direct naar inhoud van 2.4 Verkeer en infrastructuur
Plan: Hengelo Zuid - Berflo Es e.o.
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0164.BP0043-0301

2.4 Verkeer en infrastructuur

2.4.1 Auto

Het plangebied Hengelo Zuid - Berflo Es wordt ontsloten door de gebiedsontsluitingsweg Breemarsweg. De Breemarsweg maakt onderdeel uit van de wijkring en heeft samen met onder andere de Enschedesestraat (een belangrijke radiaal die Hengelo centrum met Enschede centrum verbindt), een belangrijke functie voor de afwikkeling van het verkeer op het hoofdwegennet in heel Hengelo.

Een andere belangrijke radiaal in de nabijheid van dit gebied is de Laan Hart van Zuid. Deze gebiedsontsluitingsweg verbindt Hengelo Zuid vanaf de Diamantstraat, via de Boekeloseweg met het centrum van Hengelo. Daarnaast zijn er nog de Twekkelerweg en Berfloweg die als 50 km wegen aansluiten op het hoofdwegennet. Deze wegen behoren tot de interne ontsluitingsstructuur van de wijk, maar hebben een minder zware verkeersfunctie dan de hoofdwegen. Na realisatie van Hart van Zuid wordt voor de Berfloweg onderzocht of deze weg kan worden afgewaardeerd tot erftoegangsweg (30 km).

De overige wegen binnen het plangebied, de zogenaamde erftoegangswegen, vormen het verblijfsgebied waar een maximale snelheid geldt van 30 km/uur. Het verkeersbeleid is er op gericht doorgaand verkeer in verblijfsgebieden zoveel mogelijk te voorkomen.

2.4.2 Fiets

Het plangebied Hengelo Zuid - Berflo Es beschikt over een fijnmazig fietsnetwerk, waar in belangrijke mate gebruik wordt gemaakt van de bestaande infrastructuur en in mindere mate van aparte voorzieningen voor de fiets. Door de oude opbouw van de wijken is relatief weinig ruimte beschikbaar voor hoogwaardige fietsvoorzieningen zoals bijvoorbeeld veel meer aanwezig zijn in Hengelo Noord. Bij het herstructureringsproject 'Berflo Mooi' is wel aandacht voor fietsrelaties in Veldwijk Noord en Zuid. Tevens is er extra aandacht voor de oost-west fietsrelaties door de wijk en naar het centrum van Hengelo.

Langs het spoor is de fietssnelweg F35 Hengelo – Enschede aangelegd. Vanaf de Kuipersdijk zal de F35 verder door het toekomstig Watertorenpark gaan en dan via de Watertorenlaan en Parallelweg LS, aansluiten op de centrumring.

2.4.3 Openbaar vervoer

Door het plangebied Hengelo Zuid - Berflo Es loopt buslijn 10. Daarnaast vormt de Enschedesestraat een zeer belangrijke busverbinding die met vijf lijnen het centrum van Hengelo met Enschede verbindt. De Enschedesestraat maakt onderdeel uit van het Hoogwaardig Openbaar Vervoer-systeem (HOV). Naast de bus gaat ook de spoorlijn Hengelo CS - Enschede CS door het plangebied.

2.4.4 Verkeersveiligheid

In het kader van het beleid Duurzaam Veilig zijn alle verblijfsgebieden in het plangebied ingericht als 30 km/h zone. Er wordt blijvend gemonitord of er nog sprake is van (nieuwe) verkeersonveilige situaties.

Op de hoofdwegenstructuur komt één locatie als verkeersongevalslocatie naar voren. Dit is de kruising Breemarsweg - Twekkelerweg - Pruisische Veldweg. Het is geen ernstige 'verkeersongevalsconcentratie' (zogenaamde voc), maar heeft wel de aandacht in de aanpak van verkeersongevallenconcentraties (Avoc), als onderdeel van het beleid Duurzaam Veilig.

Zoals ook in andere delen van Hengelo wordt de verkeerssituatie rond de basisscholen tijdens het halen en brengen van de schoolkinderen, zowel door ouders als omwonenden, vaak als problematisch ervaren. Ten aanzien van deze problematiek is het beleid van de gemeente er vooral op gericht om in samenwerking met de scholen het autogebruik bij ouders te ontmoedigen en het fietsgebruik te stimuleren.