direct naar inhoud van 3.2 Juridische vormgeving
Plan: Bedrijventerrein Broeklanden
Status: vastgesteld
Plantype: beheersverordening
IMRO-idn: NL.IMRO.0160.BV00007-VG01

3.2 Juridische vormgeving

Zoals hiervoor in de inleiding is aangegeven, is er in dit gebied voor gekozen om voor Broeklanden een beheersverordening vast op te stellen. Binnen het beheersgebied worden alleen 'ontwikkelingen' meegenomen die deel uitmaken van het vigerend bestemmingsplan. Ook nieuwe wet- en regelgeving, die verplicht in ieder ruimtelijke plan moet worden meegenomen, zijn vertaald in deze beheersverordening.

3.2.1 Inleiding

Bij een beheersverordening moet het bestaande gebruik worden geregeld. De vraag rijst dan wat bestaand gebruik is. In de Handreiking Beheersverordening van de Vereniging Nederlandse gemeenten (VNG) is onder meer aangegeven dat het begrip 'bestaand' op twee manieren kan worden gedefinieerd. Gebruik in 'enge zin' is het gebruik dat feitelijk bestaand is op het moment van het vaststellen van de beheersverordening. Dit geldt zowel voor het gebruik zowel van gronden als van de aanwezige bouwwerken. Gebruik in 'ruime zin' gaat uit van het vigerende bestemmingsplan en van verleende omgevingsvergunningen voor planologisch afwijken.

De VNG adviseert bij een keuze voor een beheersverordening uit te gaan van de 'ruime' definitie 'gebruik in ruime zin'. Daarbij wordt als basis het vigerend bestemmingsplan gekozen. De gemeente Hardenberg gaat hierin mee.

De eerder genoemde 'ontwikkelingen' die in deze beheersverordening zijn meegenomen zijn activiteiten die passen binnen het bovengenoemde kader. Het betreft overname van de vigerende regeling en gaat om de invulling van de bebouwing op een aantal reeds bouwrijpe bouwkavels. Dit zijn geen gronden waar nieuw beleid wordt voorgestaan of waar discussie over is ten aanzien van een andere invulling.

3.2.2 Juridische opzet

De Wro geeft niet aan uit welke elementen een beheersverordening is opgebouwd, c.q. waaruit deze bestaat. De Regeling standaarden ruimtelijke ordening 2008 geeft aan dat de beheersverordening wordt vormgegeven, ingericht en beschikbaar gesteld overeenkomstig IMRO2008 en STRI2008. De voorliggende beheersverordening voldoet aan deze vereisten.

Deze beheersverordening bestaat uit:

  • een verbeelding;
  • regels;
  • een toelichting.

In de verbeelding zijn de bestemmingen, aanduidingen en bouwvlakken opgenomen.

De regels zijn als volgt opgebouwd:

  • Inleidende regels;
  • Bestemmingsregels;
  • Algemene regels
  • Overgangs- en slotregels.
3.2.3 Bestemmingen

Bij het bepalen van de regels is aangesloten bij de vigerende bestemmingsplannen en de huidige situatie. Daarnaast is zoveel mogelijk aangesloten bij systematiek van de beheersverordeningen en bestemmingsplannen die op dit moment worden geactualiseerd, zoals Haardijk. De beheersverordening kent vier bestemmingen.

Bedrijventerrein - Industrie

Het bedrijventerrein is een gezoneerd terrein als bedoeld in de Wet geluidhinder. Aan de zuidkant van het terrein zijn geluidzoneringsplichtige inrichtingen toegestaan, in de verbeelding zijn deze gronden voorzien van een aanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - geluidzoneringsplichtige inrichtingen'.

Daarnaast is binnen deze bestemming een interne zonering opgenomen om milieuoverlast te voorkomen voor nabijgelegen bestaande woningen aan de Emtenbroekerdijk. De zoneringsmethode is afgeleid van de VNG-brochure Bedrijven en Milieuzonering. Het idee is dat op bedrijfspercelen die het dichtst bij hindergevoelige objecten zijn gelegen, alleen de laagste milieucategorieën zijn toegestaan. Ook geldt hier een lagere maximale bouwhoogte.

De interne zonering komt grotendeels overeen met de vigerende zonering (uit het bestemmingsplan Bedrijventerrein Broeklanden) en wijkt alleen af daar waar deze aansluit op het bestemmingsplan Kop van Broeklanden omdat de woning op dat terrein inmiddels is wegbestemd en zonering daaromheen dus niet meer aan de orde is.

Naast bovengenoemde zoneringen die ook in het vigerend bestemmingsplan waren opgenomen, zijn Mer-plichtige inrichtingen in deze verordening eveneens uitgesloten. Deze regel past bij het verordeningskarakter en draagt er mede toe bij dat de beoogde effecten vanuit het bedrijventerrein beperkt zullen blijven.

Het bouwperceel kan door de diverse bouwregels niet volledig worden bebouwd. Bedrijfsgebouwen moeten achter de rooilijn en op een afstand van ten minste 5 m uit enige perceelgrens worden gebouwd alsmede op een afstand van ten minste 50 m uit het hart van het kanaal Almelo - De Haandrik. Ook dient voldoende ruimte aanwezig te zijn voor parkeren en laden en lossen.

Groen

Deze bestemming betreft een direct langs de Emtenbroekerdijk geprojecteerde groenstrook.

Verkeer

De hoofdwegen in het plangebied zijn bestemd als Verkeer. De overige wegen zijn binnen de gebiedsbestemmingen opgenomen.

Water

De belangrijkste watergangen en waterpartijen binnen het verordeningsgebied zijn bestemd als Water.

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.BV00007-VG01_0006.jpg"