direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding tot een nieuw bestemmingsplan
Plan: Bedrijventerrein Twentekanaal
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0164.BP0009-0301

1.1 Aanleiding tot een nieuw bestemmingsplan

1.1.1 Algemeen

De vigerende bestemmingsplannen in het plangebied Twentekanaal zijn grotendeels verouderd, hierdoor zijn ongewenste ontwikkelingen niet tegen te houden en gewenste ontwikkelingen moeilijk realiseerbaar. Daar komt bij dat de vigerende regelingen onderling sterk van elkaar verschillen, waardoor er een behoefte is aan standaardisering. Tot slot heeft de invoering van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) geresulteerd in een verplichting tot het actualiseren en digitaliseren van bestemmingsplannen.

Tegen deze achtergrond startte de gemeente Hengelo met het actualiseren van haar bestemmingsplannen.

Het voorliggende bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Twentekanaal' heeft een beperkte taak: het juridisch en beleidsmatig uniformeren van het bestemmingsplaninstrumentarium voor het totale plangebied binnen de huidige ruimtelijke structuur.

De vigerende bestemmingsplannen zijn op een aantal punten te krap geformuleerd om recht te doen aan de dynamiek die binnen het bedrijventerrein heerst. Anderzijds heeft de groei van Hengelo er toe bijgedragen dat het bedrijventerrein steeds meer omsloten wordt door andere functies, hetgeen kan leiden tot conflictsituaties. In het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Twentekanaal' worden milieugevoelige functies beschermd tegen ongewenste ontwikkelingen en wordt waar noodzakelijk bestaande (milieu)ruimte gefixeerd. Waar mogelijk wordt (milieu)ruimte toegestaan.

Het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Twentekanaal' bestaat uit een verbeelding en planregels en gaat vergezeld van een toelichting. Op de verbeelding zijn de te onderscheiden bestemmingen door middel van kleuren en tekens aangegeven. De regels bevatten de materiƫle inhoud van de bestemmingen. De verbeelding en de planregels vormen tezamen het juridische toetsingskader voor ruimtelijke en functionele ontwikkelingen in het plangebied. De toelichting bevat met name de aan het plan ten grondslag liggende gedachten.

1.1.2 Masterplan Verbetering Twentekanaal

Het Masterplan Verbetering Twentekanaal (2004) dat is opgesteld door de gemeente Hengelo en de Belangenvereniging Industrieterrein Twentekanaal (BIT) heeft mede ten grondslag gelegen aan de juridische regeling in het bestemmingsplan. Aan het masterplan is een uitvoeringsplan gekoppeld, waarin maatregelen worden benoemd die de positie en het ruimtelijk-economisch functioneren van het bedrijventerrein blijven verbeteren. In 2010 zijn het masterplan en uitvoeringsplan geactualiseerd. Zie ook paragraaf 4.4.2)

1.1.3 Milieugezondheidsonderzoek bedrijventerrein Twentekanaal Hengelo

Naar aanleiding van vragen van omwonenden van het bedrijventerrein Twentekanaal over de mogelijke gevolgen voor hun gezondheid als gevolg van diverse bedrijfsactiviteiten heeft de gemeente de GGD Regio Twente en de VROM-inspectie gevraagd het 'Milieugezondheidsonderzoek bedrijventerrein Twentekanaal Hengelo' uit te voeren. Voor de resultaten van het Milieugezondheidsonderzoek en de aanbevelingen voor milieu wordt verwezen naar bijlage 1.

Ten aanzien van het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Twentekanaal' wordt het volgende aanbevolen:

  • Neem in het nieuwe bestemmingsplan een zonering op, zodat zware industrie op voldoende afstand van de woonbebouwing wordt gevestigd.

In het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Twentekanaal' is sprake van een inwaartse zonering. Dat betekent dat nieuwe bedrijven met een zware milieucategorie uitsluitend op voldoende afstand van milieugevoelige functies kunnen worden gevestigd. Nabij milieugevoelige functies kunnen uitsluitend nieuwe bedrijven met een lichte milieucategorie worden gevestigd. Op grond van inwaartse zonering kan er geen sprake zijn van conflictsituaties tussen bedrijven en milieugevoelige functies. Echter, op het bedrijventerrein Twentekanaal is sprake van een historisch gegroeide situatie. Ten noorden van het Twentekanaal bevinden zich enkele bedrijven met een hogere milieucategorie dan op basis van inwaartse zonering is toegestaan. Deze bestaande bedrijven zijn specifiek aangeduid en kunnen blijven bestaan.

  • Kijk kritisch naar de uitbreidingsmogelijkheden van bedrijven aan de noordzijde van het bedrijventerrein.

De voor 'Bedrijventerrein - Industrie' aangewezen gronden zijn conform de systematiek van inwaartse zonering bestemd voor bepaalde categorieƫn van bedrijven. Op grond van inwaartse zonering kan er geen sprake zijn van conflictsituaties tussen bedrijven en milieugevoelige functies. Echter, op het bedrijventerrein Twentekanaal is sprake van een historisch gegroeide situatie. Ten noorden van het Twentekanaal bevinden zich enkele bedrijven met een hogere milieucategorie dan op basis van inwaartse zonering is toegestaan. Deze bestaande bedrijven zijn specifiek aangeduid en kunnen blijven bestaan.