direct naar inhoud van 6.3 Planopzet
Plan: Boekeloseweg en Toermalijnstraat
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0164.BP0041-0301

6.3 Planopzet

Het juridisch bindend gedeelte van het bestemmingsplan bestaat uit de regels en bijbehorend GML-bestand waarin de geometrisch bepaalde planobjecten zijn vervat. Het .GML-bestand en de regels dienen in samenhang te worden bekeken.

De regels zijn onderverdeeld in vier hoofdstukken:

1. Inleidende regels;

2. Bestemmingsregels;

3. Algemene regels;

4. Overgangs- en slotregels.

In het navolgende worden de regels per hoofdstuk toegelicht.

6.3.1 Inleidende regels

Hoofdstuk 1 bevat de inleidende regels. Deze regels gelden voor het gehele plangebied.

6.3.1.1 Begrippen

Dit artikel bevat de definities van de in de regels gebruikte begrippen, waarmee een eenduidige interpretatie van deze begrippen is vastgelegd.

6.3.1.2 Wijze van meten

De "wijze van meten" geeft onder meer regels waar mag worden gebouwd en hoe voorkomende eisen betreffende de maatvoering begrepen moeten worden.

6.3.2 Bestemmingsregels

Hoofdstuk 2 van de regels bevat de juridische vertaling van de verschillende bestemmingen die voorkomen in het plangebied. Voor ieder gebied op de verbeelding is de bestemming aangegeven. In de regels is onder andere aangegeven welk gebruik is toegestaan, wat er gebouwd mag worden en wat verboden is. Hieronder worden de verschillende bestemmingen en dubbelbestemmingen toegelicht.

6.3.2.1 Bedrijventerrein -Industrie

Op de gronden met de bestemming 'Bedrijventerrein -Industrie' is het toegestaan om:

Middels een omgevingsvergunning, overeenkomstig de bedrijvenbestemming uit het voorgaande bestemmingsplan de gronden met de deze bestemming te bebouwen tot een maximaal bebouwingspercentage van 30 procent en een bouwhoogte tot 30 meter. Voor het soort bedrijf dat zich mag vestigen op de voor Bedrijventerrein -Industrie bestemden gronden is in de regels als bijlage 1een bedrijvenlijst opgenomen. Naast het vestigen van bedrijven is het ook mogelijk om binnen de bestemming geluid en stof werende (erf) afscheidingen te plaatsen.Het is verboden om zonder omgevingsvergunning bebouwing op te richten. Deze verbodsbepaling heeft tot doel de milieu hygiënische bodemkwaliteit te behouden

  • Ten behoeve van een vrachtwagenparkeer terrein beperkt horeaca, commerciële ruimte en de benodigde sanitaire voorzieningen aan te leggen. De genoemde functies dienen daarbij wel ondergeschikt te zijn aan de hoofdbestemming 'parkeerterrein'.
  • middels een omgevingsvergunning zijn burgermeester en wethouders bevoegd af te wijken van de bedrijvenlijst.
  • er is gekozen om de bestemming met het oog op de toekomst zo ruim mogelijk op te nemen. Hierbij is het feit dat het bedrijventerrein is voorzien van een geluidzone van doorslaggevend aard geweest.
6.3.2.2 Verkeer -Verblijfgebied

Op de gronden met de bestemming Verkeer -Verblijfsgebied is het toegestaan om:

  • de gronden in gebruik te hebben met als hoofdfunctie verkeer. Ondergeschikt aan de functie is het in gebruik hebben van bermen als groen en water voorzieningen. Binnen de bestemming is het ook mogelijk kunstwerken op te richten bijvoorbeeld in de vorm van een talud als oprit naar de brug over het Twentekanaal.
  • ter hoogte van de aanduiding brug had de bestemming ook als water gestemd kunnen worden. Om het bestemmingsplan zo overzichtelijk mogelijk te houden is ervoor gekozen hiervoor niet een aparte bestemming voor op te nemen.
  • binnen de bestemming verkeer is ter hoogte van de aanduiding br (brug) naast de hoofdfunctie verkeer ook de mogelijkheid geboden tot het oprichten en in gebruik hebben van een brug, het kruisen van een waterweg en het gebruik van water ten behoeve van scheepvaart en de daarmee gepaard gaande gebruiksbehoeften als aanlegsteigers etc.
  • Voor het beheer en onderhoud is de grond aangrenzend aan de functie water (strootbeek) een keurzone opgenomen. Binnen deze zone is het oprichten van gebouwen en bouwwerken sterk beperkt om de toegankelijkheid van de naastgelegen waterloop te kunnen garanderen.
6.3.2.3 Water

Op de gronden met de bestemming Water is het toegestaan om:

  • in gebruik te zijn met doel het in stand houden van de Strootbeek.
  • het is niet toegestaan zonder omgevingsvergunning om gebouwen op te richten binnen deze bestemming.
6.3.2.4 Leiding - Gas

Op de gronden met de dubbelbestemming Leiding - Gas is het toegestaan om:

  • Binnen de bestemming gas is een gasleiding gelegen. De bestemming is een dubbelbestemming. De gronden zijn tevens te gebruiken voor de onderliggende bestemmingen.
  • Het is verboden om zonder of buiten de reikwijdte van een omgevingsvergunning activiteiten in die verband houden met bodem verstorende werkzaamheden uit te voeren binnen onderhavige bestemming. Uitzondering hierop zijn reguliere onderhoud werkzaamheden ten behoeve van de gasleiding.
  • Ter bescherming van de gasleiding is het verboden op of in de gronden met de bestemming Leiding -Gas zonder of in afwijking van een schriftelijke vergunning van burgemeester en wethouders (omgevingsvergunning) werken, geen bouwwerken zijnde, of werkzaamheden uit te voeren.
6.3.2.5 Leiding - Hoogspanningsverbinding (dubbelbestemming)

Op gronden met de bestemming Leiding - Hoogspanningsverbinding is naast hetgeen op grond van de basisbestemming is toegestaan een hoogspanningsleiding toegestaan .

Op de gronden mogen uitsluiten bouwwerken ten behoeve van de hoogspanningsverbinding worden gebouwd.

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd bij een omgevingsvergunning af te wijken van de bouwregels en toe te staan dat wordt gebouwd ten behoeve van de basisbestemming, mits wordt voldaan aan de daartoe gestelde voorwaarden. Eén van de voorwaarden betreft het voorafgaand aan het bij een omgevingsvergunning afwijken inwinnen van advies van de leidingbeheerder. Een omgevingsvergunning wordt enkel verleend indien en voor zover door de werken en werkzaamheden geen veiligheidsrisico's ontstaan en de leidingen niet worden aangetast.

Binnen de bestemming is het verboden op of in de gronden zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of werkzaamheden in de regels nader genoemde werken en werkzaamheden uit te voeren. Dit verbod geldt niet voor werken en werkzaamheden waarvoor ten tijde van het van kracht worden van het bestemmingsplan omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of werkzaamheden is verleend, welke ten tijde van het van kracht worden van het bestemmingsplan in uitvoering waren en welke het normale beheer en onderhoud van de leidingen betreffen. Een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of werkzaamheden wordt slechts verleend indien en voor zover door de werken en werkzaamheden geen veiligheidsrisico's ontstaan, de leidingen niet worden aangetast en schriftelijk advies is ingewonnen door burgemeester en wethouders bij de leidingbeheerder.

6.3.2.6 Waterstaat - Waterlopen

Op de gronden met de bestemming Waterstaat - Waterlopen is het toegestaan om de gronden, naast de ter plaatse andere geldende bestemming, te gebruiken voor het onderhoud van de naastgelegen watergang. Op gronden met deze bestemming mogen alleen bouwwerken geen gebouw zijnde ten behoeve van het onderhoud van de naastgelegen watergang worden opgericht.

Door het toekennen van de dubbelbestemming mag ten behoeve van de andere ter plaatse geldende bestemming enkel worden gebouwd middels een omgevingsvergunning waarbij afgeweken wordt van de regels. Deze afwijking kan enkel verleend worden wanneer er geen onevenredige aantasting plaatsvindt van het doelmatig functioneren van de waterloop, en vooraf advies wordt ingewonnen bij de beheerder van de waterleiding.

6.3.3 Algemene regels

Hoofdstuk 3 bevat de algemene regels. Deze gelden voor het gehele plangebied.

6.3.3.1 Anti-dubbeltelregel

De anti-dubbeltelregel is opgenomen om ervoor te zorgen dat grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is of alsnog kan worden gegeven, bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing wordt gelaten.

6.3.3.2 Algemene bouwregels

In dit artikel wordt de aanvullende werking van de bouwverordening voor zover betrekking hebbend op de stedenbouwkundige bepalingen in de bouwverordening buiten werking gesteld. Zou dit niet het geval zijn dan zouden deze stedenbouwkundige bepalingen automatisch de in de, in het bovenstaande beschreven, bestemmingen geboden ruimte inperken. Voor een aantal stedenbouwkundige bepalingen in de bouwverordening is echter een uitzondering opgenomen: deze blijven wel gelden. Deze bepalingen hebben voornamelijk betrekking op de toegankelijkheid van bouwwerken en de ruimte tussen bouwwerken.

6.3.3.3 Algemene gebruiksregels

Dit artikel regelt enkele algemene aspecten met betrekking tot het gebruik van gronden.

6.3.3.4 Algemene aanduidingsregels

Binnen het bedrijventerrein Twentekanaal is door AkzoNobel zout gewonnen (en vind nog steeds plaats). Hierdoor zijn er in de ondergrond holtes (cavernes) ontstaan. Door het instabiel worden en/of instorten van deze holten is er een kans op bodemverzakking. Binnen onderhavig bestemmingsplan is een vrijwaringszone - bodemdaling opgenomen. Binnen deze zone is het niet toegestaan om zonder of buiten de reikwijdte van een omgevingsvergunning, gebouwen of bouwwerken op te richten.

6.3.3.5 Algemene afwijkingsregels

Door middel van de algemene afwijkingsbevoegdheid kunnen burgemeester en wethouders bij het verlenen van een omgevingsvergunning afwijken van de bestemmingsplanregels voor onder andere geringe overschrijding van bepaalde bouwvoorschriften, alsmede voor kunstobjecten, bouwwerken van openbaar nut, telecommunicatievoorzieningen enzovoort. Deze bevoegdheid vergroot de flexibiliteit van het plan.

6.3.3.6 Algemene wijzigingsregels

In dit artikel is opgenomen aan welke voorwaarden moet worden voldaan ingeval gebruik gemaakt wordt van de wijzigingsmogelijkheden.

6.3.3.7 Algemene procedure

In dit artikel is de procedure beschreven die gevolgd moet worden bij een uitwerking of wijziging van het plan, dan wel het stellen van nadere eisen.

6.3.4 Overgangs- en slotregels

Hoofdstuk 4 bevat regels omtrent overgangsrecht en de slotregel. Deze gelden voor het hele plangebied.

6.3.4.1 Overgangsrecht

Dit artikel regelt ten aanzien van gebouwen en van gebruik dat bestaande gebouwen of bestaand gebruik dat afwijkt van het plan, onder voorwaarden mag worden voortgezet.

6.3.4.2 Slotregel

In dit artikel staat de naam van het bestemmingsplan.