal aantal van 20% op wijkniveau.

Woonservicegebied

Een woonservicegebied bestaat uit een goed toegankelijke en veilige woonomgeving, waar mensen met beperkingen kunnen beschikken over een aangepaste woning in combinatie met passende zorg en diensten, die zij aan huis of in een nabij gelegen multifunctioneel centrum ontvangen. Het woonservicegebied bevindt zich binnen de vitale wijk: het zijn kleinere gebieden

(vaak met een straal van ongeveer 200 meter) waar een woon-zorgcomplex of een cluster van groepswoningen in de wijk is verweven met gewone woningen. Er is zorginfrastructuur zichtbaar, namelijk het zorg- en dienstencentrum of een zorgsteunpunt waar de zorgwoningen omheen zijn gebouwd. Hier is het wonen meer beschut, gaat de zorggarantie verder en wonen meer mensen met een zorgbehoefte. Doorslaggevend is de laagdrempeligheid en toegankelijkheid voor alle groepen van de bevolking. Zo ontstaat ontmoeting en cohesie, wordt sociale veiligheid bevorderd en sociaal isolement voorkomen.

Veldwijk Zuid e.o.

Veldwijk Zuid en omstreken kenmerkt zich door de behoefte aan vernieuwing. In dit vernieuwingsgebied wordt de reeds ingang gezette koers voor wijkvernieuwing voortgezet en op termijn afgerond. Het gaat om het afronden van de volgende herstructurerings/transformatieopgave:

  • Berflo Es Zuid fase 2 en 3
  • Veldwijk Zuid
  • Veldwijk Noord
  • Hart van Zuid (Langeler Erve en Emga Zuid)

afbeelding "i_NL.IMRO.0164.BP0044-0302_0006.jpg"

Sociale cohesie, sturen op leefstijlen

Sociale cohesie en de mogelijkheid om in de eigen wijk sociale stijging te realiseren is voor de leefbaarheid van wijken en buurten van belang. Vanuit dat oogpunt is er behoefte aan meer sturing in de woonruimteverdeling op wijk- en complexniveau. De sociale cohesie komt onder druk te staan als buurten te snel veranderen. Een te snelle en hoge instroom van vooral de groep woningzoekenden die snel en goedkoop in Hengelo een woning willen scoren in buurten met bijv. veel portieketage woningen legt een druk op de sociale samenhang. Daarnaast vertrekt de groep (lage) middeninkomens in dit soort buurten zodra ze het financieel wat beter krijgt. Verder is het zo dat deze groep door de 90% toewijzingsregel van de Europese Commissie steeds minder de doelgroep wordt van de corporatie en de woningen op termijn steeds meer bewoond worden door de lage inkomens- en kwetsbare groepen (marginalisering). Door de geplande herstructureringsopgave wil Hengelo kansen creëren voor nieuwe sociale samenhang in buurten. De verwachting is dat door deze trends en ontwikkelingen de komende jaren meer sturing op basis van leefstijlen of specifieke toewijzing op complexniveau nodig is om Veldwijk Zuid e.o. vitaal te houden.