direct naar inhoud van 5.4 Algemene regels
Plan: Landgoed Veldhuizenweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0163.BPBULGVELDHUIZWEG-VG01

5.4 Algemene regels

Artikel 9 Algemene gebruiksregels
Dit artikel bevat algemene bepalingen voor:
­ wat onder een verboden gebruik moet worden verstaan;

­ het uitoefenen van vrije beroepen bij woningen;

­ ontheffing voor het uitoefenen van "beroep aan huis";

­ ontheffing voor het oprichten van een paardenbak.

Artikel 10 Algemene ontheffingsregels
Dit artikel geeft aan onder welke voorwaarden burgemeester en wethouders ontheffing kunnen verlenen voor onder meer het realiseren van een extra woonruimte binnen de bestaande woning en/of het bewonen van een bijgebouw. Deze artikelen zijn met name opgenomen ten behoeve van "mantelzorg". Daarnaast is een aantal algemene ontheffingsmogelijkheden opgenomen.

Artikel 11 Aanlegvergunning
Ter bescherming van de natuur- en landschapswaarden zal een aantal werken en werkzaamheden (buiten het bouwvlak) moeten worden getoetst op hun effect op de natuur- en landschapswaarden. Door een aanlegvergunning te eisen heeft de gemeente een dergelijk toetsingsmoment. Deze werkzaamheden zijn dus niet bij voorbaat strijdig met de natuur- en landschapswaarden. Wanneer de werkzaamheden geen blijvende, wezenlijke invloed hebben op de natuur- en landschapswaarden, zal een aanlegvergunning worden verleend.

Een aanlegvergunning hoeft niet te worden aangevraagd wanneer er sprake is van een normaal onderhoud of beheer. Onder normale onderhoudswerkzaamheden worden werkzaamheden verstaan die periodiek moeten worden uitgevoerd ter instandhouding van de binnen een gebied aanwezige functies en waarden, zoals deze blijken uit de opgenomen bestemming. Ook is geen aanlegvergunning vereist voor werken en werkzaamheden die plaatsvinden overeenkomstig de provinciale subsidieregeling natuurbeheer.

Voor het vellen en rooien van houtopstanden hoeft geen aanlegvergunning te worden aangevraagd, aangezien dat al afdoende wordt beschermd door middel van de Kapverordening. Teneinde doublures in regelgeving te voorkomen is dit niet in het aanlegvergunningstelsel opgenomen.

Verder zijn er geen aanlegvergunningen opgenomen voor wijzigingen in de waterhuishouding, zoals het graven of dempen van watergangen. Blijkens overleg met de waterschappen zou daardoor een doublure ontstaan met de Keur. De waterschappen hebben aangegeven dit ongewenst te vinden. Bij een wijziging in de waterhuishouding dient een ontheffing van de Keur aangevraagd te worden bij het desbetreffende waterschap.