direct naar inhoud van 2.2 Gemeentelijk beleid
Plan: Gramsbergen, centrumontwikkeling De Oostermaat/Stationsstraat
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0160.0000BP00186-VG01

2.2 Gemeentelijk beleid

Detailhandelsstructuurvisie Hardenberg (2002)

In de Detailhandelsstructuurvisie wordt Gramsbergen aangeduid als lokale verzorgingskern. Hier is voldoende draagvlak voor een basispakket aan dagelijkse winkels. Dit betreft een fullservice supermarkt, aangevuld met enkele specialisten, zoals een slager, bakker, drogist, bloemist en een slijter. Deze winkels profiteren van elkaars nabijheid en hebben een gezamenlijke trekkracht. Daarnaast kan een beperkt aantal niet-dagelijkse winkels aanwezig zijn. Deze moeten het echter vooral hebben van hun individuele aantrekkingskracht en bedienen een lokaaloverstijgend verzorgingsgebied. Toeristen kunnen een waardevolle aanvulling op het draagvlak vormen. Concentratie van de winkels is gewenst. Ontsluiting, parkeren en ruimtelijke kwaliteit moeten van een goed niveau zijn.

Toekomstvisie

In de Toekomstvisie gemeente Hardenberg 2004-2019 (subtitel: 'Hardenberg stapt stevig op de toekomst af', vastgesteld d.d. 27 mei 2004) en de uitwerking daarvan in het Meerjarenprogramma (10 november 2005) wordt ingezet op versterking van vier gemeentelijke kwaliteiten: "de onderlinge betrokkenheid, de prettige woonomgeving, de ondernemerszin en de groene ruimte".

Wat betreft voorzieningen is aangegeven dat centrale voorzieningen met een regionale uitstraling in de kern Hardenberg worden geconcentreerd. Onderhavige ontwikkeling in Gramsbergen heeft echter geen regionale uitstraling en past om die reden binnen de Toekomstvisie.

Ten aanzien van woningbouw wordt aangegeven dat dit bij voorkeur door inbreiding binnen de kleine en grote kernen moet plaatsvinden. De behoefte van de eigen bevolking, met speciale aandacht voor jongeren en ouderen, staat voorop.

Beschermd stadsgezicht

Het centrum van Gramsbergen is in 1992 aangewezen als beschermd stadsgezicht. Het plangebied valt buiten het beschermd stadsgezicht. De historische opbouw van de kern is nog goed herkenbaar. De bebouwing in het beschermd stadsgezicht bestaat voor het merendeel uit individuele panden, deels aaneengesloten (Kruisstraat, Voorstraat), deels vrijstaand (Kerkbuurt) met een overwegend kleinsteeds, 'dorps' karakter. Het gebied levert een beeld op dat van algemeen belang is, vanwege zijn schoonheid en zijn ruimtelijke structurele samenhang. In de beheersverordening is dit gebied beschermd door een dubbelbestemming ter bescherming van de waarden.

Welstandsnota

De welstandsnota van de gemeente Hardenberg geeft een waardering voor de kern Gramsbergen. Hierin is af te lezen dat het plangebied deels wordt omringd met (historische) invalswegen.

De welstandsnota geeft de volgende uitgangspunten voor de invalswegen:

  • behoud en versterking van de (cultuurhistorische) structuur met bijbehorende herkenbare gevelwanden;
  • behoud en versterking van de diversiteit in bebouwing met bijbehorende individuele bebouwingskwaliteit;
  • behoud en versterking van de (groene) straatprofielen.

Woonplan

Het gemeentelijke Woonplan 2008 – 2012 geeft aan dat er gemiddeld 15 woningen per jaar mogen worden gebouwd in Gramsbergen. De volgende verhoudingen worden gehanteerd:

  • koop/huur 65%/35%;
  • eengezins/meergezins 80%/20%.

De te realiseren appartementen passen binnen dit programma.

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.0000BP00186-VG01_0007.png"