direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Veegplan gemeente Hellendoorn 2024
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0163.BPNDVEEGPLAN2024-VG01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

Binnen de bestemmingsplannen van de gemeente Hellendoorn is behoefte aan een zogenaamd veegplan. Met het veegplan worden een aantal kleine omissies gerepareerd ten opzichte van deze geldende bestemmingsplannen. Alle aanpassingen die met het veegplan worden doorgevoerd, zijn van geringe omvang en sorteren geen (significant) effecten ten opzichte van de geldende bestemmingsplannen. Het betreffen zeer geringe correcties, aanvullingen en aanpassingen die de juridische regeling in overeenstemming brengt met de feitelijke situatie. Voor nadere informatie en onderzoeken over de gegeven bestemmingen, wordt daarom verwezen naar de toelichtingen behorende bij de geldende, vastgestelde bestemmingsplannen.

1.2 Bestemmingsplannen

In de bestemmingsplannen van de gemeente Hellendoorn worden een aantal bestemmingen of algemene regels gewijzigd. Daarnaast wordt voor enkele adressen de bestemming gewijzigd. Het is een gedeeltelijke herziening, wat wil zeggen dat de hierna genoemde moederbestemmingsplannen (en eventuele eerdere partiële herzieningen) van kracht blijven, voor zover die in het voorliggende bestemmingsplan (veegplan) niet worden gewijzigd en aangevuld. De aanvulling bestaat uit een verbeelding en een set regels.

De lijst met van toepassing te verklaren bestemmingsplannen is opgenomen in Bijlage 1 bij de regels.

1.3 Plangebied

Het veegplan omvat het hele grondgebied van de gemeente Hellendoorn, minus het gedeelte waarvoor nu een beheersverordening geldt ('Deprogrammering woningbouw Hellendoorn', NL.IMRO.0163.BVHENRDKRWZD-VG01).

1.4 Leeswijzer

In vervolg op dit inleidende hoofdstuk licht hoofdstuk 2 de wijzigingen toe. Hoofdstuk 3 staat kort stil bij de omgevingsaspecten. Vervolgens geeft hoofdstuk 4 een juridische planbeschrijving. Hoofdstuk 5 gaat in op de uitvoerbaarheid van het plan.

Hoofdstuk 2 Toelichting op de wijzigingen

Er worden een aantal wijzigingen op perceelsniveau en een aantal algemene wijzigingen doorgevoerd. De wijzigingen op perceelsniveau betreffen bijvoorbeeld het wijzigen van een bestemming of aanduiding voor een concreet adres. De algemene wijzigingen behelsen bijvoorbeeld een wijziging voor het hele gemeentegebied of het wijzigingen van een bepaalde bestemming uit een bepaald bestemmingsplan.

2.1 Wijzigingen op perceelsniveau

BESTEMMINGSPLAN DE BRANDERIJ

De Branderij, Nijverdal
De woonpercelen De Branderij maken onderdeel uit van het bestemmingsplan De Branderij en hebben de bestemmingen 'Wonen - 1' en 'Tuin'. Er is een omgevingsvergunning verleend om de bestemming van een aantal woonpercelen te wijzigen.

Op de verbeelding wordt de woonbestemming aangepast, in die zin dat de tuinbestemming wordt omgezet naar 'Wonen - 1'. Voor de kavel De Branderij 3 wordt ook het bouwvlak aangepast. Aan de zuidkant wordt een bestemming 'Verkeer' toegevoegd en in deze bestemming wordt de aanduiding 'nutsvoorziening' toegevoegd.

In de regels wordt in de bestemming 'Verkeer' de aanduiding 'nutsvoorziening' toegevoegd in de bestemmingsomschrijving. Tevens zijn de bouwregels aangepast. Zie artikel 19.2, 11.1 en 15.2 van de regels.

BESTEMMINGSPLAN NIJVERDAL WEST NOETSELE

Ericaweg 33c, Nijverdal
Dit woonperceel maakt onderdeel uit van het bestemmingsplan Nijverdal West Noetsele. De gronden hebben de bestemming 'Wonen - 2'. Voor dit perceel is een omgevingsvergunning verleend voor permanente bewoning van het bijgebouw.

Op de verbeelding wordt in de bestemming 'Wonen - 2' een aanduiding 'specifieke vorm van wonen - permanente bewoning bijgebouw toegestaan' opgenomen. De regeling die daarbij hoort, was niet opgenomen in de regels en wordt nu alsnog toegevoegd. Zie artikel 20.1 en 30 van de regels.

Ericaweg 96, Nijverdal

Dit woonperceel maakt onderdeel uit van het bestemmingsplan Nijverdal West Noetsele. Het perceel had de bestemming 'Wonen - 2', maar wordt gewijzigd naar 'Wonen - 1'. Dit is aangepast op de verbeelding. De regels wijzigen niet. Zie artikel 19.3 en 34.3.

Grotestraat 308 t/m 330 excl. 324, Nijverdal
Deze woonpercelen maken onderdeel uit van het bestemmingsplan Nijverdal West Noetsele. De gronden hebben de bestemming 'Wonen - 1' en 'Wonen - Karakteristiek'. De gronden met de bestemming 'Groen' achter deze woningen zijn aangekocht door de bewoners en krijgen de woonbestemming.

Op de verbeelding wordt de bestemming 'Groen' gewijzigd in 'Wonen - 1' (nummers 312 tot en met 322 en 326, en 330) en Wonen - Karakteristiek (nummers 308, 310 en 328).

De regels hoeven niet te worden aangepast. Zie artikel 19.3, 24.1, 34.2 en 34.3 van de regels.

Achter Keizersweg 12, Nijverdal
Dit perceel maakt deel uit van het bestemmingsplan Nijverdal West Noetsele. De gronden hebben de bestemming 'Wonen - 4' en worden bestemd als 'Wonen - 4'. Het betreft bijgebouwen die abusievelijk niet als zodanig zijn aangeduid. Op de verbeelding wordt de aanduiding 'bijgebouwen' toegevoegd.

De regels hoeven niet te worden aangepast. Zie artikel 22.1 van de regels.

WIJZIGINGSPLAN HART VAN NOETSELE

Op de verbeelding van de bestemming 'Wonen - 2' van het wijzigingsplan Hart van Noetsele is een aanduiding opgenomen van maximaal respectievelijk 14 en 11 wooneenheden. Deze aanduiding wordt geschrapt. Hierdoor wordt de regeling zodanig gewijzigd dat het aantal woningen ten hoogste het bestaande aantal bedraagt. De verbeelding wordt op dit punt aangepast.

Zie lid 20.2 van de regels.

WIJZIGINGSPLAN WILHELMINADWARSWEG TE NIJVERDAL

Op de verbeelding van de bestemming 'Wonen' van het wijzigingsplan Wilhelminadwarsweg te Nijverdal is een aanduiding opgenomen van maximaal respectievelijk 2 wooneenheden. Deze aanduiding wordt geschrapt. Hierdoor wordt de regeling zodanig gewijzigd dat het aantal woningen ten hoogste het bestaande aantal bedraagt. De verbeelding wordt op dit punt aangepast.

Zie lid 18.2 van de regels.

BESTEMMINGSPLAN NIJVERDAL CENTRUM

Van den Steen van Ommerenstraat 26, Nijverdal
Dit woonperceel maakt onderdeel uit van het bestemmingsplan Nijverdal Centrum. De gronden hadden de bestemming 'Woongebied'. In dit veegplan krijgt dit perceel de bestemming 'Wonen - 2'. Daarnaast was de bestemmingsgrens niet conform het feitelijk gebruik en het oorspronkelijke stedenbouwkundig ontwerp. Op de verbeelding worden het bestemmingsvlak en het bouwvlak aangepast.

De regels hoeven niet te worden aangepast. Zie artikel 20.9 en 34.3 van de regels.

Van den Steen van Ommerenstraat, Nijverdal
In de bouwregels van de bestemming 'Woongebied' van bestemmingsplan 'Nijverdal Centrum' is opgenomen dat het aantal woningen ten hoogste 38 bedraagt. Dit wordt gewijzigd in die zin dat het aantal woningen niet meer bedraagt dan bestaand. De verbeelding hoeft niet te worden aangepast.

De regels worden aangepast. Zie lid 26.1 van de regels.

Johan Frisostraat 14, Nijverdal
De voormalige Rabobank maakt onderdeel uit van het bestemmingsplan Nijverdal Centrum. De gronden hebben de bestemming 'Centrum - 1'.

Er is via de planologische kruimelregeling met een omgevingsvergunning afgeweken van het bestemmingsplan (ander gebruik bestaand pand en een geringe uitbreiding met twee appartementen boven een patio) voor totaal 29 appartementen en 756 m2 detailhandel op begane grond. In de anterieure overeenkomst wordt vastgelegd dat de appartementen ten minste 15 jaar beschikbaar worden gesteld voor verhuur onder de huursubsidiegrens.

Op de verbeelding wordt de functieaanduiding 'kantoor' verwijderd.

De regels hoeven niet te worden aangepast. Zie artikel 8.1 van de regels.

BESTEMMINGSPLAN NIJVERDAL MIDDEN

Jan Steenstraat 2a t/m 2e, Nijverdal
Deze percelen maken onderdeel uit van het bestemmingsplan Nijverdal Midden. De gronden hebben de bestemming 'Maatschappelijk' en de aanduiding 'maximum aantal wooneenheden' (5). Via een omgevingsvergunning is toestemming verleend voor het gebruik van deze woningen. In het voorliggende plan wordt de bestemming op de verbeelding gewijzigd in 'Wonen - 2'. De bestaande maatvoering wordt overgenomen op de verbeelding.

De regels hoeven niet te worden aangepast. Zie artikel 20.3 van de regels.

Kerkstraat 44-44a, Nijverdal
Het perceel maakt onderdeel uit van het bestemmingsplan Nijverdal Midden. De gronden hebben de bestemming 'Gemengd' en de aanduiding 'detailhandel'. Via een omgevingsvergunning is het gebruik gewijzigd naar een woonfunctie.

Op de verbeelding wordt de bestemming 'Gemengd' gewijzigd in 'Wonen 2 ' en de aanduiding 'detailhandel' wordt verwijderd.

De regels hoeven niet te worden aangepast. Zie artikel 20.4 van de regels.

NIJVERDAL NOORD WEST

De Joncheerelaan 43-43a, Nijverdal
Het perceel maakt onderdeel uit van het bestemmingsplan Nijverdal Noord West. De gronden hebben de bestemming 'Gemengd' met een bedrijfswoning op de begane grond. Met toepassing van de planologische kruimelregeling is een omgevingsvergunning verleend waarmee het hele pand een woonfunctie heeft gekregen.

Op de verbeelding wordt de bestemming 'Gemengd' gewijzigd in de bestemming 'Wonen - 1'. De bestaande maatvoering wordt overgenomen op de verbeelding

De regels hoeven niet te worden aangepast. Zie artikel 19.4 van de regels.

De Joncheerelaan 48-50, Nijverdal
Deze woonpercelen maken deel uit van het bestemmingsplan Nijverdal Noord West. De gronden hebben de bestemming 'Wonen - 2'. Abusievelijk is het aantal woningen (2) niet opgenomen in het bouwvlak.

Op de verbeelding wordt de aanduiding 'maximum aantal wooneenheden' (2) toegevoegd.

De regels hoeven niet te worden aangepast. Zie artikel 20.5 van de regels.

Zeeheldenwijk, Nijverdal
Deze woonpercelen maken deel uit van het bestemmingsplan Nijverdal Noord West. De gronden hebben de bestemmingen 'Wonen - 2' en 'Wonen - 5'. Het betreft een ambtshalve wijziging.

Op de verbeelding zijn de bestemmingsvlakken vergroot.

De regels hoeven niet te worden aangepast. Zie artikel 20.6 en 23.1 van de regels.

NIJVERDAL OOST 2016

Waalstraat 34, Nijverdal
Het perceel maakt onderdeel uit van het bestemmingsplan Nijverdal Oost 2016. Het kadastraal perceel 12203 met de bestemming 'Groen' is verkocht als snippergroen en krijgt de bestemming 'Wonen - 2'.

Op de verbeelding wordt de bestemming 'Groen' gewijzigd naar 'Wonen - 2' zonder bouwvlak.

De regels hoeven niet te worden aangepast. Zie artikel 20.7 van de regels.

Wilhelminastraat 45-45a, Nijverdal

Dit perceel maakt onderdeel uit van het bestemmingsplan Nijverdal Oost 2016. In dit bestemmingsplan heeft nummer 45 de bestemming 'Wonen-1' en nummer 45a de bestemming 'Gemengd'. In dit veegplan krijgt ook nummer 45a de bestemming 'Wonen-1' en komt op Wilhelminastraat 45-45a de aanduiding 'aantal wooneenheden' (=2). De regels hoeven niet te worden aangepast. Zie artikel 19.5 van de regels.

BESTEMMINGSPLAN DUIVECATE-REGGEDAL

Duivecatelaan 11, Nijverdal
Het openluchttheater maakt onderdeel uit van het bestemmingsplan Duivecate-Reggedal. De gronden zijn bestemd als 'Natuur' en aangeduid met de aanduiding 'specifieke vorm van natuur - openluchttheater. Abusievelijk waren er geen bouwvlakken opgenomen. Ambtshalve wordt dit hersteld door met een bouwvlak de bestaande bebouwing planologisch te regelen. Op de verbeelding wordt de aanduiding 'specifieke vorm van natuur -openluchttheater' vergroot en de bebouwing wordt voorzien van een bouwvlak.

Ook het gebouw van de scouting, dat in het bestemmingsplan is voorzien van de functieaanduiding 'specifieke vorm van natuur - scouting' wordt voorzien van een bouwvlak.

De regels worden aangepast. Zie artikel 12.2 en 30.1 van de regels.

Sportlaan 6, Nijverdal
De Wilgenwaerd (horeca- en activiteitenlocatie) maakt onderdeel uit van het bestemmingsplan Duivecate-Reggedal. De gronden hebben de bestemming 'Recreatie'. Abusievelijk was de bedrijfswoning niet aangeduid en waren er geen bouwvlakken opgenomen. Op de verbeelding wordt de aanduiding 'bedrijfswoning' toegevoegd.

De regels hoeven niet te worden aangepast. Zie artikel 13.1 en 30.1 van de regels.

Jipkesbeltweg/Collenstaartweg, Nijverdal
Via een tijdelijke omgevingsvergunning is toestemming gegeven voor de bouw van een paardenstal op een perceel aan de Jipkesbeltweg. Het agrarische perceel (kadastraal 4494) maakt onderdeel uit van het bestemmingsplan Duivecate-Reggedal. De gronden hebben de bestemming 'Agrarisch met waarden'.

Op de verbeelding wordt in het bestemmingsvlak een bouwvlak opgenomen en een functieaanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - paardenstal'.

In de regels wordt de paardenstal in de bestemmingsomschrijving toegevoegd. Zie artikel 5.1 en 30.1 van de regels.

Eversbergweg 1, Nijverdal

De bestemming 'Wonen - 1' uit het bestemmingsplan Duivecate-Reggedal wordt van toepassing verklaard voor dit perceel. Zie artikel 19.6 van de regels.

Op de verbeelding wordt de bestemming 'Wonen - 1' op dit perceel gelegd, met een bouwvlak dat zo is vormgegeven dat de huidige woning er in ieder geval binnen valt.

HULSEN EN KRUIDENWIJK

G.H. Kappertstraat 62, Nijverdal
Dit perceel maakt onderdeel uit van het bestemmingsplan Hulsen en Kruidenwijk en heeft de bestemming 'Wonen - 1'. De schuur schuin achter de woning ligt deels buiten het woonperceel in de bestemming 'Groen'. In dit veegplan wordt dat aangepast.

Op de verbeelding wordt het bestemmingsvlak 'Wonen - 1' vergroot.

De regels hoeven niet te worden aangepast. Zie artikel 19.1 van de regels.

NIJVERDAL GROOT LOCHTER

Vivaldistraat 146 t/m 174, Nijverdal
De percelen maken onderdeel uit van het bestemmingsplan Nijverdal Groot Lochter. De gronden zijn bestemd als 'Wonen - 2' en als 'Groen'. Ambtshalve wordt de bestemming 'Groen' gewijzigd naar 'Wonen - 2'.

Op de verbeelding wordt de bestemming 'Groen' gewijzigd naar 'Wonen - 2'.

De regels hoeven niet te worden aangepast. Zie artikel 20.8 van de regels.

BEDRIJVENTERREIN 'T LOCHTER 2013

Nieuwe rotonde Burgemeester H. Boersingel, Hellendoorn
De gronden maken onderdeel uit van het bestemmingsplan Bedrijventerrein 't Lochter 2013 en hebben de bestemming 'Groen' en de gebiedsaanduiding 'veiligheidszone - Bevi'. Met een omgevingsvergunning is de bestemming 'Groen' gewijzigd naar 'Verkeer - Verblijf'.

Op de verbeelding wordt de bestemming 'Groen' gewijzigd naar 'Verkeer - Verblijf'. De gebiedsaanduiding 'veiligheidszone - Bevi' blijft gehandhaafd.

De regels hoeven niet te worden aangepast. Zie artikel 16.1 en 34.8.

Energiestraat 2, Nijverdal
De gronden maken deel uit van het bestemmingsplan Bedrijventerrein 't Lochter 2013 en zijn bestemd als 'Bedrijf'. Het huidige gebruik op het perceel is reeds geruime tijd zakelijke dienstverlening (kantoor). De bestemming is niet in overeenstemmingen met het bestaande gebruik. Ambtshalve wordt het bestaande gebruik in overeenstemming gebracht met de bestemming en de functieaanduiding kantoor toe te voegen.

Op de verbeelding wordt de aanduiding 'kantoor' toegevoegd.

In de regels wordt in lid 4.1, sub b toegevoegd dat zakelijke dienstverlening ter plaatse van de aanduiding 'kantoor' is toegestaan. Zie artikel 6.2 van de regels.

NIJVERDAL 1961

P.C. Stamstraat, Nijverdal
Om een actuele planologische regeling te hebben met het oog op de Omgevingswet is deze locatie in het veegplan opgenomen. Deze locatie moet daarom opnieuw worden bestemd. De gronden houden de bestemming 'Bedrijf' waar milieuactiviteiten van categorieën 1 en 2 zijn toegestaan, vanwege ligging in de bebouwde kom (woongebied). Wel wordt een binnenplanse afwijkingsmogelijkheid opgenomen voor de vestiging van bedrijven in en naasthogere milieucategorie, mits het bedrijven betreft die, gelet op de milieubelasting, geur, stof, geluid en gevaar, naar aard en invloed op de omgeving, redelijkerwijs kunnen worden gelijkgesteld met bedrijven die ter plaatse zijn toegestaan.

De bouwgrens bedraagt 10 m tot de P.C. Stamstraat en 20 m tot de Regge. Het bebouwingspercentage bedraagt 70% en de maximale bouwhoogte 9 m, dan wel de bestaande bouwhoogte. De bouwhoogte van de meest noordelijke bebouwing bedraagt 7 m.

Het bestaande bedrijf TC Outdoor wordt aangeduid als 'specifieke vorm van bedrijf - textielbewerking'. Hier vindt textielbewerking plaats in de vorm van additionele toevoegingen voor verandering van de eigenschappen ten behoeve van tentdoek en zonwering. Het monumentale hoofdgebouw op het noordelijke deel van de locatie krijgt de aanduiding 'karakteristiek'.

Op de verbeelding wordt de bestemming 'Bedrijf' toegevoegd met een bouwvlak, maximum bebouwingspercentage en maximum bouwhoogte. Ook de aanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - textielbewerking' wordt toegevoegd en de aanduiding 'karakteristiek'. Ten slotte is de bestaande bedrijfswoning aangeduid.

In de regels wordt de bestemming 'Bedrijf' toegevoegd. Zie artikel 6.1 van de regels.

Voor de woonwagenstandplaats wordt de bestemming 'Wonen - Woonwagenstandsplaats toegevoegd en een aanduiding voor het aantal standplaatsen (4). Zie artikel 25 van de regels.

Ten slotte komt de bestemming 'Groen' voor. Voor deze gronden worden de regels van de bestemming 'Groen' van het bestemmingsplan Nijverdal-Zuid van toepassing verklaard. Zie artikel 9.1 van de regels

Voor het overige worden de inleidende regels, de algemene regels en de overgangs- en slotregels van het bestemmingsplan Nijverdal-Zuid op deze locatie van toepassing verklaard.

RIJKSWEG 35 EN SPOOR NIJVERDAL

Geluidschermen plan Rijksweg 35
In het bestemmingsplan Rijksweg 35 en Spoor Nijverdal zijn bij recht geluidschermen van 1,5 m hoog toegestaan. In de regels is verder bepaald dat daar waar op de verbeelding aangeduid, geluidschermen tot 4,0 m hoog zijn toegestaan. Dit laatste is abusievelijk niet vastgelegd op de verbeelding.

Op de verbeelding wordt de aanduiding 'geluidscherm' toegevoegd.

De regels hoeven niet te worden aangepast. Zie artikel 16.2 van de regels.

HELLENDOORN NOORD 2017

Ommerweg/De Mastenbroek Hellendoorn
Deze woonpercelen maken deel uit van het bestemmingsplan Hellendoorn Noord 2017. De gronden hebben de bestemming 'Wonen - 1' en de aanduiding 'maximum aantal wooneenheden'. Op het zuidelijke deel is ook de aanduiding 'maximum aantal aaneen te bouwen wooneenheden' opgenomen. Abusievelijk is de aanduiding voor 'dove gevel' niet opgenomen.

Op de verbeelding wordt de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - dove gevel' toegevoegd.

De regels zijn aangepast. Zie ook paragraaf 2.2 van de toelichting en artikel 19.11 van de regels.

HELLENDOORN DORP 2013

Voordamweg 1/Bibenstraat 20, Hellendoorn
Deze woonpercelen maken deel uit van het bestemmingsplan Hellendoorn Dorp 2013. De gronden hebben de bestemming 'Wonen - Karakteristiek'. Abusievelijk is de dubbelbestemming 'Waarde - Cultuurhistorie' opgenomen.

Op de verbeelding wordt de dubbelbestemming 'Waarde - Cultuurhistorie' verwijderd.

De regels hoeven niet te worden aangepast. Zie artikel 24.2 en 34.11 van de regels.

Valkweg 2, Hellendoorn
Dit perceel maakt onderdeel uit van het bestemmingsplan Hellendoorn Dorp 2013. Het perceel is bestemd als 'Bedrijf'. Het gaat hier om een al lang bestaande en specifiek bestemde ijsfabriek. De hierbij behorende milieucategorie is hoger dan categorie 2. De ijsfabriek wordt alsnog als zodanig aangeduid.

Op de verbeelding wordt de aanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - ijsfabriek' opgenomen.

In de regels wordt in de bestemmingsomschrijving in de opsomming toegevoegd dat ter plaatse van de vorengenoemde aanduiding een ijsfabriek is toegestaan. Zie artikel 6.3 en 34.8 van de regels.

HAARLE 2017

Veldkampsweide 2, Haarle
Dit bedrijfsperceel maakt deel uit van het bestemmingsplan Haarle 2017. De gronden hebben de bestemming 'Bedrijf'. Op het perceel was al een bedrijfswoning toegestaan, die abusievelijk is wegbestemd.

Op de verbeelding wordt deze bedrijfswoning alsnog aangeduid met daarbij een extra inrit.

In de regels is in de bestemmingsomschrijving in de opsomming toegevoegd dat ter plaatse van de aanduiding 'bedrijfswoning' een bedrijfswoning is toegestaan. Zie artikel 6.5 van de regels.

Bloeme-weide, Haarle
De percelen maken deel uit van het bestemmingsplan Haarle 2017. De gronden hebben de bestemming 'Bedrijf - Uit te werken'. De bestemming 'Bedrijf - Uit te werken' wordt gewijzigd naar de bestemming 'Bedrijf'.

Op de verbeelding krijgen deze gronden de bestemming 'Bedrijf' en een bouwvlak. Het bebouwingspercentage bedraagt 70% en de maximum bouwhoogte bedraagt 10 m.

In de regels vervalt de bestemming 'Bedrijf - Uit te werken'. Zie artikel 6.4van de regels.

BUITENGEBIED

Meester Werkmanstraat en Veenweg, Nijverdal
Het perceel T96 maakt onderdeel uit van het bestemmingsplan Buitengebied. De gronden hebben de bestemming 'Agrarisch met waarden'. Door de aanleg van de Baron van Sternbachlaan in Nijverdal werd een agrarisch perceel doorsneden. Dit heeft geleid tot afspraken over de verplaatsing van de op perceel HLD01N8810 aanwezige veldschuur (Veenweg Nijverdal, onderdeel beheersverordening Deprogrammering woningbouw Hellendoorn) naar het perceel T96 (Meester Werkmanstraat, onderdeel bestemmingsplan Buitengebied).

Op de nieuwe locatie wordt een vlak van 10 m x 15 m aangeduid als 'specifieke vorm van agrarisch met waarden - veldschuur'. De oude veldschuur had een oppervlakte van 60 m2. Elders in de gemeente is 167 m2 gesloopt. Volgens de gemeentelijke beleidsregels 'Beleid Nieuw Buitengebied' mag hiervan 25%, dat wil zeggen 42 m2 extra, samen derhalve 102 m2 worden teruggebouwd. De goothoogte bedraagt 3 m en de bouwhoogte 6 m. Er zijn niet-agrarische nevenactiveiten toegestaan, zoals vermeld in artikel 1.45 (definities bestemmingsplan Buitengebied) sub d, f, g,i, k en m.

Op de verbeelding behoudt de oude locatie de bestemming 'Agrarisch met waarden'. De aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch met waarden - veldschuur' vervalt. Op de nieuwe locatie wordt deze aanduiding toegevoegd. Ook wordt de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch met waarden - niet-agrarische nevenactiviteit' toegevoegd. Het aanduidingsvlak en het bouwvlak wordt 10 m x 15 m en is landschappelijk goed ingepast. In de bouwregels wordt de bijbehorende maatvoering toegevoegd. Er is een voorwaardelijke verplichting toegevoegd aan de regels, waardoor de mogelijkheid tot het gebruik van de nieuwe veldschuur aan de Meester Werkmanstraat afhankelijk is geworden van de sloop van de veldschuur aan de Veenweg. Indien de sloop van de veldschuur niet is afgerond, mag de nieuwe veldschuur aan de Meester Werkmanstraat niet in gebruik worden genomen. Zie artikelen 5.2, 30 en 34.7 van de regels.

Hellendoornseweg 25, Daarle
Het woonperceel maakt onderdeel uit van het bestemmingsplan Buitengebied. De bestaande schuren vielen buiten het bestemmingsvlak. In dit veegplan is dit ambtshalve hersteld.

Op de verbeelding is het bestemmingsvlak vergroot.

De regels hoeven niet te worden aangepast. Zie artikel 18.1, 29.1 en 34.7.

Munitiecirkel vervallen
Omdat het munitiedepot niet meer aanwezig is, kunnen de veiligheidszones worden opgeheven. De veiligheidszones met de gebiedsaanduidingen 'veiligheidszone - munitie A', 'veiligheidszone - munitie B', 'veiligheidszone - munitie C' zijn vervallen. Deze aanduidingen worden vervangen door de aanduiding 'veiligheidszone - munitie vervallen'.

Op de verbeelding is dit aangeduid als 'veiligheidszone - munitie vervallen'. De gebiedsaanduidingen 'veiligheidszone - munitie A', 'veiligheidszone - munitie B' en 'veiligheidszone - munitie C' worden geschrapt.

In de regels wordt een bepaling toegevoegd om de 'veiligheidszone - munitie vervallen' te regelen. De regels voor de gebiedsaanduidingen 'veiligheidszone - munitie A', 'veiligheidszone - munitie B' en 'veiligheidszone - munitie C' worden geschrapt. Zie artikel 34.10 van de regels.

Schotweg 9, Haarle
Het perceel maakt onderdeel uit van het bestemmingsplan Buitengebied. De gronden hebben de bestemming 'Wonen'. Het bestemmingsvlak is echter zodanig vastgelegd dat de woonbebouwing voor het grootste deel buiten het bestemmingsvlak ligt. In het voorliggende plan wordt dit ambtshalve gecorrigeerd.

Op de verbeelding is het bestemmingsvlak aangepast zodat alle bebouwing binnen het bestemmingsvlak valt.

De regels hoeven niet te worden aangepast. Zie artikel 18.1, 30.1 en 34.6 van de regels.

Naast Esweg 4 en 6a, Daarle
Deze percelen maken onderdeel uit van het bestemmingsplan Buitengebied. De gronden hebben de bestemmingen 'Wonen' en 'Agrarisch met waarden'. De bestemming 'Verkeer - Wegverkeer' ontbreekt op dit deel van de Esweg. Dit wordt ambtshalve aangepast.

Op de verbeelding is de bestemming 'Verkeer - Wegverkeer' toegevoegd. Het kadastraal perceel 268 wordt aan de bestemming 'Wonen' toegevoegd.

De regels hoeven niet te worden aangepast. Zie artikel 18.1, 17.1 en 34.7 van de regels.

Schuilenburgerweg 48/48a, Hellendoorn
Deze percelen maken onderdeel uit van het bestemmingsplan Buitengebied. De gronden hebben de bestemming 'Agrarisch met waarden'. Het bouwvlak gaat midden door het bedrijfsgebouw. Deze omissie wordt ambtshalve aangepast.

Op de verbeelding wordt het bouwvlak vergroot.

De regels hoeven niet te worden aangepast. Zie artikel 5.1, 30 en 34.7 van de regels.

Hammerweg 6, Hellendoorn
Dit perceel maakt onderdeel uit van het bestemmingsplan Buitengebied. De gebiedsaanduiding 'veiligheidszone - lpg' is vervallen. Dit wordt ambtshalve aangepast.

Op de verbeelding wordt de vervallen gebiedsaanduiding 'veiligheidszone - lpg' aangeduid als 'veiligheidszone - vervallen'.

De regels hoeven niet te worden aangepast. Zie artikel 18.1, 30.1, 34.7 en 34.9.

Hammerweg 5a Hellendoorn
Dit perceel maakt onderdeel uit van het bestemmingsplan Buitengebied en heeft de bestemming 'Wonen'. De woonbebouwing past niet in het bestemmingsvlak. Dit wordt ambtshalve aangepast.

Op de verbeelding wordt het bestemmingsvlak vergroot, conform de werkelijke situatie.

De regels hoeven niet te worden aangepast. Zie artikel 18.1, 30.1, 34.7 en 34.9.

Poggenbeltweg 8/8a, Daarle
Dit perceel maakt onderdeel uit van het bestemmingsplan Buitengebied en heeft de bestemming 'Wonen'. Er zijn twee bestemmingsvlakken getekend, er zijn wel twee woningen aanwezig, maar beide in het oostelijke vlak. Er is geen woning aanwezig in het andere (westelijke) vlak. Dit wordt ambtshalve aangepast.

Op de verbeelding worden de beide bestemmingsvlakken samengevoegd tot één bestemmingsvlak.

De regels hoeven niet te worden aangepast. Zie artikel 18.1 en 34.6.

Hellendoornseweg 5b en 7, Daarle
Deze percelen maken onderdeel uit van het bestemmingsplan Buitengebied en hebben de bestemming 'Agrarisch'. Vanwege grondverkoop moet het agrarisch bouwblok worden gewijzigd. Verder ontbreekt een aanduiding voor de aanwezigheid van twee bedrijfswoningen. Dit betreft een ambtshalve aanpassing.

Op de verbeelding wordt het agrarisch bouwvlak aangepast. De aanduiding 'aantal bedrijfswoningen' (=2) wordt toegevoegd.

De regels hoeven niet te worden aangepast. Zie artikel 4.1, 30.1, 34.7, 34.8 en 34.10.

Elerweg 27, Hellendoorn
Dit perceel maakt onderdeel uit van het bestemmingsplan Buitengebied en heeft de bestemming 'Wonen'. De bebouwing aan de overzijde van de weg is abusievelijk niet meebestemd.

Op de verbeelding wordt het bestemmingsvlak 'Wonen' uitgebreid aan de overzijde van de weg. De beide bestemmingsvlakken worden aan elkaar verbonden door middel van de aanduiding 'relatie'. Hieruit blijkt dat deze gronden tot één woonperceel behoren.

In de regels wordt in de bouwregels toegevoegd dat ter plaatse van de aanduiding 'relatie' de bestemmingsvlakken worden aangemerkt als één bestemmingsvlak met de bij elkaar behorende bebouwing. Zie artikel 18.1, 17.1, 30.1 en 34.7.

Ommerweg 130 en 130a, Hellendoorn
Deze percelen maken onderdeel uit van het bestemmingsplan Buitengebied. Ze hebben de bestemming 'Wonen'. De bebouwing past niet in het bestemmingsvlak. Dit wordt ambtshalve aangepast.

Op de verbeelding wordt het bestemmingsvlak van Ommerweg 130a vergroot.

De regels hoeven niet te worden aangepast. Zie artikel 18.1, 30.1 en 34.7.

Kooiweg 3, Hellendoorn
Dit perceel maakt onderdeel uit van het bestemmingsplan Buitengebied. Aan de voorzijde van dit perceel ligt de bestemming 'Groen - Landschapselement'. Deze bestemming loop te ver door. Dit wordt ambtshalve aangepast.

Op de verbeelding wordt het bestemmingsvlak 'Groen - Landschapselement' verkleind. Deze gronden krijgen de bestemming 'Agrarisch'.

De regels hoeven niet te worden aangepast. Zie artikel 4.1 en 34.7.

Dalvoordeweg 8 en 8a, Daarle
Deze percelen maken onderdeel uit van het bestemmingsplan Buitengebied en hebben de bestemming 'Wonen'. Er worden twee woningen toegestaan. Het perceel ten zuiden van deze woonpercelen heeft de bestemming 'Bedrijf'. Deze bestemming laat een woning toe, maar dat is niet de bedoeling. Dit wordt ambtshalve aangepast.

Op de verbeelding wordt op het bestemmingsvlak 'Bedrijf' een aanduiding toegevoegd dat er geen bedrijfswoning is toegestaan: 'bedrijfswoning uitgesloten'.

De regels hoeven niet te worden aangepast. Zie artikel 6.6, 30.1 en 34.7.

Brukkelaarweg 9, Nijverdal
Dit perceel maakt onderdeel uit van het bestemmingsplan Buitengebied en heeft de bestemming 'Wonen'. Het verharde erf en een bijgebouw liggen deels buiten de woonbestemming. Dit wordt ambtshalve aangepast.

Op de verbeelding wordt het bestemmingsvlak van Brukkelaarweg 9 vergroot.

De regels hoeven niet te worden aangepast. Zie artikel 18.1 en 34.6.

Veldhuizenweg 7, Hellendoorn
Dit perceel maakt onderdeel uit van het bestemmingsplan Buitengebied en heeft de bestemming 'Recreatie'. Er wordt één bedrijfswoning toegestaan. Dit wordt ambtshalve aangepast.

In de regels wordt in de bestemmingsomschrijving toegevoegd dat hier één bedrijfswoning is toegestaan. Zie artikel 13.2, 30.1 en 34.7.

De verbeelding behoeft geen wijzigingen.

Noord Esweg 27, Hellendoorn
Op dit adres zijn vier recreatiewoningen aanwezig die niet zijn bestemd. Deze recreatiewoningen moeten alsnog worden aangeduid. Dit betreft een ambtshalve aanpassing.

Op de verbeelding is in de bestemming 'Recreatie - Recreatiewoning' de aanduiding 'maximum aantal wooneenheden' (=1) opgenomen voor de drie recreatiewoningen in deze bestemming. De vierde recreatiewoning staat in de bestemming 'Natuur'. De bestemming op deze gronden (kadastraal perceel 6040) wordt gewijzigd naar 'Recreatie - Recreatiewoning' en ook hier wordt de aanduiding 'maximum aantal wooneenheden' (=1) opgenomen.

De regels worden niet gewijzigd. Zie artikel 14.1, 30.1 en 34.5 van de regels.

Ligtenbergerweg 5, Nijverdal
Dit perceel maakt onderdeel uit van het bestemmingsplan Buitengebied en heeft de bestemming 'Wonen'. De bebouwing ligt deels buiten de woonbestemming. In het voorliggend plan wordt het bestemmingsvlak aangepast. Dit betreft een ambtshalve wijziging.

Op de verbeelding wordt het bestemmingsvlak aangepast.

De regels hoeven niet te worden aangepast. Zie artikel 18.1, 5.2 en 34.7.

Wierdenseweg 11, Daarle
Het gaat om de bestemming 'Verkeer - Wegverkeer' in het bestemmingsplan Buitengebied. Voor het perceel Wierdenseweg 11 is een tankstation (zonder lpg) aanwezig die abusievelijk niet is bestemd.

Op de verbeelding wordt de aanduiding 'verkooppunt motorbrandstoffen' opgenomen.

In de regels wordt in de bestemmingsomschrijving in de opsomming toegevoegd dat een tankstation zonder lpg is toegestaan ter plaatse van de aanduiding 'verkooppunt motorbrandstoffen'. Zie artikel 17.1 en 30.1.

Achter G.H. Kappertstraat 49, Nijverdal
De gronden achter dit perceel maken onderdeel uit van het bestemmingsplan Buitengebied. Achter dit perceel bevinden zich twee boerderijkamers in de bestemming 'Agrarisch met waarden'. Deze boerderijkamers zijn in het verleden met een omgevingsvergunning gerealiseerd. De bestaande vergunde situatie wordt nu juridisch planologisch geregeld op de verbeelding en in de regels.

Op de verbeelding zijn de gronden waar deze boerderijkamers zich bevinden, aangeduid met de aanduiding 'specifieke vorm van Agrarisch met waarden - niet-agrarische nevenactiviteit'.

In de regels is in de bestemmingsomschrijving aan de opsomming toegevoegd dat niet-agrarische nevenactiviteiten zijn toegestaan ter plaatse van de vorengenoemde aanduiding, met dien verstande dat de bebouwde oppervlakte binnen het aanduidingsvlak (bouwvlak) niet meer mag bedragen dan 100 m2.  Zie artikel 5.2, 30.1 en 34.7.

Laarman Ossenkampweg
De stacaravan op kavel HLD01 i 1177 wordt bestemd voor recreatief verblijf. Hiervoor is een omgevingsvergunning verleend. De vergunde oppervlakte bedraagt 28 m2.

In de regels is in de bestemmingsomschrijving opgenomen dat ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van recreatie - stacaravan' een stacaravan is toegestaan, waarvan de oppervlakte en goot- en bouwhoogte niet meer mogen bedragen dan bestaand. Zie artikel 10.1, 30.1 en 34.7

Op de verbeelding is de stacaravan opgenomen.

Nonkeswijk 7, Daarlerveen
Het agrarisch bouwperceel is onderdeel van het bestemmingsplan Buitengebied. Hierin heeft het perceel de bestemming 'Agrarisch' en een aanduiding 'paardenhouderij'. Er is een omgevingsvergunning verleend voor een paardenstal/rijhal buiten het bestaande bouwvlak. In dit plan wordt het agrarisch bouwvlak uitgebreid.

Op de verbeelding wordt het agrarisch bouwvlak vergroot.

De regels hoeven niet te worden aangepast. Zie artikel 4.1 en 34.6.

Oude Deventerweg 10a en 10b, Haarle
Het perceel aan de Oude Deventerweg 10a en 10b in Haarle heeft de bestemming 'Wonen' in het bestemmingsplan 'Buitengebied 2009 3 locaties Haarle en Hellendoorn'. Er zijn twee wooneenheden aanwezig. Dit aantal is abusievelijk niet aangeduid. Op de verbeelding wordt de aanduiding 'maximum aantal wooneenheden' (=2) toegevoegd. De regels hoeven niet te worden aangepast. Zie artikel 18.3 en 34.7.

Heuversteeg 3, Hellendoorn

Het perceel aan de Heuversteeg 3 in Hellendoorn heeft de bestemming 'Wonen' in het bestemmingsplan Buitengebied. Voor dit perceel zijn in 2002 en 2004 vergunningen verleend waardoor 2 woningen (door wanden van elkaar gescheiden) mogelijk zijn gemaakt. Dit aantal is abusievelijk niet aangeduid. Op de verbeelding wordt de aanduiding 'maximum aantal wooneenheden' (=2) toegevoegd. De regels hoeven niet te worden aangepast. Zie artikel 18.1 en 34.7.

Stationsweg 23-23a, Haarle

Het perceel aan de Stationsweg 23-23a heeft de bestemming 'Agrarisch' in het bestemmingsplan Buitengebied. In 1990 is een positief besluit genomen voor de verbouw van een deel van de boerderij tot zelfstandige wooneenheid. Hiermee is een splitsing van de boerderij vergund en is sprake van twee zelfstandige wooneenheden. Dit aantal is niet aanduid in het bestemmingsplan Buitengebied. Op de verbeelding wordt de aanduiding 'aantal bedrijfswoningen' (=2) toegevoegd. De regels hoeven niet te worden aangepast. Zie artikel 4.1 en 34.7.

Perceel achter Overwaterweg 33, Nijverdal

Het perceel met perceelsummer T281, dat achter Overwaterweg 33 in Nijverdal is gesitueerd, is onderdeel van het bestemmingsplan Buitengebied. Een deel van dit perceel heeft de bestemming Agrarisch met Waarden en een deel heeft de bestemming 'Natuur'. In dit veegplan zal een groter deel van het perceel de bestemming 'Natuur' krijgen. Zie artikel 12.1, 30.1 en 34.7.

Nieuwe Twentseweg 19a en 19b, Hellendoorn

De adressen Nieuwe Twentseweg 19a en 19b in Hellendoorn zijn onderdeel van het bestemmingsplan Buitengebied. Deze gronden hebben de bestemming 'Natuur'. Op deze adressen zijn twee stacaravans gesitueerd. In dit veegplan zullen deze stacaravans worden aangeduid door middel van de aanduiding 'specifieke vorm van recreatie - stacaravan 1'. De oppervlakte van deze stacaravans mag incl. bergingen niet meer bedragen dan 100 m² en de goot- en bouwhoogte niet meer dan 3,75 m. Van de maximum breedte van 4,5 m mag worden afgeweken. Zie artikel 12.1, 30.1 en 34.7.

REGGEWEG-DORPSSTRAAT TE HELLENDOORN

In het plangebied zijn een aantal bouwvlakken aanwezig, met daarin aangegeven het aantal woningen en appartementen. De bouwvolumes en aantal wooneenheden blijven hetzelfde maar worden in dit veegplan anders verdeeld. Deze wijzigingen zijn mede tot stand gekomen op advies van de gemeentelijke stedenbouwkundige, samen met de stadsbouwmeester van “het Oversticht”.

Hofmanstraat 3, Hellendoorn

Dit bouwvlak was bestemd als 'Wonen - 1' met de aanduiding 'maximum aantal wooneenheden' (=1). In dit veegplan krijgt dit blok de bestemming 'Wonen - 3' met als aanduiding 'maximum aantal wooneenheden' (=3). De maximum bouwhoogte wijzigt niet en blijft 6 meter. De verbeelding wordt naar aanleiding van deze wijzigingen aangepast. De regels hoeven niet te worden aangepast. Zie artikel 21.1.

Ten noorden van Hofmanstraat 3, Hellendoorn

Dit bouwvlak was bestemd als 'Wonen - 1', waarbij 1 woning mogelijk was. In dit veegplan krijgt dit bouwvlak de bestemming 'Wonen - 3' met als aanduiding 'maximum aantal wooneenheden'(=2). Dit is aangepast op de verbeelding. De maximum bouwhoogte(=3 meter) verandert niet, in die zin dat de bepaling uit 'Wonen - 1' dat ter plaatse van de maatvoeringsaanduiding 'maximum bouwhoogte: 3 m' over maximaal 50% van de bebouwde oppervlakte van de ter plaatse geldende aanduiding de bouwhoogte maximaal 6 m mag bedragen, aan de regels is toegevoegd. Zie artikel 21.1.

Ten zuidwesten van Hofmanstraat 3, Hellendoorn

Dit bouwvlak was bestemd als 'Wonen - 3', met de aanduiding 'maximum aantal wooneenheden'(=4). In dit veegplan krijgt dit bouwvlak de bestemming 'Wonen - 1', met de aanduiding 'maximum aantal wooneenheden'(=1). De maximum bouwhoogte is gewijzigd van 6 meter naar 3 meter. Dit is aangepast op de verbeelding. De regels hoeven niet te worden aangepast. Zie artikel 19.7.

2.2 Algemene wijzigingen

ALLE BESTEMMINGSPLANNEN M.U.V. DUIVECATE REGGEDAL EN BUITENGEBIED

Aan- en uitbouwen
In het voorliggende plan wordt een afwijkingsbevoegdheid toegevoegd voor het bouwen van een uitbouw voor de naar de weg gekeerde bouwgrens en of voor de bouwgrens aan de zijgevel van (bedrijfs)woningen. Deze afwijkingsbevoegdheid voor het bouwen wordt opgenomen in de afwijkingsregels van de woonbestemmingen en geldt voor alle van toepassing verklaarde bestemmingsplannen met uitzondering van het bestemmingsplan Duivecate Reggedal en Buitengebied. Zie artikel 18.4

In artikel 1. Begrippen wordt de definitie van 'aan- of uitbouw' toegevoegd. Zie artikel 1.3.

DIVERSE BESTEMMINGSPLANNEN

Parkeerdek
In het voorliggende plan wordt voor diverse bestemmingsplannen aan de bestemming 'Verkeer' toegevoegd dat het bouwen van parkeerdekken niet is toegestaan. Zie artikel 15.1.

Grondwaterbeschermingsgebied
Op kaart 11 van de provinciale verordening van de provincie Overijssel staan de grondwaterbeschermingsgebieden, intrekgebieden en waterwingebieden aangeduid. De begrenzing van het grondwaterbeschermingsgebied op de Sallandse Heuvelrug, tenzuidwesten van Nijverdal, is gecorrigeerd en in het voorliggend veegplan verwerkt.

De verbeelding en de regels zijn aangepast. Ziie artikel 34.2, 34.3 en 34.4

BESTEMMINGSPLAN DUIVECATE-REGGEDAL

Bouwdiepte
In de bestemmingen 'Wonen - 1' en 'Wonen - 2' wordt aan respectievelijk artikel 23, lid 2, sub a.2 en artikel 24, lid 2, sub a.2 een bepaling toegevoegd over de maximale afstand tussen de voor- en achtergevel van hoofdgebouwen. Zie artikel 19.8 en 20.11.

Oppervlakte aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen
In de bestemmingen 'Wonen - 1' en 'Wonen - 2' wordt artikel 23, lid 2, sub a.8 onder a en artikel 24, lid 2, sub a.8 onder a aangevuld. Zie artikel 19.10 en 20.13.

BESTEMMINGSPLAN NIJVERDAL WEST NOETSELE

Minimum breedte tussen woningen binnen Wonen-2 en Wonen-Karakteristiek
In de bestemmingen 'Wonen - 2' en 'Wonen - Karakteristiek' wordt op de verbeelding een aanduiding 'minimum breedte' opgenomen om de minimale afstand aan te geven tussen de zijgevellijnen van de hoofdgebouwen. In de regels wordt de regeling toegevoegd aan respectievelijk artikel 14, lid 2 en artikel 15, lid 2. Zie artikel 20.10 en 24.3.

NIJVERDAL ZUID

Bouwdiepte
In de bestemmingen 'Wonen - 1' en 'Wonen - 2' wordt in artikel 13, lid 2 en artikel 14, lid 2, sub a3 de volgende zinsnede gewist: "met dien verstande dat het hoofdgebouw in de voorgevellijn wordt gebouwd". Zie artikel 19.9 en 20.12.

BEDRIJVENTERREIN 'T LOCHTER 2013

Algemene afwijkingsregels
In de algemene afwijkingsregels (artikel 13) is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen voor het bouwen van liftschachten. Hieraan wordt toegevoegd: technische installaties en ondergeschikte bouwdelen. Zie artikel 33.1 van de regels.

Webwinkels en afhaalpunten
In de bestemming 'Bedrijf' (artikel 4) wordt in lid 4.1 (bestemmingsomschrijving) na sub c een nieuw sub d ingevoegd waarbij webwinkels en/of afhaalpunten mogelijk worden gemaakt. De bestaande subleden d tot en met j worden doorgenummerd. Zie artikel 6.7 van de regels. Daarnaast wordt binnen de bestemming een webshop mogelijk gemaakt.

In artikel 1 wordt een definitie van 'webwinkel' en 'afhaalpunt' toegevoegd.

Afwijkingsbevoegdheid overschrijding bouwhoogte en overschrijding afstand tot zijdelingse perceelsgrenzen
In de bestemming 'Bedrijf' (artikel 4) worden in lid 4.3 (afwijken van de bouwregels) twee afwijkingsbevoegdheden toegevoegd:

  • waarin overschrijding van de bouwhoogte mogelijk wordt gemaakt tot 15 m en voor maximaal 50% van de oppervlakte aan bedrijfsbebouwing, niet zijnde bedrijfswoningen en bijgebouwen;
  • waarin overschrijding van de afstand tot de zijdelingse perceelsgrenzen mogelijk wordt gemaakt.

Zie artikel 6.8 van de regels.

Bedrijventerrein 't Lochter III
De gronden maken deel uit van het bestemmingsplan Bedrijventerrein 't Lochter III. De gronden hebben de bestemming 'Bedrijfsdoeleinden'.

Voor het middendeel van dit bedrijventerrein wordt aan de west- en oostkant de afstand van de bouwgrens tot de perceelsgrens verkleind van 10 m naar 5 m. De verbeelding wordt op dit punt aangepast.

Het bestaande tankstation zonder lpg wordt aangeduid.

In de regels wordt in de bouwregels toegevoegd dat de maximale bouwhoogten gelden zoals opgenomen op de verbeelding of de bestaande bouwhoogte indien dat meer is.

In de regels was voor het onderste gedeelte van Randzone landschap een aanduiding van de maximum bouwhoogte (8 m) opgenomen. Dit wordt gewijzigd in en aanduiding 'minimum bouwhoogte (8 m), maximum bouwhoogte (12 m)'. Dit om ervoor te zorgen dat met een kap de bouwhoogte 12 m kan bedragen en met een plat dak maximaal 8 m. Dit zorgt er ook voor dat de overgang tussen het onderste en bovenste gedeelte minder hard is.

In de regels wordt in de afwijkingsregels voor het bouwen opgenomen dat:

  • De bouwhoogte van bedrijfsgebouwen mag worden overschreden tot 15 m voor maximaal 50% van de oppervlakte van het bedrijfsgebouw, mits de noodzaak vanuit de bedrijfsvoering is aangetoond en de en de architectonische kwaliteit van het ontwerp op basis van het beeldkwaliteitsplan is geborgd. (zie beeldkwaliteitsplan bij het bestemmingsplan Bedrijventerrein 't Lochter III) en met dien verstande dat de afstand tot de perceelsgrens (binnen het bouwvlak, 5 m) niet mag worden verkleind.
  • De bouwhoogte mag worden overschreden voor het bouwen van liftschachten, technische installaties en ondergeschikte bouwdelen.
  • De bouwhoogte mag worden overschreden voor het bouwen van silo's indien de noodzaak voor de bedrijfsvoering is aangetoond, deze worden ingepakt en de architectonische kwaliteit van het ontwerp op basis van het beeldkwaliteitsplan is geborgd.

In de regels wordt in de afwijkingsregels voor het gebruik opgenomen dat kan worden afgeweken van de regels voor de vestiging van detailhandel in motorbrandstoffen.

Zie artikel 7.1, 9.2, 12.3 en 16.3 .

BESTEMMINGSPLAN HELLENDOORN NOORD 2017

Dove gevels
In artikel 9.2, sub a, onder 11 is een regeling opgenomen voor dove gevels op de tweede bouwlaag. Dit wordt gewijzigd naar dove gevels op de verdiepingen.

In de afwijkingsregels is in artikel 9.4.11 een foutieve verwijzing opgenomen. Deze verwijzing wordt in voorliggend plan gewijzigd van 10.2 naar 9.2. Zie artikel 19.11.

BESTEMMINGSPLAN HAARLE 2017

Bedrijfswoningen
In de bestemming 'Bedrijf' (artikel 4) zijn uitsluitend bestaande bedrijfswoningen toegestaan en bij afwijking (artikel 4.3.4) kunnen burgemeester en wethouders met een omgevingsvergunning afwijken van deze bepaling en het bouwen van een bedrijfswoning toestaan. In het bestemmingsplan ontbrak per abuis deze bepaling.

In het voorliggende plan wordt de mogelijkheid gegeven om bij afwijking een bedrijfswoning te bouwen. Zie artikel 6.9 van de regels.

Afstand tot de perceelsgrenzen
In de bestemming 'Bedrijf' (artikel 4) ontbreekt een regeling over de afstand van de bedrijfsbebouwing tot de perceelsgrenzen. In voorliggend plan worden de bouwregels op dit punt aangevuld. Zie artikel 6.10 van de regels.

BESTEMMINGSPLAN BUITENGEBIED

Bijgebouwenregeling
In artikel 28.2 (bestaand bebouwingspercentage) van het bestemmingsplan Buitengebied is aangegeven dat in die gevallen dat een bestaand bebouwingspercentage, dat in overeenstemming met het bepaalde in de Woningwet tot stand is gekomen, meer bedraagt dan in de bouwregels in hoofdstuk 2 van de regels is voorgeschreven, geldt dat bebouwingspercentage in afwijking daarvan als maximaal toegestaan. In het geval er voor een bijgebouw een bouwvergunning is verleend, bepaalt artikel 28.2 dus dat de bestaande oppervlakte vóór gaat op de bouwregels van hoofdstuk 2, waaronder artikel 17 (Wonen). Dit heeft tot gevolg, dat de saneringsregeling van artikel 17.3.6 (ontheffing oppervlakte bijgebouwen met saneringsvoorwaarde) niet meer kan worden toegepast.

Omdat dat niet de bedoeling was van de regeling in artikel 28.2, wordt aan deze bepaling toegevoegd dat dit niet geldt voor de saneringsregeling als bedoeld in artikel 17.3.6.

De regels worden op dit punt aangepast. Zie artikel 32.1 van de regels.

Plattelandswoning
In het voorliggende plan wordt een afwijkingsregeling opgenomen voor het gebruik van agrarische bedrijfswoningen als plattelandswoning. In de definities is in lid 1.9 een definitie van de plattelandswoning opgenomen. Zie artikel 33.3 van de regels.

Vergroten inhoud woonruimte in voormalige boerderij
Artikel 17.3.4 (ontheffing inhoud woonruimte in voormalige boerderij) wordt geschrapt, omdat deze regeling niets toevoegt.

De regels worden op dit punt aangepast. Zie artikel 18.5van de regels.

Vrijstaande bijgebouwen en overkappingen bij recreatiewoning
In de bestemming 'Recreatie - Recreatiewoning' is in de bouwregels opgenomen dat de inhoud van een recreatiewoning met bijbehorende bergruimte niet meer dan 300 m3 bedraagt. Voor (vrijstaande) bijgebouwen en overkappingen is geen regeling opgenomen. In het voorliggende plan wordt dit alsnog geregeld.

Zie artikel 31.2 van de regels.

Stacaravans
Het begrip 'stacaravan' in artikel 1 wordt gewijzigd in 'stacaravan/chalet'. De zinsnede 'voorzien van een as/wielstelsel' wordt geschrapt. Zie artikel 1.10 van de regels.

Windmolens
In het voorliggend plan wordt een afwijkingsbevoegdheid toegevoegd om medewerking te verlenen aan de plaatsing van kleinschalige windturbines. Het plaatsen van kleinschalige windturbines is gericht op het winnen van duurzame energie voor eigen gebruik. Daarom zullen deze windturbines alleen worden toegestaan bij (niet-)agrarische bedrijven in het buitengebied.

Zie artikel 33.2 van de regels.

Niet-agrarische nevenactiviteiten

Op basis van de recent vastgestelde visie recreactie en toerisme is de wens om het veel voorkomende kamperen bij de boer te beperken en meer ruimte te bieden aan nieuwe aanvullende recreatieve voorzieningen. Het aantal kampeerplaatsen per bouwvlak zal hierdoor worden beperkt in de bestemmingen Agrarisch, Agrarisch met waarden en Wonen. Voor reeds bestaande situaties is een uitzondering opgenomen. De maximale oppervlakte voor opslag- en stallingsbedrijven wordt in hiervoor genoemde bestemmingen uitgebreid naar 500 m². Zie artikel 4.1, 5.2 en 18.1.

Hoofdstuk 3 Omgevingsaspecten

Doordat deze herziening uitsluitend een bestemmingsplantechnische aanpassing betreft, is de toetsing van de omgevingsaspecten, zoals geluidhinder, luchtkwaliteit, bodem, milieuzonering, externe veiligheid, archeologie en cultuurhistorie, ecologie, m.e.r. en water et cetera niet noodzakelijk.

Wat betreft de actualisering van diverse bestemmingen is in Hoofdstuk 2 stilgestaan bij de motivering van de wijziging.

Wat betreft de uniforme parkeernormen vindt geen toename van bebouwing plaats en de bebouwingscontouren en -mogelijkheden worden niet verruimd. Dit bestemmingsplan heeft in ruimtelijk-functionele zin aldus een dusdanig beperkte impact dat nadere onderzoeken of motivering niet nodig zijn. Er zullen geen onevenredige ruimtelijke effecten optreden waardoor belangen van derden worden aangetast.

Hoofdstuk 4 Juridische vormgeving

4.1 Algemeen

De Wet ruimtelijke ordening (Wro) bevat de regeling voor de opzet en de inhoud van een bestemmingsplan. In het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) is deze regeling verder uitgewerkt. Het bestemmingsplan bestaat uit:

  • a. een verbeelding van het bestemmingsplangebied waarin alle bestemmingen van de gronden worden aangewezen;
  • b. de regels waarin de bestemmingen worden beschreven en waarbij per bestemming het doel wordt of de doeleinden worden genoemd;
  • c. een toelichting waarin onder meer het relevante beleid op verschillende overheidsniveaus wordt beschreven, een toets plaatsvindt aan de milieuaspecten en de bestemmingsregels worden toegelicht.

Ook zijn de regels van de Standaard Vergelijkbare BestemmingsPlannen 2012 (SVBP 2012) toegepast. Met deze standaard worden de regels en de verbeelding zodanig opgebouwd en ingericht dat bestemmingsplannen goed met elkaar kunnen worden vergeleken.

Het bestemmingsplan, met de daarbij behorende toelichting, wordt langs elektronische weg vastgelegd en ook in die vorm vastgesteld, tegelijk met een analoge versie van het bestemmingsplan. Als de digitale en analoge versie tot interpretatieverschillen leiden, is de digitale versie beslissend.

4.2 Bestemmingsplanregels

De regels zijn opgebouwd uit een aantal hoofdstukken. Deze indeling ziet er als volgt uit:

4.2.1 Inleidende regels

In Artikel 1 is een uitleg van de in het bestemmingsplan gebruikte begrippen opgenomen. Artikel 2 bevat bepalingen over de wijze van meten

In Artikel 3 wordt aangegeven dat dit bestemmingsplan een aanvulling is op de bestemmingsplannen die gelden binnen het plangebied. De lijst van bestemmingsplannen is opgenomen in Bijlage 1. Het plan kan niet los worden gezien van de onderliggende plannen en moet in samenhang worden gelezen. In geval van strijdigheid van bepalingen, gaan de bepalingen van voorliggend veegplan voor.

4.2.2 Bestemmingsregels

In hoofdstuk 2 zijn de bestemmingen opgenomen in Artikel 5 tot en met Artikel 30. In dit hoofdstuk worden bestemmingsgewijze en adresgewijze wijzigingen geregeld. De toelichting op deze wijzigingen is in Hoofdstuk 2 van de toelichting uitgewerkt.

De bestemmingen die naar aanleiding van de actualisering komen te gelden voor een adres, zijn gebaseerd op het moederbestemmingsplan waarin het adres gelegen is. In de regels van voorliggend bestemmingsplan zal daarom bij de nieuwe bestemming een koppeling worden gemaakt met het moederbestemmingsplan.

De (dubbel)bestemmingen, aanduidingen, maatvoering die niét wijzigen voor een adres, worden overgenomen door middel van een van toepassing verklaring. Deze worden ook overgenomen, om te voorkomen dat deze bestemmingen worden 'overruled' door voorliggend bestemmingsplan. Ook voor deze bestemmingen geldt dat wordt verwezen naar het moederbestemmingsplan. Hetzelfde is gedaan voor de algemene aanduidingsregels (in Artikel 34 Algemene aanduidingsregels.

4.2.3 Algemene regels

Anti-dubbeltelregel
Het doel van de anti-dubbeltelregel (Artikel 31) is om te voorkomen dat, wanneer volgens een bestemmingsplan bepaalde gebouwen niet meer dan een bepaald deel van een bouwperceel mogen beslaan, het opengebleven terrein nog eens meetelt bij het toestaan van een ander gebouw, waaraan een soortgelijke eis wordt gesteld. Kort gezegd, komt het erop neer, dat grond die één keer in beschouwing is genomen voor het toestaan van gebouwen, niet een tweede maal mag meetellen voor de toelaatbaarheid van andere gebouwen, als die grond inmiddels tot een ander bouwperceel is gaan behoren.

Daarnaast zijn de algemene bouwregels, algemene afwijkingsregels en de overige regels opgenomen. Ook hierin zijn bepalingen opgenomen die verwijzen naar bestemmingen in diverse bestemmingsplannen.

4.2.4 Overgangs- en slotregels

In dit hoofdstuk zijn het overgangsrecht en de slotregel opgenomen in respectievelijk Artikel 35 en Artikel 36. Voor de redactie van het overgangsrecht geldt het Besluit ruimtelijke ordening. Bebouwing die niet voldoet aan de bepalingen van dit bestemmingsplan is onder het overgangsrecht gebracht. Een geringe uitbreiding van de bebouwing met 10% wordt mogelijk gemaakt.

Het gebruik van gronden en bebouwing dat in strijd is met dit nieuwe bestemmingsplan op het tijdstip van inwerkingtreding, mag in beginsel worden voortgezet. Wijziging van dit strijdige gebruik is verboden, indien de afwijking van het plan wordt vergroot. Indien het strijdige gebruik, na het tijdstip van inwerkingtreding van het plan voor een periode langer dan een jaar wordt onderbroken, is het verboden dit gebruik daarna te hervatten of te laten hervatten.

In de slotregel van het bestemmingsplan wordt aangegeven onder welke titel het bestemmingsplan wordt vastgelegd.

Hoofdstuk 5 Uitvoerbaarheid

5.1 Economische uitvoerbaarheid

Het veegplan maakt geen ontwikkelingen mogelijk. Het plan leidt daarom ook niet tot kosten en kan dus als economisch uitvoerbaar worden geacht. Het is daarom niet noodzakelijk een exploitatieplan of een overeenkomst over kostenverhaal op te stellen.

De actualiseringen en partiële herzieningen die worden doorgevoerd met voorliggend veegplan zijn geen plannen zoals bedoeld in artikel 6.2.1 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro). Een grondexploitatieplan en anterieure overeenkomsten zijn dus niet aan de orde. De economische uitvoerbaarheid is daarmee gegarandeerd.

5.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

Voorontwerp
Omdat de ontwikkeling die dit bestemmingsplan mogelijk maakt slechts een beperkte invloed op de omgeving heeft, heeft de gemeente geen gelegenheid geboden om een inspraakreactie op het bestemmingsplan in te dienen.

Vooroverleg
Het veegplan is in het kader van het wettelijke vooroverleg (artikel 3.1.1 van het Bro) aan de provincie, het waterschap en andere vooroverleginstanties voorgelegd. Dit vooroverleg heeft niet geresulteerd in wijzigingen van het plan.

Zienswijzen
Het ontwerp veegplan heeft vanaf vrijdag 22 december 2023 gedurende zes weken, tot en met vrijdag 2 februari 2024 ter inzage gelegen. Gedurende deze periode heeft iedereen de mogelijkheid gehad om een zienswijze in te dienen. Binnen deze termijn zijn geen zienswijzen met betrekking tot dit veegplan binnengekomen. Wel zijn er ten opzichte van het ontwerp een aantal ambtshalve wijzigingen doorgevoerd. Deze wijzigingen zijn bijgevoegd als Bijlage 1 bij deze toelichting.