direct naar inhoud van 5.1 Watertoets
Plan: Strootbeekpark
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0164.BP0022-0301

5.1 Watertoets

Met de ondertekening van de Startovereenkomst 'Waterbeheer in de 21e eeuw' is in februari 2001 de watertoets in het leven geroepen. De watertoets is met ingang van 1 november 2003 wettelijk verplicht voor onder andere bestemmingsplannen. Het Waterschap Regge en Dinkel streeft ernaar de formele watertoets te vergemakkelijken door al in een vroeg stadium van de planvorming een bijdrage te leveren.

Gelet op de vele veranderingen met waterhuishoudkundige en rioleringstechnische implicaties die momenteel spelen op het industrieterrein Twentekanaal-zuid (waaronder de herontwikkeling van het Strootbeekpark), heeft de gemeente aan Witteveen+Bos gevraagd om de waterhuishouding rondom de Boekeloseweg tegen het licht te houden waarbij ondermeer de ontwikkelingen in onderhavig plangebied meegenomen zijn en te kijken welke wijzigingen moeten plaatsvinden waardoor de toekomstige ontwikkelingen op een duurzame manier hun regenwater kwijt kunnen. Vervolgens is in overleg met de gemeente, waterschap Regge en Dinkel en Rijkswaterstaat een aantal voorstellen gedaan voor afvoer van hemelwater en afvalwater en eventueel buffering, berging of retentie van hemelwater.

Ten aanzien van de waterhuishouding en riolering op het Strootbeekpark komt uit het onderzoek als advies naar voren dat voor de droogweerafvoer gebruik gemaakt dient te worden van de riolering onder de Boortorenweg. Voor de hemelwaterafvoer geeft het onderzoek aan dat er of gebruik gemaakt kan worden van lozing op de Strootbeek (bij voldoende retentiemogelijkheden) of dat het hemelwater rechtstreeks op het Twentekanaal geloosd wordt. Conform de adviezen uit het onderzoek van Witteveen+Bos, in samenspraak met het Waterschap Regge en Dinkel zal de droogweerafvoer na de herontwikkeling van het Strootbeekpark plaatsvinden op het bestaande riool onder de Boortorenweg. Het hemelwater zal rechtstreeks geloosd worden op het Twentekanaal via een gesloten riolering. Rijkswaterstaat heeft aangegeven hiermee te kunnen instemmen, op deze wijze wordt de doorspoeling van het Twentekanaal bevorderd.

Op deze wijze wordt het vuile en schone water, conform de wensen van het Waterschap, gescheiden afgevoerd, waarbij het schone water op natuurlijke manier wordt afgevoerd zonder problemen op het gebied van bergingscapaciteit.

Het waterhuishoudkundige onderzoek voor het industrieterrein Twentekanaal-Zuid is als bijlage 2 bij deze toelichting toegevoegd.