direct naar inhoud van 2.1 Geschiedenis van het gebied
Plan: Bedrijventerrein Twentekanaal
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0164.BP0009-0301

2.1 Geschiedenis van het gebied

De eerste plannen voor een kanaal naar Twente stammen uit het midden van de 19e eeuw. De realisatie van het kanaal begon in 1930. Het kanaal werd gegraven voor een betere aanvoer van grondstoffen voor de Twentse textielindustrie (ruwe katoen) en voor de toevoer van steenkool uit de mijnen in Limburg. In 1938 was het kanaal gereed. Het bedrijventerrein Twentekanaal is ontstaan rond het kanaal.

Het bedrijventerrein Twentekanaal kent een gefaseerde ontstaansgeschiedenis. In de jaren '30 van de vorige eeuw is gestart met de uitgifte van de eerste kavels ten noorden van het Twentekanaal.

Vanaf 1950 is het gebied ten zuiden van het Twentekanaal in ontwikkeling genomen.

De terreindelen Fabelenweg en Zeggershoek zijn midden jaren '90 toegevoegd. Het deelterrein Boeldershoek, gelegen op grondgebied van zowel Hengelo als Enschede, is tevens ontwikkeld in de jaren '90.

In een relatief lange periode heeft het bedrijventerrein Twentekanaal zich ontwikkeld tot een gemengd bedrijventerrein met hoge diversiteit aan bedrijvigheid en bedrijfsomvang. Inmiddels is het één van de grootste bedrijventerreinen in Twente en speelt een centrale rol in de regionale economie.

Het terrein huisvest circa 300 bedrijven met in totaal ongeveer 9.000 arbeidsplaatsen. Door de centrale ligging in het centrum van de Regio Twente is het een uitstekende vestigingslocatie voor zowel lokaal, regionaal als (inter-)nationaal opererende bedrijven. Het bedrijventerrein ligt aan de zuidzijde van Hengelo langs de A35 en is ontsloten via weg, water en rail. Het terrein beschikt over een moderne containerterminal en diverse watergerelateerde bedrijven.

Het gebied ten noorden van het Twentekanaal heeft een oppervlakte van 51 hectare, waarvan 15 hectare watergebonden. Het gebied ten zuiden van het Twentekanaal Zuid heeft een oppervlakte van 180 hectare, waarvan 110 hectare watergebonden