direct naar inhoud van 5.6 Externe veiligheid
Plan: Bestemmingsplan Boeldershoek 2009
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0164.BP0012-0302

5.6 Externe veiligheid

5.6.1 Risiconormering inrichtingen

Besluit externe veiligheid inrichtingen

Vanuit een goede ruimtelijke ordening is het in de ruimtelijke planvorming noodzakelijk rekening te houden met de aanwezigheid van risicovolle inrichtingen en de regeling van risicogevoelige objecten.

Wat betreft de omschrijving van risicovolle inrichtingen kan hier een koppeling worden gemaakt met de lijst van inrichtingen die wordt genoemd in artikel 2 lid 1 van het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi). De inrichting van Twence, als ook eventuele aanwezige stoffen ten behoeve van het bedrijf, vallen niet onder de opsomming in de Bevi waardoor er geen sprake is van de realisatie van een risicovolle inrichting. Binnen dit bestemmingsplan worden geen zogenaamde Bevi-inrichtingen mogelijk gemaakt.

Onder risicogevoelige (=kwetsbare) objecten wordt onder andere de functie wonen verstaan, waarbij verspreid liggende woningen (dichtheid maximaal 2 woningen per hectare) als beperkt kwetsbare objecten worden aangemerkt. In de directe omgeving van Twence is alleen sprake van de aanwezigheid van beperkt kwetsbare objecten met een aantal verspreid liggende woningen, dan wel dienst- of bedrijfswoningen van derden.

Concluderend leveren de ontwikkelingen bij Twence geen belemmeringen op ten aanzien van externe veiligheid, omdat er geen sprake is van de realisatie van een risicovol object als bedoeld in de Bevi.

In de directe omgeving van het terrein van Twence zijn volgens de Risicokaart Overijssel geen risicovolle inrichtingen aanwezig met een invloedsgebieden die reiken tot over het plangebied.

5.6.2 Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen

Transport gevaarlijke stoffen

Het plangebied is gelegen in de nabijheid van de rijksweg A35, die een route voor het transport van gevaarlijke stoffen is.

Voor wat betreft de invloed van rijksweg A35 moet worden getoetst met gebruikmaking van de Circulaire Risiconormering Vervoer Gevaarlijke Stoffen. In bijlage 5 van de Circulaire zijn de veiligheidszones opgenomen die worden vastgesteld langs wegen die onderdeel gaan uitmaken van het basisnet. Voor de A35 is een veiligheidszone vastgesteld van 0 meter. Op grond van de vervoersprognoses die ten grondslag liggen aan het basisnet is geconstateerd dat het groepsrisico aanzienlijk lager is dan de oriëntatiewaarde langs de A35.

Het vervoer van gevaarlijke stoffen over de Diamantstraat is niet zodanig dat dit leidt tot een 10-6contour buiten de weg of een groeprisico groter dan de oriëntatiewaarde.

De voorgenomen ontwikkelingen leiden niet tot een substantiële toename van personen binnen het invloedsgebied van de A35 en de Diamantstraat. De ontwikkelingen hebben dan ook geen toename van het groepsrisico tot gevolg. Om deze redenen kan verantwoording van het groepsrisico achterwege blijven.

Hoogspanning

Aan de zuidzijde van het Twence-terrein ligt een hoogspanningsleiding van 380 kV, die een veiligheidszone van 36 meter aan weerszijden van de leiding heeft. Binnen de zone van de hoogspanningsleiding mag enkel gebouwd worden middels een afwijking van het bestemmingsplan.

Aardgastransportleidingen

In het plangebied zijn drie (hoofd)gastransportleidingen gelegen. Het gaat om drie (hoofd)gastransportleidingen van 12”, 18” en 24”.

Ten behoeve van het reguleren van de externe veiligheidaspecten van het transport van gevaarlijke stoffen door buisleidingen is het Besluit externe veiligheid buisleidingen op 1 januari 2011 in werking getreden. Op 17 september 2010 is het besluit gepubliceerd. De systematiek van dit besluit is vergelijkbaar met het Bevi. Langs een buisleiding wordt het plaatsgebonden risico vastgesteld. Bij het projecteren van kwetsbare bestemmingen moet het plaatsgebonden risico van 10-6 in acht worden genomen; bij het projecteren van beperkt kwetsbare bestemmingen moet met deze waarde rekening worden gehouden. Verder moet het groepsrisico worden bepaald en moet worden verantwoord waarom het groepsrisico acceptabel wordt geacht, waarbij de waarde van het groepsrisico moet worden gerelateerd aan de oriëntatiewaarde. De oriëntatiewaarde is gelijk aan de waarde die geldt voor transport gevaarlijke stoffen over de weg en het spoor.

Daarnaast moet langs een buisleiding ten behoeve van onderhoud een zogenoemde belemmeringenstrook van 5 meter aan weerszijden van de buisleiding worden bestemd. Binnen deze strook geldt, behoudens afwijkingen, een verbod tot het oprichten van bouwwerken en geldt een omgevingsvergunningenstelsel voor het uitvoeren van werken of werkzaamheden die van invloed kunnen zijn op de integriteit en de werking van de buisleiding. De buisleidingexploitant is verplicht er zorg voor te dragen dat bij aanleg of vervanging van een buisleiding de plaatsgebonden risicocontour niet groter is dan 5 meter.

De externe veiligheidsaspecten van de ondergrondse buisleidingen door het plangebied worden getoetst aan het besluit externe veiligheid buisleidingen (d.d. 17 september, Stscrt 2010, nr 686).

Groepsrisico (hoofd)gastransportleidingen

In het plangebied liggen de volgende (hoofd)gastransportleidingen, waarbij de tracés Hengelo - M&R Oelerbrug en Koppelleiding Hofdijk in elkaars verlengde liggen. De 36" gastransportleiding wordt met een aparte procedure (Rijksinpassingsplan) geregeld waarbij de verantwoording van plaatsgebonden en groepsrisico in dat betreffende plan nader wordt gemotiveerd. De invloedszone van de 36" leiding is vrijwel geheel buiten het plangebied gelegen.

Onderstaande gegevens zijn gebaseerd op het Besluit externe veiligheid buisleidingen die de Circulaire zonering langs hogedruk aardgastransportleidingen 1984 vervangt.

Tabel 5.3 Parameterwaarden van de leidingen (bron: Gasunie)

N-N-569-73-KR-002-2 / 3   Tracé: Hengelo - M&R Oelerbrug  
  Diameter: 12"  
  Ontwerpdruk: 40 bar  
A-646-01-KR-001   Tracé: Koppelleiding Hofdijk  
  Diameter: 12"  
  Ontwerpdruk: 80 bar  
A-646-KR-022 / 023 / 024 / 025   Tracé: Bornerbroek - Enschede  
  Diameter: 24"  
  Ontwerpdruk: 80 bar  
A-508-KR-077 / 078-1 / -2 / -3   Tracé: Ommen - Hengelo  
  Diameter: 18"  
  Ontwerpdruk: 66,2 bar  

Een gedeelte van het plangebied ligt binnen de invloedssfeer van de leidingen. Binnen deze zones is bouwen zonder afwijking van het bestemmingsplan niet toegestaan.

De voorgenomen ontwikkelingen leiden niet tot een substantiële toename van personen binnen het invloedsgebied van de (hoofd)gastransportleidingen. De ontwikkelingen hebben dan ook geen toename van het groepsrisico tot gevolg. Om deze redenen kan verantwoording van het groepsrisico achterwege blijven.

Plaatsgebonden risico (hoofd)gastransportleidingen

De risicocontouren zijn berekend op basis van actuele leidingparameters. Het plaatsgebonden risico van deze leidingen ligt op 0 meter van de leidingen.

5.6.3 Fysieke veiligheid

Twence heeft een met de regionale brandweer afgestemd bedrijfsnoodplan. Hierin zijn de brandpreventie- en brandbestrijdingsmaatregelen opgenomen. Voorts mogen brandende en smeulende stoffen niet worden geaccepteerd en dienen voldoende brandbestrijdingsmiddelen (handblusmiddelen) aanwezig te zijn.

De inrichting moet ten behoeve van dienstverlening bij een calamiteit ten minste vanuit twee windrichtingen kunnen worden bereikt. De inrichting van Twence is bereikbaar vanuit noordelijke en zuidelijke richting.