direct naar inhoud van 3.1 Nationaal ruimtelijk beleid
Plan: Buitengebied 2009, Wijziging Zunasche heide
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0163.WPBUZUNAHEIDE-VG01

3.1 Nationaal ruimtelijk beleid

Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte

Begin 2012 is de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte in werking getreden. Deze vervangt onder andere de Nota Ruimte 2006. Deze Structuurvisie is in juni 2011 als ontwerp vastgesteld door de ministerraad en op 22 november 2011 door de Tweede Kamer aangenomen.

Met de Structuurvisie zet het kabinet het roer om in het nationale ruimtelijke beleid. Het Rijk kiest voor een selectievere inzet van rijksbeleid op slechts 13 nationale belangen. Voor deze belangen is het Rijk verantwoordelijk en wil het resultaten boeken. Buiten deze 13 belangen hebben decentrale overheden beleidsvrijheid. De dertien nationale belangen zijn:

Nationaal belang 1: Een excellent en internationaal bereikbaar vestigingsklimaat in de stedelijke regio's met een concentratie van topsectoren.

Nationaal ruimtelijk belang 2: Ruimte voor het hoofdnetwerk voor (duurzame) energievoorziening en de energietransitie.

Nationaal belang 3: Ruimte voor het hoofdnetwerk voor vervoer van (gevaarlijke) stoffen via buisleidingen.

Nationaal belang 4: Efficiënt gebruik van de ondergrond.

Nationaal belang 5: Een robuust hoofdnetwerk van weg, spoor en vaarwegen rondom en tussen de belangrijkste stedelijke regio's inclusief de achterlandverbindingen.

Nationaal belang 6: Betere benutting van de capaciteit van het bestaande mobiliteitssysteem van weg, spoor en vaarwegen.

Nationaal belang 7: Het instandhouden van de hoofdnetwerken van weg, spoor en vaarwegen om het functioneren van de netwerken te waarborgen.

Nationaal belang 8:Verbeteren van de milieukwaliteit (lucht, bodem, water) en bescherming tegen geluidsoverlast en externe veiligheidsrisico's.

Nationaal belang 9: Ruimte voor waterveiligheid, een duurzame zoetwatervoorziening en klimaatbestendige stedelijke (her)ontwikkeling.

Nationaal belang 10: Ruimte voor behoud en versterking van (inter)nationale unieke cultuurhistorische en natuurlijke kwaliteiten.

Nationaal belang 11: Ruimte voor een nationaal netwerk van natuur voor het overleven en ontwikkelen van flora- en Faunasoorten.

Nationaal belang 12: Ruimte voor militaire terreinen en activiteiten.

Nationaal ruimtelijk belang 13: Zorgvuldige afwegingen en transparante besluitvorming bij alle ruimtelijke plannen.

Dit wijzigingsplan raakt de nationale belangen 11 en 13. Het aanleggen van de zogenaamde Ecologische Hoofdstructuur is een rijksbelang evenals zorgvuldig afwegen en besluiten.

In de rest van dit hoofdstuk wordt verder ingegaan op het concrete beleid van de lagere overheden met betrekking tot de Ecologische Hoofdstructuur. In hoofdstuk 6 wordt verder ingegaan op de procedure en de besluitvorming.

Besluit algemene regels ter bescherming van nationale ruimtelijke belangen (Barro)

In het besluit zijn de regels gesteld om de nationale ruimtelijke belangen veilig te stellen. Er zijn geen regels in opgenomen voor de Ecologische Hoofdstructuur. Dit bestemmingsplan heeft daarom betrekking op de nationale ruimtelijke belangen.

De regels in het Barro schrijven voor bestemmingsplannen niet mogen leiden tot een significante aantasting van de wezenlijke kenmerken en waarden in de EHSgebieden, tenzij:

  • er sprake is van een groot openbaar belang;
  • er geen reële andere mogelijkheden zijn;
  • de negatieve effecten op de wezenlijke kenmerken en waarden worden beperkt en de overblijvende effecten gelijkwaardig worden gecompenseerd.

 

De provincies zijn verantwoordelijk voor het aanwijzen van de EHS in een provinciale verordening. Ze moeten daarbij ook aangeven welke wezenlijke kenmerken voor de gebieden gelden en aan welke eisen een bestemmingsplan in de EHS moet voldoen.

Conclusie

Dit bestemmingsplan past binnen het nationaal beleid dat dit soort ontwikkelingen op provinciaal of gemeentelijk niveau regelt. Het bestemmingsplan is de planologisch-juridische doorvertaling van het provinciale Natuurbeheerplan en de regels en begrenzing van de provinciale EHS zoals die zijn opgenomen in de provinciale omgevingsverordening.