direct naar inhoud van 2.10 Groen
Plan: Bedrijventerrein Westermaat
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0164.BP0020-0302

2.10 Groen

Het plangebied is een grootschalig intensief bebouwd gebied, met desondanks toch een redelijke groenstructuur. Dit komt, omdat de groenstructuur op de oudere delen van het bedrijventerrein in belangrijke mate is gekoppeld aan de infrastructuur. De groenstructuur bestaat uit opgaande beplanting langs wegen, fietspaden en waterlopen (Berflobeek en de Houtmaatleiding). Ook een aantal van de binnen het plangebied gelegen bedrijfswoningen, enkele braakliggende percelen en overhoekjes dragen bij aan de groenstructuur.

Bij het ontwerp van de deelgebieden Westermaat Zuidoost, Westermaat Expres, Westermaat Campus en Westermaat Plein is al van meet af aan rekening gehouden met de ontwikkeling van een groenstructuur, waardoor de gebieden in een parkachtige setting liggen. Het inpassen van bestaande groenelementen is het uitgangspunt geweest bij de ontwikkeling van Westermaat Expres. Langs de wegen is de groenstructuur verder uitgebouwd met bomenrijen. Voor het deelgebied Westermaat Campus, dat deels nog ontwikkeld moet worden, is een integrale landschapsvisie ontwikkeld die uitgaat van esthetische, ecologische en cultuurhistorische waarden. Een aantal van de bestaande boomgroepen en solitaire bomen blijven behouden, er worden structuurdragende nieuwe eikenlanen aangelegd en er worden water- en oevervegetaties ontwikkeld. Bij de inrichting van het plan worden geen perceelscheidingen aangebracht. Om het parkachtige beeld te versterken vormen grasvelden en bomen één geheel en worden hoogteverschillen toegepast. Het groenbeheer wordt via parkmanagement geregeld.

Ook bij de ontwikkeling van Westermaat Plein is aandacht besteed aan de wijze waarop het groen is ingepast. De Bornse beek, die door het gebied stroomt en fase 3 scheidt van de fasen 1 en 2, vormt een belangrijke drager van de groenstructuur. Ter weerszijden van de beek is ruimte voor groen. Er wordt gestreefd naar bijzondere biotopen, bijvoorbeeld door de aanleg van paddenpoelen. De wijze waarop het groen vorm moet krijgen is vastgelegd in een groenconvenant, een privaatrechtelijke afspraak tussen de betrokken partijen. In het groenconvenant is tevens de groene inpassing van de Amerikalaan meegenomen. Hieronder is een fragment van de kaart behorend bij het groenconvenant weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0164.BP0020-0302_0004.jpg"

De samenhangende structuur van bomenrijen, beken en bermen vormen routes voor vogels, vleermuizen, kleine landzoogdieren, amfibieën en vlinders. De plassen en groene oevers zijn verblijfplaatsen voor allerlei diersoorten. Zo is de plas op Campus een voortplantingsgebied voor padden en kikkers.