direct naar inhoud van 6.2 Planopzet
Plan: Anninksweg 117
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0164.BP0031-0301

6.2 Planopzet

Het juridisch bindend gedeelte van het bestemmingsplan bestaat uit de regels en bijbehorend GML-bestand waarin de geometrisch bepaalde planobjecten zijn vervat. Het .GML-bestand en de regels dienen in samenhang te worden bekeken.

De regels zijn onderverdeeld in vier hoofdstukken:

1. Inleidende regels;

2. Bestemmingsregels;

3. Algemene regels;

4. Overgangs- en slotregels.

In het navolgende worden de regels per hoofdstuk toegelicht.

6.2.1 Inleidende regels

Hoofdstuk I bevat de inleidende regels. Deze regels gelden voor het gehele plangebied.

6.2.1.1 Begrippen

Dit artikel bevat de definities van de in de regels gebruikte begrippen, waarmee een eenduidige interpretatie van deze begrippen is vastgelegd.

6.2.1.2 Wijze van meten

De "wijze van meten" geeft onder meer regels waar mag worden gebouwd en hoe voorkomende eisen betreffende de maatvoering begrepen moeten worden.

6.2.2 Bestemmingsregels

Hoofdstuk II van de regels bevat de juridische vertaling van de verschillende bestemmingen die voorkomen in het plangebied. Voor ieder gebied op de verbeelding is de bestemming aangegeven. In de regels is onder andere aangegeven welk gebruik is toegestaan, wat er gebouwd mag worden en wat verboden is. Hieronder worden de bestemming toegelicht.

6.2.2.1 Wonen

Op de gronden met de bestemming 'Wonen' is het toegestaan om woonhuizen te bouwen, al dan niet in combinatie te gebruiken een 'aan-huis-verbonden-beroep'. Tevens zijn 'aan- en uitbouwen en bijgebouwen' toegestaan met de daarbijbehorende 'parkeervoorzieningen', 'tuinen, erven en terreinen' en 'bouwwerken, geen gebouwen zijnde'.

Met de bestemmingsregeling wordt grotendeels aangesloten bij het bestemmingsplan ''Vooroorlogse Wijken'' dat voor het omliggende gebied geldt. Daardoor ontstaat de volgende regeling:

    • a. het perceel krijgt een woonbestemming met een zodanig bouwvlak dat de rooilijn overeenkomt met naastgelegen percelen. Het bouwvlak (aanduiding) ligt strak om de bestaande bebouwing, zodat er geen nieuwe bouwmogelijkheden mogelijk worden gemaakt;
    • b. de maximale goothoogte (aanduiding) bedraagt 6 meter;
    • c. de maximale bouwhoogte (aanduiding) bedraagt 9 meter;
    • d. er mogen ten hoogste 50 m2 aan- en bijgebouwen worden gerealiseerd, dit om het groene karakter van de wijk in stand te houden.
6.2.3 Algemene regels

Hoofdstuk III bevat de algemene regels. Deze gelden voor het gehele plangebied.

6.2.3.1 Anti-dubbeltelregel

De anti-dubbeltelregel is opgenomen om ervoor te zorgen dat grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is of alsnog kan worden gegeven, bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing wordt gelaten.

6.2.3.2 Algemene bouwregels

In dit artikel wordt de aanvullende werking van de bouwverordening voor zover betrekking hebbend op de stedenbouwkundige bepalingen in de bouwverordening buiten werking gesteld. Zou dit niet het geval zijn dan zouden deze stedenbouwkundige bepalingen automatisch de in de, in het bovenstaande beschreven, bestemmingen geboden ruimte inperken. Voor een aantal stedenbouwkundige bepalingen in de bouwverordening is echter een uitzondering opgenomen: deze blijven wel gelden. Deze bepalingen hebben voornamelijk betrekking op de toegankelijkheid van bouwwerken en de ruimte tussen bouwwerken.

6.2.3.3 Algemene gebruiksregels

Dit artikel regelt enkele aspecten met betrekking tot het gebruik van gronden.

6.2.4 Overgangs- en slotregels
6.2.4.1 Overgangsrecht

Dit artikel regelt ten aanzien van gebouwen en van gebruik dat bestaande gebouwen of bestaand gebruik dat afwijkt van het plan, onder voorwaarden mag worden voortgezet.

6.2.4.2 Slotregel

In dit artikel staat de naam van het bestemmingsplan.