direct naar inhoud van 5.4 Bodemkwaliteit
Plan: Bestemmingsplan Boeldershoek 2009
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0164.BP0012-0302

5.4 Bodemkwaliteit

In 2007 is door Royal Haskoning historisch onderzoek gedaan naar de bodemkwaliteit van de Boeldershoek (Historisch onderzoek bodemkwaliteit Twence, Royal Haskoning, 21 januari 2008;). De bodemkwaliteit is vastgesteld door middel van het bestuderen van beschikbare bodemonderzoeken.

Grond

Uit de resultaten van het historisch onderzoek blijkt dat de grond op de Boeldershoek op verschillende locaties licht tot sterk verontreinigd is. Verspreid over de onderzoekslocatie is de grond verontreinigd met hexachloorcyclohexaan (HCH), een afvalproduct uit de bestrijdingsmiddelenindustrie. De verontreinigingen reiken van 1 tot 5 meter beneden maaiveld. De HCH-verontreinigingen zijn zeer heterogeen. De lokale omvang van de verontreinigingen is vaak niet bekend. Verder is er een aantal potentieel verdachte HCH-locaties, die in de toekomst volgens de door provincie opgestelde onderzoeksmethodiek moeten worden onderzocht.

Ter plaatse van de Kop van de Boeldershoek is een geval van ernstige bodemverontreiniging door minerale olie aanwezig. De gemeente Hengelo zal deze verontreiniging op korte termijn saneren. Op de onderzoekslocatie is sporadisch asbesthoudend materiaal aangetroffen in puinhoudende lagen.

Grondwater

Uit het historisch onderzoek blijkt dat het grondwater op vrijwel het gehele industrieterrein verhoogde gehalten aan verontreinigde stoffen bevat. De meest ernstige verontreinigingen zijn ontstaan door de stort van met HCH verontreinigde grond. Het grondwater ter plaatse van de Kop van de Boeldershoek is ernstig verontreinigd met minerale olie.

Uit de jaarlijks verplichte monitoringsronde van grondwater onder de stortplaats is naar voren gekomen dat het grondwater verhoogde concentraties bevat. Er zijn geen aanwijzingen dat er sprake is van een lekkage van de onderafdichting. Een rapportage over de mogelijke oorzaken van de verhoogde concentraties is in 2009 naar de provincie Overijssel (bevoegd gezag in het kader van de Wet milieubeheer) verzonden.

Plaatselijk zijn sterk verhoogde gehalten aan zware metalen aangetoond. Van zware metalen is bekend dat ze van nature in wisselende concentraties voorkomen in het grondwater. In dat geval kunnen de verhoogde gehalten als verhoogde achtergrondconcentraties worden beschouwd. Het is in dit geval echter niet uit te sluiten dat de verhoogde gehalten ook (deels) te maken hebben met menselijke handelingen.

Met verontreinigingen in het grondwater dient rekening gehouden te worden bij werkzaamheden in de toekomst waarbij grondwater wordt verplaatst of vrijkomt.

Evaluatie

Bij werkzaamheden op de Boeldershoek kan er middels het rapport 'Historisch onderzoek bodemkwaliteit Twence' een globaal beeld verkregen worden van de kwaliteit van de bodem. Voor een aantal locaties zal een aanvullend onderzoek noodzakelijk zijn. Bij de verwerking van vrijkomende verontreinigde grond (graafwerkzaamheden) moet de grond verwerkt worden.

Bij het uitvoeren van bronneringswerkzaamheden (grondwateronttrekkingen) dient er rekening gehouden te worden met de aanwezigheid van verontreinigd grondwater. De grondwaterkwaliteit van de betreffende percelen en de aangrenzende percelen is hierbij van belang.

Voor een aantal deellocaties geldt dat er in het kader van de Wet bodembescherming nog een saneringsplicht en/of onderzoeksplicht aanwezig is.