direct naar inhoud van 4.3 Beeldkwaliteit
Plan: Gramsbergen, centrumontwikkeling De Oostermaat/Stationsstraat
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0160.0000BP00186-VG01

4.3 Beeldkwaliteit

De openbare ruimte kent een driedeling. Twee verschillende deelgebieden die ieder aansluiten bij sfeer en vormentaal van de direct aangrenzende omgeving, met daartussen een verbindende schakel. In het westelijke deel is een organische vormgeving uitgangspunt. In het oostelijke deel is een meer strakke vormgeving uitgangspunt.

De verbindende schakel verbindt de twee verschillende vormentalen en markeert bovendien het hoekaccent van de nieuwe supermarkt met appartementen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.0000BP00186-VG01_0011.png"

Kaart ontwerp openbare ruimte (ontwerp openbare ruimte BügelHajema Adviseurs, architectonisch ontwerp Vellinga Menkveld Architecten)

Materiaalgebruik en inrichtingselementen

De invulling van het westelijke deel van het plangebied sluit aan bij de inrichting van de oude kern. Voor een maximaal eindresultaat is het bij de keuze van het kleur- en materiaalgebruik en de inrichtingselementen voor dit deelgebied van groot belang dat deze zeer zorgvuldig aansluit bij het kleur- en materiaalgebruik en de inrichtingselementen in de oude kern. Het gebruik van gebakken klinkers en natuursteen is dan ook zeer gewenst. Bij de keuze van het kleur- en materiaalgebruik en de inrichtingselementen in het oostelijke deel en in de verbindende schakel is afstemming op het westelijke deel uitgangspunt. Voor een sterke eenheid is het gebruik van een gelijk kleur- en materiaalgebruik en gelijke inrichtingselementen noodzakelijk. Afstemming in kleur is daarbij een minimale vereiste. Dit om te voorkomen dat een te groot contrast ontstaat.

Perceelsafscheidingen

Het plangebied grenst aan zij- en achtererven. Het gaat hierbij om open situaties waarbij er vanuit het plangebied zicht bestaat op privétuinen. Voor de privacy van de aanwonenden is dit een nadeel. Bovendien vormen deze open perceelsranden zonder nadere ingrepen geen kwalitatieve begrenzingen van het plein. Uitgangspunt voor de invulling van de perceelsranden is het maken van een invulling die bijdraagt aan het begrenzen van de randen van het plein en tegelijkertijd de privacy van de aanwonenden garandeert. Groene, structuurvormende erfafscheidingen, zoals een beukenhaag en/of leilinden genieten hierbij de voorkeur.

Bomen

In de directe omgeving komt een aantal soorten bomen meerdere keren voor. Om een goede aansluiting met de omgeving te maken, is het goed om gebruik te maken van deze soorten. Het gaat hierbij om platanen, kastanjes, berken en zuileiken.