direct naar inhoud van 4.2 Provinciaal beleid
Plan: Backenhagenlaan
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0164.BP0004-0301

4.2 Provinciaal beleid

4.2.1 Streekplan Overijssel 2000+

De Provinciale visie op de ruimtelijke ontwikkeling van o.a. Hengelo, is neergelegd in het Streekplan Overijssel 2000+. In het streekplan maakt Hengelo deel uit van het stadsgewest Twente, bestaande uit de steden Almelo, Borne, Hengelo en Enschede. Dit stadsgewest zal een verstedelijkingsopgave moeten realiseren en zal een opvangfunctie voor wonen, werken en voorzieningen voor de steden en de omliggende gebieden krijgen. Voorts zal het concept voor de Netwerkstad verder moeten worden uitgewerkt.

4.2.2 Waterhuishoudingsplan 2000+

Het waterhuishoudingsplan is een wettelijk plan als bedoeld in artikel 7 van de Wet op de waterhuishouding. Het plan geeft de hoofdlijnen aan van het te voeren waterhuishoudkundig beleid in de provincie. Het plan vervult een belangrijke functie als toetsingskader in de richting van waterschappen, die het beleid vertalen in concrete uitvoeringsmaatregelen en voor de goedkeuring van besluiten van waterschappen. Het waterbeleid moet ten dienste staan van het hoofdmotief van de Strategische visie: sociale kwaliteit en welzijn. Water heeft hier ook alles mee te maken. Water raakt de kwaliteit van de leefomgeving en van ons bestaan. Daar waar water vervuild is, schaars is, of zeer overvloedig aanwezig is, ontstaan problemen in de samenleving. Vanuit dit hoofdmotief gaat het om de volgende zaken:

  • herstel veerkracht watersystemen (verdroging en veiligheid);
  • belevingswaarde van water;- kwalitatief goede drinkwatervoorziening;
  • water als productiemiddel (landbouw, varen, industrie, energie)
4.2.3 Beleidsplan Grondwaterbescherming Overijssel 2006

Het plangebied valt grotendeels onder het grondwaterbeschermingsgebied Hasselo. In beginsel bestaat het grondwaterbeschermingsgebied, zoals in beeld is gebracht, uit drie deelgebieden:

  • Het eigenlijke waterwingebied, begrensd door de lijn vanwaar het grondwater tenminste 60 dagen nodig heeft om door het watervoerend pakket de pompputten te bereiken.
  • Het grondwaterbeschermingsgebied, begrensd door de lijn die een verblijftijd van het water van 25 jaar.
  • Intrekgebieden, van waaruit het grondwaterbeschermingsgebied grondwater onttrekt (100 jaarszone).

De bescherming van grondwatergebied is vastgelegd in het Beleidsplan Grondwaterbescherming Overijssel 2006. In het eigenlijke beschermingsgebied geldt de strengste bescherming en wordt, in tegenstelling tot de grondwaterbeschermingsgebied, geen enkele ontheffing op de verbodsbepalingen gegeven. In de intrekzone gelden geen verboden. Bescherming van intrekgebieden vinden plaats via de ruimtelijke ordening.

Het beleid met betrekking tot het grondwaterbeschermingsgebied is er in het algemeen erop gericht verontreiniging te voorkomen. Afhankelijk van het gebied waar functiewijzigingen gaan plaatsvinden, moet er een stap vooruit, dan wel een stand still worden aangetoond van de nieuwe functie t.o.v. de "oude" functie met behulp van te nemen maatregelen of te stellen voorwaarden aan de ontwikkeling. Voorwaarden, die gesteld kunnen worden, zijn bijvoorbeeld het vloeistofdicht maken van verharde oppervlakten, het beperkt of niet gebruiken van bestrijdingsmiddelen en meststoffen of het toepassen van aanvullende voorzieningen bij rioleringen. Ruimtelijk gezien zijn alleen natuurontwikkeling, verblijf- en dagrecreatie, kleine ontgrondingen, beperkte woningbouw en parkeeraccommodatie onder voorwaarden mogelijk.