direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Dedemsvaart (herziening)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0160.0000BP00225-VG01

Toelichting

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.0000BP00225-VG01_0001.jpg"

Gemeente Hardenberg, bron: Topografische Dienst

Hoofdstuk 1 Aanleiding

Aanleiding

Op 20 november 2012 heeft de raad van de gemeente Hardenberg het bestemmingsplan Dedemsvaart gewijzigd vastgesteld. Tegen het vaststellingsbesluit is beroep ingesteld. De Raad van State heeft uitspraak gedaan in de vorm van een tussenuitspraak luidend dat, wat betreft het beroep van appellant, het besluit van 20 november 2012 in strijd met artikel 3:46 van de Algemene wet bestuursrecht is genomen. De Afdeling concludeerde dat de raad niet toereikend heeft gemotiveerd dat de met het plan mogelijk gemaakte ontwikkelingen niet zullen leiden tot onaanvaardbare geluidhinder ter plaatse van het perceel van appellant aan de Moerheimstraat 86 als gevolg van de activiteiten op het naastgelegen perceel Moerheimstraat 84, Stichting Tuinen Mien Ruys. De raad heeft het besluit d.d. 20 november 2012 alsnog toereikend gemotiveerd en gewijzigd en op 18 februari 2014 heeft de raad het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan Dedemsvaart, betrekking hebbend op Moerheimstraat 86 (bestemming Groen - Park) gewijzigd vastgesteld.

Na vaststelling eind 2012 zijn er enkele omissies in het plan ontdekt, zoals een verkeerde bestemming van het perceel Hoofdvaart 178 en het kalkoventerrein. Middels voorliggende (correctieve) herziening worden deze omissies hersteld. Ook zijn de regels van het bestemmingsplan op enkele onderdelen gewijzigd, waardoor er meer duidelijkheid, dan wel rechtszekerheid ontstaat. Met dit bestemmingsplan worden alleen de wijzigingen vastgelegd. Voor het overige blijft het bestemmingsplan Dedemsvaart onverminderd van kracht.

Alle aanpassingen die in deze correctieve herziening worden gedaan, zijn van geringe omvang en sorteren geen (significante) effecten ten opzichte van het op 20 november 2012 en 18 februari 2014 vastgestelde bestemmingsplan. Het betreft geringe correcties en aanpassingen die de juridische regeling in overeenstemming brengt met de feitelijke situatie. Voor nadere informatie en onderzoeken wordt daarom verwezen naar de toelichting behorende bij het bestemmingsplan Dedemsvaart. In hoofdstuk 2 is een compleet overzicht opgenomen van de wijzigingen.

Op de overzichtskaart voor in dit plan zijn de ligging en globale begrenzing van de gewijzigde percelen aangegeven.

Planopzet

Dit bestemmingsplan is een gedeeltelijke herziening van het bestemmingsplan Dedemsvaart. Het bestemmingsplan Dedemsvaart, vastgesteld op 20 november 2012 en gewijzigd vastgesteld op 18 februari 2014, blijft van kracht. Het voorliggende bestemmingsplan is een aanvulling op het vastgestelde bestemmingsplan Dedemsvaart. Deze aanvulling bestaat uit een verbeelding en een set regels. De aanvullingen en aanpassingen op het bestemmingsplan Dedemsvaart zijn ter verduidelijking vetgedrukt of met doorhalingen aangegeven. De regels zijn van toepassing op het totale gebied van het bestemmingsplan. Om deze reden valt het hele plangebied ook onder deze herziening, de planbegrenzing van de herziening valt dus samen met de begrenzing van het bestemmingsplan Dedemsvaart, vastgesteld op 20 november 2012 en gewijzigd vastgesteld op 18 februari 2014. De regels vervangen dus de regels van het bestemmingsplan Dedemsvaart, vastgesteld op 20 november 2012 en gewijzigd vastgesteld op 18 februari 2014 en kunnen worden gelezen in samenhang met de verbeelding van het bestemmingsplan Dedemsvaart en de verbeelding van deze herziening.

De verbeelding bevat naast de plancontour die het gehele plangebied omvat een aantal bestemmingen en aanduidingen, die ook in het bestemmingsplan Dedemsvaart zijn opgenomen. De bestemmingen en aanduidingen geven de veranderingen op de verbeelding weer ten opzichte van het bestemmingsplan Dedemsvaart, vastgesteld op 20 november 2012 gewijzigd vastgesteld op 18 februari 2014. Ter plaatse van een (gekleurde) bestemming op de verbeelding wordt de bestemming uit het bestemmingsplan van 20 november 2012 vervangen door deze bestemming.


De aanduidingen die op de verbeelding van deze herziening zijn opgenomen zijn slechts een aanvulling op de vigerende verbeelding van het vastgestelde bestemmingsplan Dedemsvaart. Voor de volledigheid zijn de onderliggende bestemmingen en aanduidingen die voor deze percelen gelden ook in de verbeelding opgenomen, hieraan is echter niets veranderd.


In de regels van dit bestemmingsplan is lid 23.4 Van toepassing verklaring toegevoegd, waarin het voorgaande juridisch als volgt is verwoord en vastgelegd. Vanwege de standaardiseringseisen (digitalisering) is het artikel opgenomen onder 'Overige regels', in het vierde hoofdstuk 'Algemene regels'.


23.4 Van toepassing verklaring

Het bestemmingsplan bestemmingsplan Dedemsvaart van de gemeente Hardenberg, vastgesteld door de gemeenteraad op 20 november 2012 en gewijzigd vastgesteld op 18 februari 2014, blijft van toepassing, met dien verstande dat:

  • 1. ter plaatse van de in het bestemmingsplan Dedemsvaart (herziening) opgenomen bestemmingen, de verbeelding van het bestemmingsplan Dedemsvaart, vastgesteld door de gemeenteraad op 20 november 2012 en gewijzigd vastgesteld op 18 februari 2014, volledig inclusief alle ter plaatse geldende aanduidingen wordt vervangen;
  • 2. de regels van het bestemmingsplan Dedemsvaart van de gemeente Hardenberg, vastgesteld door de gemeenteraad op 20 november 2012 en gewijzigd vastgesteld op 18 februari 2014, als volgt worden gewijzigd:
    • a. de tekstdelen welke in dit plan met vet zijn weergegeven, worden aan de regels van het bestemmingsplan Dedemsvaart vastgesteld door de gemeenteraad op 20 november 2012 en gewijzigd vastgesteld op 18 februari 2014 van de gemeente Hardenberg, toegevoegd;
    • b. de tekstdelen welke in dit plan zijn doorgehaald, worden uit de regels van het bestemmingsplan Dedemsvaart vastgesteld door de gemeenteraad op 20 november 2012 en gewijzigd vastgesteld op 18 februari 2014 van de gemeente Hardenberg, verwijderd.


Het voorgaande regelt dat:

  • ter plaatse van de in het bestemmingsplan Dedemsvaart (herziening) opgenomen bestemmingen, de verbeelding van het bestemmingsplan Dedemsvaart, vastgesteld door de gemeenteraad op 20 november 2012 en gewijzigd vastgesteld op 18 februari 2014, inclusief alle ter plaatse geldende aanduidingen wordt vervangen;
  • in de regels door middel van doorhalingen is aangegeven welke regelingen uit het bestemmingsplan Dedemsvaart als gevolg van de herziening zijn komen te vervallen;
  • in de regels door middel van de vet gedrukte tekst is aangegeven welke aanvullingen ten opzichte van het bestemmingsplan Dedemsvaart in de correctieve herziening zijn opgenomen.

Hoofdstuk 2 Wijzigingen

Deze herziening van het bestemmingsplan Dedemsvaart bevat de volgende wijzigingen:

De regels:

  • De definitie van agrarisch bedrijf is gewijzigd en nader gedefinieerd, zodat wordt aangesloten bij het bestemmingsplan voor het Buitengebied van Hardenberg;
  • De bestemmingsbenamingen 'Agrarisch met waarden - Besloten veenontginningenlandschap' en 'Agrarisch met waarden - Open veenontginningenlandschap' in artikel 4 en 5 in de regels zijn tekstueel aangepast naar 'Agrarisch met waarden - Besloten veenontginningslandschap' en 'Agrarisch met waarden - Open veenontginningslandschap', zodat deze in overeenstemming zijn met de benamingen in de verbeelding van het bestemmingsplan Dedemsvaart, vastgesteld door de gemeenteraad op 20 november 2012 en gewijzigd vastgesteld op 18 februari 2014;
  • In artikel 4.2, sub b is de maatvoering voor bebouwing ten behoeve van de ijsbaan gewijzigd; de maximale oppervlakte en bouwhoogte van de bebouwing bedragen niet meer dan de bestaande oppervlakte en bouwhoogte.
  • Aan de in artikel 6.1 opgenomen regels is toegevoegd dat bestaande risicovolle inrichtingen en geluidszoneringsplichtige inrichtingen bij recht zijn toegestaan.
  • In artikel 6.2, sub c, onder 3 is de uitzonderingsregel voor carports verwijderd. Door deze aanpassing wordt aangesloten bij de standaardregeling zoals deze in de gemeente gehanteerd wordt.
  • In de bestemming Bedrijventerrein (artikel 7) zijn de regels omtrent bestaande bedrijven en volumineuze detailhandel nader verduidelijkt.
  • In de artikelen 3, 4, en 5 wordt een aantal malen de term dienstwoning gebruikt, vanwege consistentie wordt dit gewijzgid in 'bedrijfswoning'.
  • In de artikelen 3, 4, en 5 is aan de afwijkingsregels toegevoegd dat bij het afwijken van de bouwregels voor het realiseren van een tweede (bedrijfs)woning, tevens mag worden afgeweken van het bestaande gebruik (het bestaande aantal bedrijfswoningen).
  • Artikel 7.2, sub 8 is als volgt aangevuld: de goot- en bouwhoogte van niet-inpandige bedrijfswoningen bedragen niet meer dan respectievelijk 6 m en 11 m, 'dan wel bedragen niet meer dan de bestaande goot- en bouwhoogte, indien deze meer bedragen'.
  • Aan artikel 11.2, sub a, onder 2 is, omwille van de afstand van de bestaande bebouwing tot de perceelgrens toegevoegd 'dan wel ten minste de afstand van bestaande bebouwing tot de perceelgrens, indien de afstand minder bedraagt'.
  • Aan artikel 12.1 zijn de volgende functies toegevoegd: 'groenvoorzieningen en waterpartijen' en de passage: 'De onder a genoemde dagrecreatieve activiteiten in de vorm van een kalkovencomplex betreffen een museum, theater en een daaraan ondergeschikte horecafunctie'.
  • Aan artikel 14.1 (onder de bestemmingsomschrijving) is de functie water toegevoegd.
  • Aan artikel 16.1, sub a is de tekst 'dan wel niet meer dan het ter plaatse van de aanduiding 'maximum aantal wooneenheden'' toegevoegd.
  • In artikel 16.1 in de bestemmingsomschrijving is de tekst 'onder het doel bedrijf' gewijzigd in 'ter plaatse van de aanduiding 'bedrijf''.
  • In artikel 16.2, sub a, onder 5 is in de regels de aanduiding specifieke vorm van woongebied - nieuwbouwlocatie' tekstueel aangepast, zodat deze in overeenstemming is met de benamingen in de verbeelding van het bestemmingsplan Dedemsvaart, vastgesteld door de gemeenteraad op 20 november 2012 en gewijzigd vastgesteld op 18 februari 2014.
  • In artikel 16.2, sub b, onder 3 is de uitzonderingsregel voor carports verwijderd. Door deze aanpassing wordt aangesloten bij de standaardregeling zoals deze in de gemeente gehanteerd wordt.
  • Aan artikel 16.5.3 is toegevoegd dat voor het realiseren van een woning op een bouwperceel, tevens mag worden afgeweken van het bestaande gebruik (in de regels is in artikel 16.1, sub a voorgeschreven dat alleen het bestaande aantal woningen is toegestaan).

De verbeelding:

  • Het kalkoventerrein aan de Zuidwolderstraat had in de verbeelding per abuis de bestemming 'Groen' gekregen. Aan de gronden is de geĆ«igende bestemming 'Recreatie' toegekend;
  • Hoofdvaart 178 heeft de bestemming 'Woongebied' gekregen. Betreffende percelen waren al via een wijzigingsplan (wijzigingsplan Buitengebied Avereest, locatie Hoofdvaart 178 te Dedemsvaart, vastgesteld op 7 december 2010) bestemd voor woondoeleinden, maar is per abuis gedeeltelijk voor agrarische doeleinden bestemd;
  • Het politiekantoor op het perceel Gentiaanstraat 4b is positief bestemd, middels een bestemming 'Maatschappelijk';
  • De gronden aan de Rollepaal 1-3 met de verkeersbestemming zullen worden aangepast: het verharde gedeelte krijgt de bestemming 'Bedrijventerrein'.

Hoofdstuk 3 Milieuaspecten

In een bestemmingsplan dient aangetoond te worden dat er sprake is van een goede ruimtelijke ordening. Onderdeel hiervan is dat het plan niet in strijd is met een aantal milieuaspecten, zoals bodem en water. Voorliggend bestemmingsplan betreft een reparatieplan, een correctieve herziening van het recentelijk vastgestelde bestemmingsplan Dedemsvaart. De zaken die door middel van dit plan gerepareerd worden zijn over het algemeen van beperkte omvang en van ondergeschikte aard. Een verwijziging naar de milieuaspecten in de toelichting van dit vastgestelde plan volstaat dan ook.

Hoofdstuk 4 Uitvoerbaarheid

4.1 Economische uitvoerbaarheid

De aanpassingen die in deze correctieve herziening worden gedaan op het bestemmingsplan Dedemsvaart hebben allen betrekking op het vastleggen van de feitelijke situatie of ontwikkelingsmogelijkheden die reeds middels eerdere planologische herzieningen waren vastgelegd. Voor de bouwmogelijkheden op het perceel Hoofdvaart 178 is een kostenverhaalovereenkomst tussen de initiatiefnemer en de gemeente Hardenberg gesloten.

4.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

Het ontwerpbestemmingsplan Dedemsvaart (herziening) heeft vanaf 23 september 2014 tot en met

4 november 2014 ter inzage gelegen. Tijdens de inzagetermijn kon een ieder schriftelijk of mondeling een zienswijze kenbaar maken.Naar aanleiding van het ter inzage leggen van het ontwerpbestemmingsplan Dedemsvaart (herziening) zijn twee zienswijzen ingekomen. In het Zienswijzenverslag Bestemmingsplan Dedemsvaart (herziening) zijn de zienswijzen samengevat en voorzien van een gemeentelijke reactie.