direct naar inhoud van 2.2 Gemeente
Plan: Bestemmingsplan Buitengebied Hardenberg, landhuis Rheezerweg nabij nr. 82 te Diffelen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0160.0000BP00201-VG01

2.2 Gemeente

BESTEMMINGSPLAN BUITENGEBIED 1989

De gemeente Hardenberg beschikt niet over een specifiek beleid voor landgoederen. Het belangrijkste beleidskader voor het plangebied is het bestemmingsplan Buitengebied Hardenberg (1989). Op basis van dit vigerend plan hebben de gronden een agrarische bestemming. De gewenste bouw van een woning is op grond van de geldende regels uitgesloten. Een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied doorloopt nog de procedure (het ontwerp heeft inmiddels ter inzage gelegen).

ONTWERPBESTEMMINGSPLAN BUITENGEBIED

Het kader voor die herziening van het bestemmingsplan Buitengebied wordt gevormd door de Visienota Buitengebied (juli 2006). Deze nota legt een ruimtelijke visie neer voor het gehele buitengebied van de gemeente Hardenberg en dient tevens als toetsingsdocument voor bestemmingsplanherzieningen. De nota verwoordt drie hoofddoelen voor het buitengebied:

  • 1. op een duurzame en efficiënte wijze ruimte scheppen voor de verschillende ruimtevragende functies;
  • 2. het vergroten van de leefbaarheid van het platteland;
  • 3. het vergroten van de ruimtelijke kwaliteit.

Een vertaling van deze thema's vindt plaats in een thematische benadering en een gebiedsgerichte benadering van het buitengebied. Als uitgangspunten hierbij gelden de landschapstypen en de visuele landschapskenmerken. Daarnaast speelt een ontwikkelingsgerichte wijze van bestemmen een grote rol.

De Visienota biedt ruimte voor nieuwe woningen in het buitengebied in het kader van 'rood voor groen', landgoederen en buitenplaatsen.

Het onderhavige plan voldoet aan de uitgangspunten van het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied.

WELSTANDSNOTA

In de welstandsnota 'Gemeente Hardenberg, voor altijd mooi' (2002) wordt ingezet op het bevorderen van de kwaliteit van de dagelijkse leefomgeving. Met deze nota wil de gemeente indieners van plannen en ontwerpers inspireren en uitdagen tot het ontwikkelen van plannen die de ruimtelijke kwaliteit duurzaam ten goede komen. Daarnaast dient het als toetsingskader voor concrete bouwplannen. Het plangebied is in de welstandsnota ingedeeld bij het 'essen en kampenlandschap'. Voor dit landschapstype geldt: 'handhaven van de belangrijkste karakteristieken van dit ontginningslandschap: de onregelmatigheid, de diversiteit en de kleinschaligheid.' De welstandscommissie heeft inmiddels aangegeven dat het eerste ontwerp niet in strijd is met redelijke eisen van welstand.

In aanvulling op de welstandsnota is een afzonderlijk toetsingskader met beeldkwaliteitscriteria vastgesteld. De criteria zijn hieronder weergegeven.

De hoofdvorm en situering van het bouwwerk voegen zich in de directe omgeving. In het 'essen en kampenlandschap' zijn daarbij in ieder geval relevant:

  • de structuur van de verkaveling;
  • schaal en maat;
  • richting en oriëntatie van de voorgevel;
  • vorm van de kappen en de gevelbeëindiging.

Het hoofdgebouw kent een bijzondere architectuur welke zich uit in:

  • eigentijdse uitstraling met allure;
  • beton gecombineerd met glas;
  • aardkleuren (geen primaire opvallende kleuren toegestaan).