direct naar inhoud van 2.3 Ruimtelijke karakteristiek
Plan: `t Weusthag
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0164.BP0008-0301

2.3 Ruimtelijke karakteristiek

Typerend voor het Weusthag is het landelijke karakter in een sterk stedelijke omgeving. Een ander bijzonder element vormt de doorsnijding van het gebied door de A1, waardoor het gebied in een noordelijk en zuidelijk deel wordt verdeeld. Het noordelijk deel ligt tegen de meest recente uitbreidingen van noordelijk Hengelo aan. Het omvat het Sportpark Slangenbeek en de kleigaten van Rientjes. De noordzijde van het gebied is minder versnipperd dan de zuidzijde. Naast het plassengebied en het sportpark liggen een aantal kleine woonkavels die geen directe relatie meer hebben met het oorspronkelijk landelijke gebruik van het gebied. Het meest oorspronkelijke gedeelte binnen dit gebied zijn de kleigaten van Rientjes, een verwijzing naar de oude steenfabriek die aan de rand van het zuidelijk deel van het gebied heeft gestaan. De plassen bepalen in dit gebied met name de sfeer, het gebied wordt grotendeels door bossages aan het oog onttrokken.

De zuidzijde van het gebied ligt tegen het oudere gedeelte van Hengelo aan. Hierbinnen is het grondgebruik meer versnipperd. De panden die in dit gebied staan hebben een directe relatie met het oorspronkelijk landelijke karakter van het gebied. Het meest oorspronkelijk deel van dit gebied is het bosgebied dat voorheen werd gebruikt voor de bosbouw en de Houtmaat. In het zuidelijk deel van het gebied is ook meer bijzondere en oorspronkelijke bebouwing terug te vinden.

Vanuit het gebied is er direct zicht mogelijk op de stedelijke omgeving. Toch vormt deze een vrij diffuse grens richting het gebied. De stedelijke omgeving rondom het gebied is niet altijd op het gebied georiƫnteerd. Mede hierdoor wordt het gebied ondanks de omvang en de nabijheid niet altijd als aaneengesloten gebied beleefd en is het grotendeels verborgen. Het gebied kent geen duidelijke begrenzing.

De aanwezige bebouwing is verspreid door het gebied te vinden, wat verklaarbaar is uit het oorspronkelijk agrarisch gebruik. In het plangebied zijn een enkele woonclusters te vinden.