direct naar inhoud van 2.2 Ruimtelijke karakteristiek
Plan: Bedrijventerrein Twentekanaal
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0164.BP0009-0301

2.2 Ruimtelijke karakteristiek

Hoewel het plangebied in het geheel als werkgebied is aan te merken, zijn er binnen het plangebied gebieden met een verschillend karakter te onderscheiden. Dit onderscheid kan zowel ruimtelijk zijn (bijvoorbeeld voor wat betreft de schaalgrootte van de gevestigde bedrijven) of functioneel (voor wat betreft het type bedrijvigheid) of een combinatie van beide. In het voorliggende bestemmingsplan worden de volgende deelgebieden onderscheiden:

  • 1. Twentekanaal Noord
  • 2. Twentekanaal Midden
  • 3. Twentekanaal Zuid
  • 4. Zeggershoek
  • 5. Boeldershoek Oost
  • 6. Boeldershoek
  • 7. Boeldershoek West

afbeelding "i_NL.IMRO.0164.BP0009-0301_0003.jpg"

Afbeelding 3. Deelgebieden bedrijventerrein Twentekanaal (bron: gemeente Hengelo)

2.2.1 Twentekanaal Noord

Twentekanaal Noord is het oudste deel van het bedrijventerrein. De ligging aan het kanaal trok grote bedrijven aan, met een duidelijke relatie met het water (transport, op- en overslag). Vanwege deze functies is buitenopslag al van oorsprong relatief veel aanwezig. De opslag vindt plaats aan de voor- en de achterzijde van de bedrijfspercelen. Als gevolg hiervan is op veel plaatsen geen duidelijk herkenbare voorgevelrooilijn aanwezig. De voorgevels verspringen ten opzichte van elkaar.

Qua bebouwing kent het gebied een afwisseling tussen grote bedrijfshallen en kleinere bedrijfspanden, die overwegend zijn uitgevoerd in één of twee bouwlagen. Incidenteel komt bebouwing in drie bouwlagen voor. De bebouwing staat in het algemeen dicht op elkaar en kent onderling grote verschillen in verschijningsvorm (materialen, massa, vormen en kleur). Binnen Twentekanaal Noord hebben zich enkele vernieuwingsprojecten (bijvoorbeeld het Kanaalkwartier) voorgedaan.

2.2.2 Twentekanaal Midden

Het deelgebied Twentekanaal Midden ligt tussen het Twentekanaal en de Diamantstraat. Ook voor de ontwikkeling van dit deelgebied is de ligging aan het kanaal van belang geweest. De mogelijkheid voor ontsluiting via het kanaal is voor verschillende bedrijven een belangrijk vestigingscriterium geweest. Ook nu heeft het kanaal nog een belangrijke economische functie. De belangstelling voor vervoer over water neemt zodanig toe dat de containerterminal is uitgebreid.

De bebouwing in het gebied is sterk geconcentreerd rond de ontsluitende wegen (Diamantstraat, Opaalstraat).

Op meerdere plaatsen binnen het deelgebied komt buitenopslag voor. Deze opslag heeft overwegend plaats op de achterzijde van de bedrijfspercelen. Het parkeren vindt zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde van bedrijven plaats. Als gevolg hiervan is er op een aantal plaatsen sprake van een verspringende voorgevelrooilijn.

Qua bebouwing kent het deelgebied een afwisseling tussen grote bedrijfshallen en kleinere bedrijfspanden, overwegend uitgevoerd in één of twee bouwlagen. Incidenteel komt bebouwing in meer bouwlagen voor. De bebouwing staat in het algemeen dicht op elkaar.

Binnen het deelgebied is ook de puinbreker van TRM gelegen. De puinbreker veroorzaakt overlast op de omliggende bedrijven. Lange tijd is gesproken over verplaatsing van de puinbreker naar Boeldershoek. De puinbreker wordt echter opnieuw "ingepast" op de bestaande locatie. De groenstrook ten noorden van de puinbreker krijgt een bedrijfsbestemming. Dit maakt een goede inpassing van de puinbreker mogelijk. Deze inpassing is juridisch mogelijk gemaakt in het inmiddels onherroepelijke bestemmingsplan Boekeloseweg - Toermalijnstraat.

Direct aan de zuidzijde van het Twentekanaal is Akzo gevestigd. De Akzo Nobel locatie Hengelo is een voortzetting van de NV Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie (KNZ), die in 1918 in Boekelo begon met de winning van steenzout. In 1936 werd het Twentekanaal gegraven en werd de fabriek verplaatst naar de huidige Akzo Nobel locatie te Hengelo. De zoutwinning vormde de basis voor de productie van chloor en diverse chemicaliën. Met steun van het Rijk zijn in de zomer van 2006 de chloor- en chemicaliënproductie gestaakt en zijn de productiefaciliteiten ontmanteld. Voor de betreffende deellocaties wordt een andere bestemming gezocht.

Naast de KNZ-locatie was de fabriek C.T. Stork en Co, Chemische Industrie NV gevestigd. Hier werd tussen 1948 en 1952 het insecticide lindaan (het gamma-isomeer van hexachloorcyclohexaan, oftewel HCH) geproduceerd. Het terrein en de gebouwen zijn later door het huidige Akzo Nobel overgenomen. Als gevolg van de verschillende productieprocessen zijn grond en grondwater op de locatie ernstig verontreinigd geraakt met HCH, cyanide, kwik en de voor oude industriële locaties gebruikelijke verontreinigingen met zware metalen en minerale oliën.

2.2.3 Twentekanaal Zuid

Het gebied Twentekanaal Zuid is in de jaren 90 van de vorige eeuw ontwikkeld en omvat de gebieden die zijn gelegen ten zuiden van de Diamantstraat. Enkele percelen in Twentekanaal Zuid grenzen aan de Rijksweg A35, maar zijn niet ingericht als zichtlocatie. Een bomenrij langs de Rijksweg ontneemt het zicht.

De bebouwing in het gebied ten westen van de Fabelenweg bestaat hoofdzakelijk uit bedrijfshallen met kantoor, overwegend uitgevoerd in twee lagen. De grootte van het gebouw van de zelfbedieningsgroothandel Makro (en het bijbehorende parkeerterrein) valt op. Een zelfbedieningsgroothandel is een warenhuis voor bedrijven en instellingen waar in het groot artikelen en goederen kunnen worden ingekocht voor gebruik of verkoop in de onderneming of organisatie van deze bedrijven of instellingen. Om te voorkomen dat ook particulieren bij deze groothandels inkopen kunnen doen, dient men te beschikken over een zogenaamde inkooppas, welke alleen verstrekt wordt nadat men een inschrijvingsbewijs heeft overgelegd van de Kamer van Koophandel.

Door het gebied loopt een hoogspanningsleiding. Deze zone heeft een groene invulling gekregen. Dit geldt ook voor het stroomgebied van de Zandboersleiding.

In het gebied ten zuiden van de Diamantstraat en ten oosten van de Fabelenweg komt buitenopslag voor. De opslag is zowel aan de voor- als de achterzijde van een perceel gesitueerd.

Het papierrecyclingbedrijf heeft percelen aangekocht ter weerszijden van de Parelstraat. Als gevolg hiervan heeft de Parelstraat een semi openbaar karakter gekregen, waar geparkeerd wordt en waarover interne transporten (heftrucks) plaats vinden.

Binnen het deelgebied, ten oosten van de Fabelenweg ligt een strook met een agrarische functie. Het betreft een strook die feitelijk deel uit maakt van een groter gebied, maar welke wordt doorsneden door de grens met de gemeente Enschede. Het betreft een agrarisch gebied, wat wordt omsloten door stedelijke functies (Rijksweg A35, Bedrijventerrein Twentekanaal en het bedrijfscomplex van Twence).

2.2.4 Zeggershoek

Het gebied Zeggershoek is in de jaren 90 ontwikkeld. Door de ligging aan de A35 is een zichtlocatie ontstaan, welke vooral is benut door enkele (grote) autodealers. Er is veel aandacht besteed aan de uitstraling van de bedrijfspanden. Daarnaast zijn op Zeggershoek onder meer bedrijven gevestigd met een groothandelsfunctie. Een grote ruimtevrager (buiten opslag van producten) is het bedrijf Morsinkhof beton. Een andere grote ruimtevrager is de nutsvoorziening aan de Vockersweg. Het betreft hier een 380 Kv verdeelstation. Het meest in het oog springende kenmerk op deze locatie is evenwel de zendmast. Vrijwel alle ruimte op het bedrijventerrein is benut.

2.2.5 Boeldershoek

De gebieden Boeldershoek, Boeldershoek-oost en Boeldershoek-west vallen buiten de begrenzing van dit bestemmingsplan.

Het deelgebied Boeldershoek omvat het afvalverwerkingsbedrijf Twence. De inrichting ligt deels op grondgebied van de gemeente Hengelo en deels op grondgebied van de gemeente Enschede. Voor dit gebied is een apart bestemmingsplan in procedure gebracht. Het gebied Boeldershoek-west is gelegen op het grondgebied van de gemeente Enschede. Voor het gebied Boeldershoek-oost is een ontwikkelingsvisie vastgesteld. De vertaling van de uitgangspunten van de ontwikkelingsvisie in een bestemmingsplan (voorzover het "nieuw" bedrijventerrein betreft) valt buiten de reikwijdte en doelstelling van een actualisatieplan.