direct naar inhoud van 6.2 Archeologie
Plan: "Wijziging Leemkampweg 3 Marle"
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0163.WPBULEEMKAMPWEG3-VG01

6.2 Archeologie

Op 1 september 2007 is de Wet op de Archeologische Monumentenzorg (Wamz) van kracht geworden. Deze wet regelt de omgang met het archeologisch erfgoed. Gemeenten hebben hierbij een archeologische zorgplicht en initiatiefnemers van projecten waarbij de bodem wordt verstoord, zijn verplicht rekening te houden met de archeologische relicten die in het plangebied aanwezig (kunnen) zijn.

Hiervoor is onderzoek noodzakelijk: het archeologisch vooronderzoek. Als blijkt dat in het plangebied behoudenswaardige archeologische vindplaatsen aanwezig zijn, dan kan de initiatiefnemer verplicht worden hiermee rekening te houden. Dit kan leiden tot een aanpassing van de plannen, waardoor de vindplaatsen behouden blijven, of tot een archeologische opgraving en publicatie van de resultaten.

Het terrein ligt blijkens de archeologische verwachtingskaart van de provincie Overijssel in een gebied met een hoge archeologische verwachting.

afbeelding "i_NL.IMRO.0163.WPBULEEMKAMPWEG3-VG01_0018.png"

Afbeelding 6.2 Uitsnede archeologische verwachtingskaart (bron: provincie Overijssel)

In gebieden met een middelhoge en hoge archeologische verwachtingswaarde geldt voor werken en werkzaamheden die een groter oppervlak bedragen dan 2.500 m2 en dieper gaan dan 0,3 m onder het peil, een voormalige aanlegvergunningplicht (omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden) . Deze gebieden hebben de dubbelbestemming “Waarde - Archeologische verwachtingswaarde” gekregen. Deze dubbelbestemming is ook voor onderhavig plangebied deels opgenomen.

Van groot belang voor de agrarische bedrijven die vallen binnen de dubbelbestemmingen, is dat normaal beheer en onderhoud mogelijk blijft zonder een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde of van werkzaamheden.

Het plangebied is getoetst aan de provinciale archeologische verwachtingskaart. Een uitsnede van de kaart is opgenomen in afbeelding 5.2. Op grond van de archeologische verwachtingskaart van de provincie heeft het plangebied een hoge archeologische verwachting. De verstoringen in het plangebied zijn echter niet groter dan 2500 m2. Aanvullend archeologisch onderzoek wordt niet noodzakelijk geacht.