direct naar inhoud van 6.2 Inrichtingsplan
Plan: Buitengebied Gramsbergen, Slagenweg 5 Anerveen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0160.BP00127-VG01

6.2 Inrichtingsplan

6.2.1 Algemeen

Door Odin Landschapsontwerpers is een landschapsinpassingsplan opgesteld (integraal opgenomen in Bijlage 6). In dit landschapsplan zijn de uitgangspunten van de opdrachtgever en het landschap (leidend hierbij zijn de gebiedskenmerken) vertaald in een concreet landschappelijk inpassingsplan.

In afbeelding 6.3 is het landschapsplan schematisch weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.BP00127-VG01_0020.png"

Afbeelding 6.3 Plan landschappelijke inpassing (Bron: ODIN Landschapsontwerpers)

De inpassing is op te delen in drie niveaus:

  • 1. Bedrijfsterrein (hogere bebouwing - tanks, schuren, opslag)
  • 2. Bedrijfsterrein (lagere bebouwing - locatie bij de algenvijvers)
  • 3. Entree Slagenweg
6.2.2 Bedrijfsterrein (hogere bebouwing - tanks, schuren, opslag)

Dit deel van het terrein betreft de schuren, tanks met puntdaken en de mestplaats. Door de hoogte en kleur van de bebouwing is dit deel zeer massief aanwezig in het open landschap. Door de aanleg van de bestaande grondwal is de overgang naar het landschap door de kleurstelling deels al verzacht. In de nieuwe situatie wordt de grondwal verlengd.

Aan drie zijden (excl. zijde Slagenweg) is er in de nieuwe situatie een uniforme wal met gras. Door de aanleg van een groenstrook met bomen, op de overgang van wal en landschap wordt de bebouwing en cultuurlijke vormgeving van de wal uit het zicht van de omgeving onttrokken.

De boomsoort moet goed aansluiten bij het landschap en moet daarnaast ook contrasteren met de bomen die langs de Slagenweg en Krimweg staan. De soortkeuze voor Fraxinus excelsior (gewone es) en Quercus robur (zomereik) die langs deze wegen staan valt dus af. De strook krijgt een breedte van 5.50 meter.

6.2.3 Bedrijfsterrein (lagere bebouwing - locatie bij de algenvijvers)

Bij dit deel van het bedrijventerrein zal de bebouwing niet hoger dan 3 meter boven het maaiveld uitsteken, dit wordt vastgelegd in het bestemmingsplan. Dit deel van het terrein is vanuit de omgeving minder dominant aanwezig dan het deel zoals hiervoor beschreven. Om de openheid van het landschap te respecteren is daarom gekozen voor de aanplant van streekeigen heesters in een groenstrook. De strook krijgt evenals de strook waarin de bomen worden aangeplant een breedte van 5.50 meter.

6.2.4 Entree Slagenweg

De groene hekwerken die bij de entree aan de Slagenweg staan worden in de nieuwe situatie groen ingepakt. Het gebiedsvreemde hekwerk wordt beplant met een streekeigen haag.

Naast de hierboven beschreven niveaus bestaat het plangebied uit twee andere kenmerkende landschapsonderdelen.

Waterloop

De bestaande waterloop zal blijven bestaan ter ontwatering van de agrarische percelen. Het deel dat het terrein kruist zal verplaatst worden naar de rand van het terrein op de erfgrens met het agrarisch perceel dat niet in eigendom is van initiatiefnemer. De waterloop zal aansluiten op de bestaande sloot langs de Slagenweg. Het voorstel weergegeven in afbeelding 6.3 is besproken met het waterschap Velt en Vecht. Het waterschap heeft aangegeven in te kunnen stemmen met het verleggen van de waterloop. Tussen de watergang en het perceel van initiatiefnemer (groenstrook) komt een schouwpad van 3.50 meter.


Bestaand groen

De bestaande zomereiken op het terrein worden gehandhaafd evenals de jonge kastanjes die bij de entree ter hoogte van de Slagenweg zijn aangeplant.