direct naar inhoud van 3.2 Cultuurhistorie en archeologie
Plan: Landgoed Veldhuizenweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0163.BPBULGVELDHUIZWEG-VG01

3.2 Cultuurhistorie en archeologie

Huidige situatie
De dekzandrug in het plangebied is als es herkenbaar. De hogere zandgronden vormden een goede ondergrond voor een agrarisch gebruik. Door het gedurende tientallen jaren bemesten van de zandrug, is deze rug kunstmatig opgehoogd waardoor de bolling is ontstaan.

De locaties waar wordt verwacht dat archeologisch erfgoed kan worden aangetroffen, staan aangegeven op de Indicatieve Kaart van Archeologische Waarden (IKAW). In dit gebied kunnen archeologische sporen worden verwacht, maar deze zijn tot nu toe nog niet aangetoond. De IKAW geeft aan dat de trefkans aan de oostkant van het plangebied overwegend laag is. Een gedeelte in het midden van het plangebied heeft een hoge trefkans en de rest heeft een middelhoge trefkans.

afbeelding "i_NL.IMRO.0163.BPBULGVELDHUIZWEG-VG01_0005.jpg"

Figuur 3.2 Plangebied in 1900 (bron: www.kich.nl)

Archeologisch Adviesbureau RAAP heeft in oktober 2008 een bureau- en inventariserend veldonderzoek uitgevoerd in de plangebieden Schuilenburgerweg en Veldhuizenweg. Dit onderzoek diende plaats te vinden in verband met te realiseren nieuwbouw op vier afzonderlijke bouwkavels. Tijdens het inventariserend veldonderzoek zijn geen aanwijzingen gevonden voor de aanwezigheid van archeologische resten in de plangebieden Schuilenburgerweg en Veldhuizenweg.

De ondiepe geologische ondergrond in plangebied Veldhuizenweg bestaat uit dekzand. In de bouwkavel ten zuiden van de Veldhuizenweg is in het dekzand een met klei- en veenlagen opgevulde geul geconstateerd. De bodemopbouw in beide bouwkavels is verstoord door recente agrarische activiteiten. Binnen geen van de bouwkavels zijn archeologische indicatoren aangetroffen.

Uit plangebied Veldhuizenweg staan geen archeologische vindplaatsen geregistreerd in ARCHIS. Uit de directe omgeving zijn wel enkele vindplaatsen bekend. Het betreft een terrein van zeer hoge archeologische waarde waar zich twee grafheuvels uit de periode Neolithicum-Bronstijd bevinden, een stenen hamerbijl uit het Neolithicum en een nederzetting uit de Romeinse tijd.

Toekomstige situatie
De es wordt in de toekomst visueel versterkt door de randen aan te zetten met opgaande beplanting. Het nieuwe landhuis en de nieuwe landgoedwoning zijn buiten de es gesitueerd, zodat deze zoveel mogelijk in tact blijft. Voor het overige heeft het ontwerp geen invloed op cultuurhistorie en archeologie.

Vanuit archeologisch oogpunt kan de geplande ingreep zonder bezwaren worden uitgevoerd. Indien bij de realisatie van de geplande nieuwbouw onverwacht archeologische resten worden aangetroffen, dan is conform artikel 53 van de Monumentenwet 2008 aanmelding van de desbetreffende vondsten bij het bevoegd gezag (de gemeente Hellendoorn) verplicht.