direct naar inhoud van 3.3 Toekomstige situatie
Plan: Bestemmingsplan Buitengebied Hardenberg, landhuis Rheezerweg nabij nr. 82 te Diffelen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0160.0000BP00201-VG01

3.3 Toekomstige situatie

LANDSCHAPSINRICHTINGSPLAN

In dit hoofdstuk volgt een beschrijving van het gehele landgoed en het landhuis in het bijzonder.

Voor het gebied is een landschapsinrichtingsplan opgesteld (Landschapsplan en inrichtingsplan landgoed Diffelen, Bureau Waardenburg, rapportnr. 10-178 d.d. 15 november 2010). In dit inrichtingsplan wordt uitgebreid ingegaan op het gebied, het beleid en de keuzes die zijn gemaakt bij het inrichten van het landgoed en de motivering ervan. De inrichtingskaart die bij dit landschapsinrichtingsplan hoort, is hierna weergegeven.

Het landgoed heeft een oppervlakte van ruim 16 ha. Het noordwestelijke deel van het landgoed is gelegen op een es, naar het oosten loopt het gebied af naar het beekdal van de Overijsselse Vecht. Bij het inrichtingsplan hebben de natuurontwikkeling en de historische situatie als uitgangspunten gediend.

Op een aantal belangrijke punten uit het inrichtingsplan wordt hierna ingegaan. Voor meer gedetailleerde gegevens wordt verwezen naar het landschapsinrichtingsplan.

NATUURONTWIKKELINGSGEBIED

Voor het natuurontwikkelingsgebied is een beheeradvies opgesteld (Inberg, 2009). Met de resultaten hiervan wordt het beheer voor de komende tijd vastgesteld. Met het hierin geschetste beheer kan de ecologische kwaliteit van het gebied een grote impuls krijgen.

HOUTWAL

Een waardevolle toevoeging in het terrein is het vergroten van de lengte zoommantelvegetaties. Deze komen van nature langs bosranden voor. In het inrichtingsplan is een houtwal opgenomen langs een gedeelte van de es.

AKKER

Van de akker met Italiaans raaigras aan de oostkant van het landgoed zal 3,0 ha worden omgezet in natuur en toegevoegd aan de Ecologische Hoofdstructuur. Dit zal worden omgevormd tot een vorm van extensief grasland.

HET LANDSCHAP

De belangrijkste huidige kwaliteit is de nog duidelijk aanwezige oude structuur van het rivierenlandschap en het essenlandschap: het laaggelegen rivierdal, de nog duidelijk aanwezige bol liggende es en het bosgedeelte op het dekzand. De kwaliteit is recentelijk versterkt door de natuurontwikkeling, waardoor een oude nevengeul weer grotendeels is gaan meestromen en waardoor de gronden langs de rivier meer onder invloed van die rivier zijn komen te staan. Door de verlaging van het maaiveld en de verhoging van de waterstand zal het natuurontwikkelingsgebied vaker overstromen. Ook het hoogteverschil tussen de es en het natuurontwikkelingsgebied is vergroot.

GRASLAND

Het grootste gedeelte van het landgoed blijft net als nu bestaan uit grasland. Waar op dit moment intensief beheerd grasland ligt, wordt dat door gewijzigd beheer omgezet in een extensief beheerd en soortenrijk grasland. Door verschillen in groeiomstandigheden en beheer ontstaat er een gevarieerd beeld van verschillende grasvegetaties.

HET LANDHUIS

Op het landgoed zal in het noordwesten een landhuis worden gebouwd. De woning is ontsloten via de huidige toegangsweg van het landgoed langs het bosperceel van Staatsbosbeheer.

Uitgangspunt voor het landhuis is, dat het een huis 'in' het landschap moet zijn, dat door zijn architectonische kwaliteit een verrijking is van het landschap. De bebouwing wordt dus niet omringd door een tuin. In het landschapsinrichtingsplan zijn de situering, vormgeving en uitstraling van de woning uitvoerig beschreven. De woning wordt duurzaam gebouwd. De energie wordt zoveel mogelijk ter plaatse opgewekt. Nabij het plangebied ligt een gescheiden rioolstelsel. In principe zou het landhuis hierop kunnen worden aangesloten. Echter, de voorkeur gaat ernaar uit het landhuis aan te sluiten op een helofytenfilter, om de meest duurzame vorm van afvoer met de best beschikbare techniek en de grootste vernatting van het gebied te realiseren.

De architectonische kwaliteit maakt het huis een monument van de toekomst.

Het landhuis ligt net in de Provinciale Ecologische Hoofdstructuur (PEHS). Bouwen in de PEHS is in principe niet toegestaan. Onder voorwaarden kan ontheffing verleend worden. Ook kan de begrenzing van de PEHS worden aangepast. De gemeente Hardenberg heeft zich bereid verklaard aan de herbegrenzing haar medewerking te verlenen. Voor de vaststelling van het onderhavig plan is echter ontheffing van de provincie noodzakelijk. De ontheffing is inmiddels verleend (zie bijlage). Het oppervlak PEHS dat verloren gaat door de bouw van de woning, wordt gecompenseerd door het toevoegen van een aantal stroken op het landgoed die buiten de PEHS liggen. Dit is de 'weg' langs de Vecht en de tracés van de twee voormalige waterleidingen, die bij de natuurontwikkeling zijn verlegd.

Het landhuis krijgt een oppervlak van maximaal 400 m2. De bouwhoogte bedraagt ten hoogste 10 m.

TOEGANKELIJKHEID

Op het landgoed worden geen nieuwe wegen of paden aangelegd. Het bestaande natuurontwikkelingsgebied is en blijft vrij toegankelijk als 'struingebied'. Dit gaat een stuk verder dan de geëiste 90% toegankelijkheid via een padenstelsel. De vrije toegankelijkheid heeft ook nadelen. Doordat in de huidige situatie weinig tot geen toezicht kan worden gehouden, treden er excessen op als stroperij, gemotoriseerd door het gebied crossen en het storten van afval. Bewoning van het terrein, waardoor er meer permanent mensen aanwezig zijn, heeft hierop een positief effect.

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.0000BP00201-VG01_0004.png"